Polonia a promulgat controversata lege care „paralizează” Tribunalul Constituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele polon Andrzej Duda a semnat luni controversata lege care limitează drastic puterea şi independenţa Tribunalului Constituţional. Opoziţia de la Varşovia denunţă legea drept un atentat la eficienţa instituţiei, susţinând că noua lege afectează separaţia puterilor în stat.

Proiectul de lege a fost redactat de partidul de guvernare Lege şi Justiţie (PiS), un aliat apropiat al preşedintelui Duda. Principala schimbare stipulează că Tribunalul Constituţional are nevoie acum de două treimi din cei 15 judecători pentru a formula o hotărâre, faţă de majoritatea simplă necesară anterior. 

Astfel, deciziile Tribunalului asupra unor chestiuni delicate vor fi îngreunate, ceea ce va spori influenţa Parlamentului, susţin membrii opoziţiei. 

O altă schimbare prevede o perioadă de aşteptare de trei luni între momentul în care un caz este înaintat Tribunalului Constituţional şi formularea unei decizii, împiedicând astfel instanţa să acţioneze rapid în cazul unei urgenţe. 

Simultan cu promulgarea acestei legi, parlamentarii PiS au respins cinci candidaţi pentru Tribunalul Constituţional, toţi propuşi de fostul partid de guvernare, Platforma Civică. Puterea conservatoare susţine acum că propunerile erau politice şi părtinitoare, astfel că au înaintat alte cinci nume pentru completul Tribunalului Constituţional. 

Promulgarea legii şi numirea judecătorilor agreaţi de PiS a generat numeroase critici legate de atacul la separaţia puterilor în stat, opoziţia acuzând actuala putere că încearcă să-şi subordoneze una dintre principalele instituţii ale statului de drept. 

Nemulţumirile depăşesc graniţele Poloniei. Luna trecută, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a asemănat evoluţiile din Polonia cu o „lovitură de stat”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite