Primul discurs al preşedintelui Francois Hollande de la dezvăluirea presupusei relaţii cu o actriţă franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele francez Francois Hollande în timpul conferinţei FOTO Reuters
Preşedintele francez Francois Hollande în timpul conferinţei FOTO Reuters

Preşedintele francez Francois Hollande a promis că va clarifica situaţia relaţiei cu Valérie Trierweiler la întâlnirea pe care o va avea cu presa înainte de vizita în Statele Unite, programată pe 11 februarie. El a evitat, în cursul conferinţei de presă organizate marţi la Paris, să comenteze informaţiile despre relaţia amoroasă pe care ar avea-o cu actriţa Julie Gayet.

Liderul francez şi-a început discursul privind starea economiei naţionale fără să lase loc niciunei sugestii legate de suspiciunile care planează asupra vieţii sale amoroase. „Am o convingere fermă, şi anume că Franţa vrea să-şi păstreze încrederea şi că îşi poate găsi din nou forţa economică”, a spus preşedintele.

Preşedintele a subliniat importanţa redresării producţiei, pentru care a întocmit un plan ce include mai mulţi paşi.

Pactul cu mediul de afaceri este esenţial pentru restimularea producţiei şi are patru componente. În primul rând, reducerea poverilor care afectează afacerile. Obiectiv: reducerea tarifelor sociale cu 30 de miliarde de dolari până în 2017.În al doilea rând, ajutorarea companiilor să capete mai multă vizibilitate şi transparenţă.

Apoi, simplificarea şi reducerea birocraţiei care încetinesc dezvoltarea afacerilor. Această condiţie „este un element-cheie pentru a ajuta companiile să-şi recapte încrederea”, a spus Hollande. În al patrulea rând, companiile vor fi urmărite îndeaproape pe măsură ce lansează programe de specializare, angajare şi de salarizare.

Acest „pact de responsabilitate este o oportunitate. Nu trebuie să ne folosim de el numai în interes individual, ci pentru interesul naţional. Nu avem timp de pierdut. Franţa trebuie să revină pe poziţii, acum, pentru a se lansa din nou. Calendarul pe viitor va fi dens şi bine calculat”, a declarat preşedintele.

În continuare, Hollande a mai promis că vor mai există tăieri bugetare, fiind „un pas necesar pentru a reduce deficitul bugetar şi pentru a pune în aplicare pactul de responsabilitate. Mai exact, preşedintele francez urmăreşte să obţină economisiri de 50 de miliarde de dolari în următorii ani.

Astfel, va fi întocmit un consiliu special însărcinat cu supravegherea cheltuielilor publice, pentru a evita risipele. Cheltuielile locale şi regionale, precum şi sistemul social, trebuie revizuite.

În plus, Franţa are nevoie de „o descentralizare mai mare”, a spus preşedintele. Este foarte probabil ca administraţiile regionale să fie nevoite să treacă prin reforme şi să fuzioneze în unele cazuri, pentru a funcţiona în continuare.

În ceea ce priveşte securitatea socială, francezii trebuie să lupte împotriva excesului şi a abuzului. Un exemplu este reducerea prescripţiilor de medicamente nenecesare, însă sistemul de securitate socială este afectat şi de alte nereguli care duc la risipă.

Nu în ultimul rând, şcolile şi viitorul Franţei trebuie apărate cu orice preţ. Rasismul, antisemitismul trebuie interzise, a subliniat Hollande.

„Anul 2014 va modela viitorul Franţei, va hotărî unde ne vom afla peste zece ani”, a spus Hollande.

Hollande va clarifica situaţia relaţiei cu Valérie Trierweiler înainte de vizita în SUA

 Francois Hollande in timpul discursului de la Palatul Elysee FOTO Reuters

În continuare, a fost pusă întrebarea care stăruia pe buzele tuturor, dar care a fost evitată cu multă atenţie până în acel moment. „Publicarea relatărilor despre viaţa privată a preşedintelui au cauzat o mare agitaţie, atât printre francezi, cât şi în străinătate. Înainte de vizita planificată în Statele Unite, rămâne întrebarea: rămâne Valerie Trierweiler Prima Doamnă a Franţei?

Fiecare poate avea probleme în viaţa sa personală. Este şi cazul nostru. Sunt momente dureroase. Problemele private sunt tratate în mod privat, în intimitatea respectării fiecăruia. Nu este nici locul, nici momentul de a face acest lucru acum. Nu voi răspunde la nicio întrebare pe această temă azi ”, a spus Hollande, referindu-se la vizita oficială pe care o va efectua în Statele Unite pe 11 februarie.

Întrebat despre starea de sănătate a partenerei sale Valérie Trierweiler, spitalizată după dezvăluiri despre o altă relaţie a sa, s-a limitat să spună că aceasta "se odihneşte".

Valérie Trierweiler „se odihneşte şi nu am de făcut niciun alt comentariu", a răspuns sec preşedintele Franţei.

Valérie Trierweiler, partenera declarată a lui Francois Hollande internată după dezvăluirile despre o presupusă relaţie amoroasă a preşedintelui Franţei cu o actriţă, rămâne spitalizată pe termen nedeterminat, anunţă Biroul acesteia, citat de ziarul Le Monde.

Preşedintele spune că securitatea sa este garantată permanent

 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a exprimat "indignare totală" faţă de revista Closer, care a făcut dezvăluiri despre relaţia amoroasă pe care ar avea-o cu o actriţă, subliniind că securitatea sa este garantată în orice loc, relatează AFP.

"Securitatea mea este garantată permanent, în orice moment, fie că mă deplasez oficial, în Franţa, la Paris, în lume sau în cadru privat", a spus Hollande.

Preşedintele Franţei a subliniat că este foarte indignat din cauza dezvăluirilor revistei Closer, dar a precizat că nu va da în judecată publicaţia care a dezvăluit relaţia sa cu actriţa Julie Gayet.

Franţei nu îi este "ruşine" de politica sa faţă de romi

 Francois Hollande in timpul discursului de la Palatul Elysee FOTO Reuters

Hollande a afirmat că Guvernului nu îi este "ruşine" de politica sa faţă de romi, în timp ce un raport arată că numărul expulzărilor a atins un nivel record în 2013.

Franţa a expulzat în 2013 aproximativ 20.000 de romi din taberele lor, de două ori mai mult decât în 2012, potrivit unui raport prezentat de Liga pentru Drepturile Omului (LDO) şi Centrul european pentru drepturile romilor (ERRC).

"Dacă vă puneţi întrebarea: ne este oare ruşine pentru tot ce am făcut? Nu", a declarat Hollande în cursul conferinţe de presă, respingând o "politică a cifrelor" şi afirmând că totul a fost făcut în conformitate cu principiul "respectării drepturilor".

"Aceasta este o întrebare foarte dificilă, deoarece efectiv este vorba de o populaţie de origine română, romă, care vine în Franţa, se stabileşte aici şi caută un adăpost", a afirmat preşedintele francez, subliniind totuşi că "nu există alte reguli decât punerea în aplicare a legii, ceea ce încercăm să facem".

"Am căutat întotdeauna să respect cele două principii: cel al ospitalităţii şi, în acelaşi timp, al respectării drepturilor", a spus Hollande, adăugând că acest subiect ar trebui să fie "tratat la nivel european", iar statele ar trebui să "coopereze" în acest domeniu.

Potrivit raportului publicat marţi, în 2013, autorităţile au desfiinţat 165 de tabere din cele 400 înregistrate în Franţa, expulzând 19.380 de persoane, faţă de 9.404 în 2012, când au fost desfiinţate 97 de tabere, şi 8.455 în 2011. Aproximativ 17.000 de romi, în principal originari din România sau Bulgaria, trăiesc în tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite