Planul lui Putin de a „rusifica” teritoriile ucrainene ocupate: cum își pierd casele locuitorii fugiți din Mariupol
0Autoritățile ruse confiscă în mod sistematic mii de case de la locuitorii ucraineni din Mariupol, oraș ocupat de armata lui Putin. Este vorba de cel puțin 5.700 de locuințe, multe aparținând unor persoane care au fost nevoite să fugă din oraș. Pentru a-și salva proprietățile, ucrainenii trebuie să se întoarcă la Mariupol prin Rusia, să treacă prin controale de securitate dure și să accepte pașapoarte rusești, în cadrul unui proces birocratic complicat.

Planul face parte dintr-o campanie mai amplă de „rusificare” a orașului, care include construcții militare, redenumirea străzilor și adoptarea unor noi simboluri rusești.
Majoritatea proprietăților afectate au fost cândva ocupate de ucraineni care fie au fugit, fie au murit în timpul asediului de 86 de zile al Rusiei asupra orașului de importanță strategică în 2022.
Există informații de ceva timp conform cărora Rusia a pus sechestru pe proprietățile din Ucraina ocupată. Însă o nouă lege a accelerat procesul și a îngreunat situația proprietarilor ucraineni în ceea ce privește exercitarea drepturilor lor, potrivit unei investigații BBC.
Pe lângă cele 2.200 de locuințe care urmează să fie confiscate în mod iminent de către oficialii orașului, alte 3.550 au fost identificate în vederea unei posibile confiscări, arată documentele orașului analizate de BBC.
Halyna se numără printre cei 350.000 de ucraineni despre care se estimează că au fugit din Mariupol pentru a scăpa de ocupația rusă. Ea a declarat că blocul său de apartamente din orașul de pe litoral, care avea o populație de 425.000 de locuitori înainte de război, a fost grav avariat de tirurile tancurilor rusești. I s-a spus că „ferestrele și ușile” apartamentului au fost reparate și că oamenii locuiesc acolo fără permisiunea ei. Ea se teme că apartamentul îi va fi confiscat.
Oficialii ruși folosesc termenul „fără proprietar” pentru a descrie locuințele despre care spun că nu sunt folosite sau nu au un proprietar legal - de fapt, proprietăți neînregistrate în Rusia. Dar aceste apartamente au proprietari legali, inclusiv rezidenți ucraineni care au fugit de ocupația rusă sau moștenitorii celor care au murit în atacurile rusești.
Documentele oficiale postate pe site-ul web al administrației pro-ruse arată procesul care duce la confiscarea proprietăților după ce acestea sunt raportate de inspectorii locali sau de rezidenți.
Un document de înregistrare rusesc cu titlul „Înregistrarea ca locuință fără proprietar a locuințelor din anexa la prezentul decret”.
Cum sunt confiscate locuințele
În termen de 10 zile de la raportul inițial, autoritățile instalate în Rusia publică un anunț pe site-ul lor web în care menționează că proprietatea prezintă „semne de lipsă a proprietarului”.
Apoi, proprietarul trebuie să se prezinte la Mariupol cu documente de proprietate și un pașaport rusesc. Autoritățile spun că vor accepta și alte forme de acte de identitate pe care nu le specifică.
Dacă proprietarul nu se prezintă personal în termen de 30 de zile de la publicarea listei, autoritățile încep să înregistreze locuința ca fiind „fără proprietar”.
După ce proprietatea este înscrisă în registrul „fără proprietar”, autoritățile așteaptă timp de trei luni, înainte de a solicita un ordin judecătoresc pentru a transfera locuința în proprietatea orașului.
Potrivit publicației citate, la o conferință recentă, Oleg Morgun, primarul instalat de ruși la Mariupol, a declarat că a fost luată o decizie finală a instanței de a confisca aproximativ 600 de apartamente.
În practică, dacă locuința dumneavoastră este inclusă pe una dintre aceste liste, este aproape „imposibil” să o recuperați, a declarat Petro Andrushenko, un fost consilier al primarului ucrainean din Mariupol.
La începutul acestei luni, Morgun a insistat că locuințele vor fi scoase din registru „dacă un proprietar face apel”.
Odată ce casele au fost confiscate, o lege adoptată la sfârșitul anului trecut permite autorităților să transfere proprietatea către persoane fizice.