Ucraina: 11 militari din Cernăuţi au murit în luptele cu separatiştii din regiunea Lugansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 militari din regiunea ucraineană Cernăuţi au murit, iar 15 au fost răniţi în timpul luptelor grele care au avut loc în regiunea Lugansk, lângă oraşul Sceastie , potrivit publicaţiei „Zorile Bucovinei“. Miercuri şi joi a fost zi de doliu declarat de primarul Cernăuţiului, Oleksii Kaspruk.

Potrivit datelor preliminare, soldaţii din Cernăuţi au ars de vii, după ce blindatul în care se aflau a fost atacat de separatiştii proruşi. Alţi 15 membri ai trupelor guvernamentale au fost transportaţi la Odessa, după ce au fost răniţi în timpul operaţiunii antitero care se desfăşoară în estul Ucrainei.

Majoritatea cernăuţenilor făceau parte din batalionul de desant, dislocat în Cernăuţi, şi  au ars în vehicul blindat, lovit de un obuz dintr-un aruncător de mine al separatiştilor pro-ruşi. Săptămâna trecută, alţi doi militari bucovineni au murit şi patru au fost răniţi, în estul separatist al Ucrainei. Răniţii au fost ajuşi la spitalul militar din Cernăuţi.

Liderul autoproclamatei republici populare Lugansk, Valeri Bolotov, a declarat într-un interviu pentru postul de radio leton Baltkom, că armistiţiul în sud-estul Ucrainei a fost întrerupt de forţele guvernamentale, care din nou au trecut la ofensivă.

Trupele se concentrează în apropierea localităţii Sceastie, cu toate că insurgenţii încă strâng trupurile camarazilor morţi. În plus, armata a supus din nou unui tir de mortiere localitatea Metalist.

"Oficialii ucraineni s-au adresat cu rugămintea să nu deschidem focul, pentru ca ei să poată strânge trupurile celor morţi. Sunt aproximativ 100 de oameni, care au murit ieri. Dar acum coloana lor de blindate din nou a înaintat, armistiţiul s-a încheiat", a declarat Valeri Bolotov, citat de presa rusă.

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a ordonat încetarea focului în estul ţării, pentru a da rebelilor şansa de a se dezarma, iar celor care doresc.

Pe de altă parte, guvernatorul autoproclametei regiuni Doneţk a declarat că un număr mare de tancuri au ajuns în dotarea separatiştilor din Doneţk, fără a explica de unde a venit tehnica blindată. Gubarev a recunoscut că insurgenţii dispun şi de două lansatoare de rachete "Grad".

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că va prezenta oficial vineri planul său de soluţionare pe cale paşnică a conflictului cu separatişti rusofoni din estul ţării. Şeful statului ucrainean a făcut aceste precizări cu ocazia prezentării noului minitru de Externe, Pavlo Klimkin.

„Dubla responsabilitate a noului ministru este legată de faptul că, la 27 iunie, îmi voi pune semnătura pe documentul de finalizare a procedurii de semnare a Acordului de asociere a Ucrainei la UE“', a afirmat Petro Poroşenko.

Poroşenko a avut miercuri seara la Kiev o întâlnire cu comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, cu care a discutat „probleme legate de semnarea, la 27 iunie, la Bruxelles, a Acordului de asociere a Ucrainei la UE“, a prezizat serviciul de presă al preşedinţiei ucrainene.

Ucraina a semnat partea politică a Acordului de asociere în luna aprilie, iar semnarea părţii economice va avea loc cu ocazia summitului european din 26-27 iunie de la Bruxelles, când este prevăzută, totodată, semnarea de acorduri de asociere cu Republica Moldova şi Georgia.

UE şi Ucraina conveniseră să semneze Acordul de asociere în noiembrie anul trecut, dar fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat, în ultimul moment,la presiunea Moscovei,  fapt ceea ce a declanşat criza care a dus la înlăturarea sa de la putere.

Preşedintele rus, Vladmir Putin a declarat, miercuri, că Acordul de Asociere reprezintă un pericol pentru Rusia, în primul rând, partea ce vizează producţia agricolă şi cea manufacturieră. Liderul de la Kremlin a precizat că Rusia are dreptul să-şi apere propriile interese economice, iar odată cu semnarea de către Ucraina a Acordului de Asociere cu UE, în 27 iunie, Moscova va fi nevoită să impună taxe la importul mărfurilor din statul vecin.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite