Poveștile emoționante ale medicilor ucraineni din prima linie. „Poate că sunt nebun, dar am chemare” VIDEO

0
Publicat:

Mai mulți medicii și paramedicii din regiunea Donețk au vorbit despre experiențele prin care au trecut, în misiunile lor de evacuare și tratare a răniților. Roman Vozniak face parte dintre ucrainienii care au renunțat la vechea lor viață, în anul 2022, când Rusia a început războiul.

Medicii ucraineni din prima linie încearcă zi și noapte să salveze viețile soldaților FOTO Twitter
Medicii ucraineni din prima linie încearcă zi și noapte să salveze viețile soldaților FOTO Twitter

Fostul medic civil s-a alăturat Gărzii Naționale a Ucrainei.

„Am decis să devin medic de luptă. I-am spus soției mele că voi fi acasă în două luni”, a spus el, citat de The Guardian.

Doi ani mai târziu, Vozniak încă lucrează pe prima linie, tratând soldații răniți.

„Datoria ta este să împiedici moartea oamenilor. E simplu. Dacă cineva nu reușește, mergi mai departe. Trebuie să acționezi repede”, a continuat medicul.

Un oraș, rămas o amintire

Vozniak are sediul în Sviatohirsk, un oraș pitoresc din estul regiunii Donețk. Odată, turiștii vizitau mănăstirea sa, din secolul al XVI-lea, cu cupolă turcoaz, construită la poalele unui deal abrupt de cretă.

Oamenii se relaxau în cafenelele de pe plajă de-a lungul râului Siverskyi Doneț, mărginit de salcii. În mai 2022, au sosit forțele ruse. Au ocupat Sviatohirsk timp de patru luni. Când au plecat, învinși după o bătălie, casele și sanatoriile fuseseră distruse.

Era o pădure frumoasă de pini. Acum este un loc al morții”, a reflectat Vozniak.

Rușii au minat cimitirul și traseele naturale din pădure. Luptele continuă în apropiere în pădurea Serebryansky. După nenumărate atacuri inamice, ramuri de copaci au ars. În loc de verdeață, sunt trunchiuri înnegrite.

Soldații răniți, transportați cu ambulanțe blindate

Loviturile aeriene și artileria rusesească lovesc pozițiile ucrainene, iar tranșee traversează pământul nisipos. Vozniak și colegii săi, medici, evacuează răniții în vehicule personalizate. Acestea includ cărucioare – mai manevrabile în condiții de pădure – și ambulanțe blindate.

O organizație de caritate, Razom pentru Ucraina, este cea care le donează. „În primele două luni a fost haos. Lucrurile sunt mai calme acum”, a spus Illya Sakhno, un paramedic, în timp ce pistoalele ucrainene se auzeau în depărtare.

Un membru al echipei, asistenta Inna Mahomedova, în vârstă de 29 de ani, a declarat că a renunțat la slujba ei de croitoreasă pentru a ajuta soldații răniți. S-a reprofilat, ceea ce nu a fost ușor.

Desigur că ai emoții. Uneori este groaznic. Te doare sufletul. Vreau să fiu de folos”, a spus ea.

Doi călugări au fost uciși în 2022, când mănăstirea a fost bombardată. Au plecat și civilii, inclusiv primarul de atunci al orașului Sviatohirsk, care a fost de partea Moscovei.

Una dintre persoanele care au rămas este Babushka Rima, în vârstă de 84 de ani.

„Eu dorm în bucătărie”, a spus ea. „O rachetă a lovit cabana mea. Este singura cameră rămasă. Mi-am îngropat soțul și fiul. Nu are rost să-mi părăsesc casa, pentru că este timpul să mor în curând”, s-a resemnat ea.

Peste 31.000 de soldați, uciși de la începutul războiului

În timpul unei conferințe de presă de luna trecută, pentru a marca doi ani de la începutul invaziei Rusiei, Volodimir Zelenski a dat o cifră a soldaților ucraineni morți – 31.000. Președintele Ucrainei a refuzat însă să dezvăluie numărul răniților.

Sâmbătă, el a adus un omagiu „umanității și abnegației” profesioniștilor medicali care lucrează din 2014, când Rusia a confiscat părți din estul Ucrainei. Ei „au ajutat întotdeauna la salvarea vieților, a scris el pe Twitter.

Cei care lucrează cu soldații răniți cred că numărul deceselor este probabil mai mare decât estimarea oficială.

Dacă nu recuperezi un cadavru, moartea nu este confirmată”, a spus Svitlana Druzenko, directorul medical al spitalului mobil Pirogov First Volunteer.

Rușii au încercat să omoare paramedici și au tras în mod frecvent asupra vehiculelor de salvare, a spus ea, adăugând că nu este posibil să se folosească elicoptere, deoarece inamicul îi va ținti, așa că victimele sunt transportate cu ambulanța.

Un conflict „fără reguli”

Druzenko și echipa ei au sediul în Lyman, un oraș din prima linie, nu departe de Sviatohirsk, care a fost ocupat de mai multe ori. Ea a descris bătălia cu Rusia ca fiind „fundamental diferită” de cel de-al doilea război mondial – un conflict „fără reguli”, purtat cu drone kamikaze și bombe ghidate cu laser.

Parcate în fața unui complex rezidențial erau ambulanțe vopsite în verde și un Humvee. Având în vedere recentele eșecuri ale Ucrainei, inclusiv pierderea orașului Avdiivka, ea spune că: „Toată lumea este obosită. Partenerii noștri occidentali sunt obosiți. M-aș descrie pe mine ca pesimistă”. În opinia ei, oamenii erau „mai importanți” decât recâștigarea Crimeei și a zonelor ocupate.

Alex, un chirurg de la spitalul mobil, a spus că a participat adesea la evacuări medicale, în ciuda riscului de a fi bombardat.

„Poate că sunt nebun”, a glumit el. „Dar am o chemare să fac asta.”

Alți voluntari au spus că nu au dreptul să se simtă demoralizați. „Credem în victorie și într-un miracol”, a spus Masha Tsybulska, o asistentă în vârstă de 29 de ani. „Băieții răniți nu se tem. Sunt curajoși. Așa că trebuie să continuăm și să sperăm.”

Pacienții sunt conduși la punctele de stabilizare și apoi duși la spitale militare.

Oleksandr – un medic căruia i se spune „bunicul” – a spus că 95% din cazuri au implicat răni de schije. El a spus că a vorbit cu soldați răniți grav și i-a întrebat despre familiile lor.

Oleksandr a mai adăugat că soldații se întorceau, de obicei, la plutoanele lor imediat ce își reveneau.

„Este o frăție. Ei știu de ce se luptă. Este pentru cei dragi și pământul lor”, a povestit el.

Războiul, a sugerat medicul, a fost o bătălie între democrație și totalitarism. „Suntem o țară mare cu ambiții mari. Problema noastră este vecinul din dreapta noastră. Suntem diferiți, cu o altă viziune asupra lumii.”

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite