Primarul Melitopolului, exilat în Zaporojie: „Bucea a fost făcută una cu pământul. Crezi că vom accepta jumătăţi de măsură?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donbas Foto Arhivă
Donbas Foto Arhivă

Ivan Fedorov, primarul exilat al oraşului Melitopol ocupat, care lucrează acum în Zaporojie (sud-est), spune că bătălia pentru Donbas este şi una pentru securitatea globală, relatează The Guardian.

În spatele aparentei atmosfere de calm, majoritatea populaţiei din oraşul de pe malurile Niprului este cuprinsă de nelinişte cu privire la ce va urma, fiind de aşteptat un asalt masiv al armatei ruse în regiunea Donbas, în timp ce atacurile continuă şi în sud şi alte oraşe din est. Guvernul ucrainean a îndemnat deja cetăţenii să se evacueze, după ce primarul oraşului Dnipro vecin a cerut deja asta populaţiei vulnerabile.

Ivan Fedorov, primarul Melitopol , răpit de soldaţii ruşi şi eliberat în urma unui schimb de prizonieri, are acum biroul în oraşul învecinat Zaporojie. 

După ştirile despre ororile crimelor asupra civililor şi gropilor comune lăsate în urmă de ruşi, Fedorov a arătat într-un interviu pentru Observer că este decis să continue lupta, pentru că ruşii nu se vor opri până nu vor obţine undeva o victorie teritorială deplină.

„Nu ar trebui să discutăm despre jumătăţi de măsură. În prezent toate liniile roşii au fost depăşite. Mii de cetăţeni paşnici au fost ucişi”, a spus el.

O întrebare privind negocierile în vederea unui acord de pace îl înfurie: „Bucea a fost spulberată, făcută una cu pământul. Crezi că vom accepta jumătăţi de măsură?”

E o stare de spirit care îi animă pe mulţi, semnalând faptul că bătălia pentru Donbas ar putea fi lungă şi sângeroasă, pe un teren deja bătătorit de luptele din ultimii opt ani şi care se duce acum între o forţă de atac rusă presupus mai concentrată şi o armată ucraineană revigorată şi dornică de răzbunare.

În Zaporojie, unde sirenele răsună de câteva ori pe zi, poliţia verifică pasagerii ce sosesc la gară, în timp ce civilii evacuaţi din Mariupol şi alte oraşe ocupate aşteaptă să plece spre vestul Ucrainei unde sunt mai în siguranţă.

Pe strada principală, un panou are următorul mesaj pentru ocupanţi: „Soldatule rus, ucrainienii  luptă să îşi apere familiile. Tu pentru ce vrei să mori? Lasă armele. Rămâi în viaţă”.

Probabil că resursele  militare ale Rusiei sunt prea limitate pentru lansarea unor atacuri pe scară largă asupra Zaporijie sau Dnipro, dar Putin pare decis să obţină controlul măcar asupra estului Ucrainei.

„Îşi vor concentra eforturile asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk- acolo vedem că se poartă cele mai dure lupte în acest moment. Dincolo de ele, totul depinde de cum merg lucrurile pe câmpul de luptă”.

„Melitopolul nu a fost pregătit”, spune Fedorov, care povesteşte cum au venit forţele de securitate ruse şi l-au luat în plină zi, punându-i un sac pe cap.

 

Forţele ruse au luat această decizie după ce au început protestele în oraş „care au fost ultima picătură pentru ei, după ce nu au reuşit să obţină cooperarea oficialilor locali şi a populaţiei.

Dus într-un centru de detenţie din Melitopol, a fost obligat să semneze demisia sa şi a personalului său, acceptând să predea funcţia. După o noapte şi o zi în care a fost lăsat izolat, a venit altcineva pentru a-i pune întrebări, fiind supus unui interogatoriu pe parcursul nopţii, în prezenţa unor soldaţi înarmaţi. El nu a fost rănit fizic.

„Erau jocuri psihologice. El era mai mult sau mai puţin politicos dar din celula învecinată se auzeau urlete - era destul de clar din acele sunete că rupeau degetele cuiva”.

„I-am întrebat ce fac în oraşul şi ţara mea. Mi-au spus că vin să emancipeze limba rusă. Le-am explicat: În Melitopol, 95% din populaţie vorbeşte rusă - nu există o asemenea problemă”.

Gardienii săi i-au mai spus că au venit să elibereze Ucraina de nazişti şi să prevină ca veteranii din cel de-al doilea război mondial să fie bătuţi.

„Sunt 34 de veterani încă în viaţă în Melitopol. Îi cunosc pe fiecare dintre ei, suntem în relaţii bune, ne felicităm de 9 mai, ne reunim pe 23 octombrie, ziua eliberării Melitopolului - este parte din istoria nostră. Nu doar că nu îi zvântăm în bătaie, ci ne arătăm recunoştinţa faţă de ei, că graţie lor am putut trăi în pace, nici nu se pune problema”, a spus Fedorov.

De când a fost eliberat, primarul Melitopolului s-a întâlnit cu preşedintele Zelenski şi cu preşedintele francez căruia i-a transmis că, în absenţa păcii în Ucraina, nici în Europa nu va fi pace.

În opinia lui Fedorov, ar  fi o nebunie ca Ucraina să se oprească din luptă până când nu va învinge complet Rusia, altfel i-ar da doar timp pentru o ofensivă reînnoită. „Este o greşeală să încerci să prezici o evoluţie logică a situaţiei – este necesar să introduci în paradigma ta un om bolnav cu o viziune bolnavă asupra lumii şi ambiţii imperiale”, a spus el.

„Crezi că va fi mulţumit cu un compromis? Nu, niciodată. Doar dacă ar fi complet înfrânt.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite