Polonia și aliații NATO lansează misiunea comună „Aurora estică“, în coasta Rusiei
0Polonia și alte țări NATO au demarat operațiuni de apărare aeriană menite să consolideze spațiul aerian polonez, care se învecinează cu Ucraina și Rusia, informează Newsweek.
Operațiunea Aurora estică implică sprijin din partea forțelor armate britanice și americane. Aceasta se va desfășura în paralel cu deplasarea a 17 000 de soldați la frontiera polono-belarusă, care se confruntă cu o criză crescândă a migrației.
Planul implică monitorizarea constantă a spațiului aerian polonez de-a lungul frontierelor ucraineană și rusă, cu răspunsuri coordonate la orice încălcare. Forțele armate poloneze au confirmat, de asemenea, că va avea loc un schimb sporit de informații între Polonia și aliații săi.
Comandantul operațional al forțelor armate poloneze, generalul Maciej Klisz, a declarat că operațiunea a fost concepută pentru a sprijini atât armata poloneză, cât și operațiunile mai ample ale NATO în est, afirmând că „se referă la o operațiune desfășurată de aliați și la o operațiune desfășurată de Alianța Nord-Atlantică pe flancul estic al NATO“.
„Prin urmare, forțele aliate, inclusiv cele americane și britanice, sunt implicate în consolidarea sistemului polonez de apărare aeriană în cadrul operațiunii Aurora estică.“
Sistemele poloneze de apărare antiaeriană au trebuit să facă față conflictelor la două frontiere de la escaladarea invaziei Rusiei în Ucraina. În luna mai a acestui an, s-a spus că oficialii polonezi din domeniul apărării luau în considerare doborârea rachetelor rusești după ce Rusia a continuat să atace în vestul Ucrainei, rachetele și dronele rusești intrând adesea în spațiul aerian polonez.
Colaborarea vine după o întâlnire la Varșovia între ministrul britanic al apărării, John Healey, și ministrul polonez al apărării naționale, Władysław Kosiniak-Kamysz, la o conferință NATO din iulie. În cadrul reuniunii, cele două state au discutat despre impactul invaziei Ucrainei de către Rusia asupra Poloniei și au deschis ușa pentru o viitoare cooperare bilaterală.