Primarul Harkovului: Aproape 1.180 de clădiri de locuit au fost distruse în urma atacurilor ruse. Pierderi grele pentru economia ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădiri distruse în Harkov FOTO EPA-EFE
Clădiri distruse în Harkov FOTO EPA-EFE

Aproape 1.180 de clădiri de locuit cu mai multe etaje din oraşul Harkov, în estul Ucrainei, au fost distruse în atacurile terestre şi aeriene ale armatei ruse, a estimat luni primarul Ihor Terehov.

În plus, peste 50 de grădiniţe, aproape 70 de şcoli şi 15 spitale au fost distruse, a mai spus primarul oraşului Harkov, citat de agenţia de presă UNIAN.

Potrivit lui Terehov, locuitorii caselor distruse de bombardamente sunt cazaţi în şcolile şi grădiniţile rămase, precum şi în subsoluri şi staţii subterane.

În pofida atacurilor armatei ruse, supermarketurile din oraş rămân deschise şi toate alimentele necesare sunt disponibile, a dat asigurări edilul din Harkov.

„Oamenii nu şi-ar fi putut imagina nici în cele mai negre vise că Rusia va ataca Ucraina şi Harkovul”, a declarat Terehov.

Cu 1,5 milioane de locuitori înaintea invaziei ruse, Harkovul era al doilea cel mai mare oraş din Ucraina după Kiev, capitala ţării.

Pierderi de peste 500 de miliarde de euro în 33 de zile de război

Guvernul ucrainean a estimat luni la 515,8 de miliarde de euro la cursul actual pierderile provocate de războiul cu Rusia, a anunţat luni pe Facebook ministrul Economiei Iulia Sviridenko, potrivit AFP.

Cele mai mari pierderi sunt la nivelul infrastructurii, cu „aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse”, precum şi „zeci de gări, de aeroporturi”, în valoare de 108,5 miliarde de euro, a precizat ministrul ucrainean.

Zece milioane de metri pătraţi locuibili şi 200.000 de maşini au fost distruse în 33 de zile de război, a adăugat ea.

Potrivit Iuliei Sviridenko, estimarea actuală este că PIB-ul Ucrainei va scădea cu 102 miliarde de euro în 2022, iar contracţia economiei este prevăzută la peste 55% în comparaţie cu 2021.

„Cifrele se schimbă zilnic şi, din nefericire, cresc. Ucraina va cere de la agresor o compensaţie financiară, fie prin decizii ale justiţiei, fie transferând direct statului bunurile ruseşti îngheţate în Ucraina”, spune Iulia Sviridenko.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite