Planul B al Ucrainei. Pe ce mizează armata ucraineană pentru a putea continua lupta
0Într-un moment dificil pentru Ucraina, în care țara în război oscilează între speranțele că discuțiile privind încetarea focului conduse de Donald Trump vor pune capăt războiului și temerile că Statele Unite își vor retrage sprijinul militar, soldații ucraineni mizează pe inovație. Aceasta are în centru o inițiativă a armatei ucrainene în care Kievul își pune speranțele că îi va permite să rămână în luptă, relatează NYT. Este planul B al Ucrainei.

În cazul în care negocierile de pace vor eșua sau Statele Unite vor sista livrările de arme, programul ucrainean privind dronele va căpăta și mia multă greutate.. Acesta se concentrează pe sisteme fără pilot asamblate în Ucraina, în mare parte drone kamikaze pilotate din adăposturi subterane.
Luni, președintele rus Vladimir Putin a amplificat incertitudinile deja existente privind un acord de încetare a focului de lungă durată, ordonând un armistițiu de trei zile în Ucraina luna viitoare.
Pe de altă parte, președintele american și-a atenuat criticile față de conducerea Ucrainei în ultimele zile, mustrându-l în schimb pe Putin pentru bombardamentele continue asupra Ucrainei. Însă Trump încă nu a promis mai multe arme, care rămân cruciale pentru Ucraina în condițiile în care luptele se duc în continuare.
Or, o decizie a SUA de a întrerupe ajutorul militar ar lăsa Ucraina vulnerabilă pe front și dincolo de el.
Armata ucraineană se bazează pe interceptoarele Patriot drept unică apărare împotriva atacurilor cu rachete balistice rusești. Ucraina nu dispune de propriile rachete cu rază medie de acțiune, cum ar fi cele lansate de sistemul HIMARS, de fabricație americană, care sunt esențiale pentru lovirea trupelor și echipamentelor rusești înainte ca acestea să ajungă pe linia frontului.
Totuși, ucrainenii au repurtat multe victorii, ce păreau improbabile, în lupta lor împotriva unui inamic mult mai mare, parțial pentru că și-au schimbat strategia pe câmpul de luptă și au reajustat armele din mers. Cel puțin deocamdată, soldații speră că cel mai recent program inovator, numit Linia Dronelor, îi va ajuta să-i țină pe ruși pe loc în cele mai importante linii ale frontului.
„Nu mai este vorba de luptă între oameni”, a spus Artem, comandantul unui echipaj care operează dintr-un subsol din estul Ucrainei.
Chiar și înainte de Linia Dronelor, Ucraina se baza în mare măsură pe arme fără pilot, care acum provoacă aproximativ 70% din totalul victimelor de ambele părți, susține armata ucraineană - mai mult decât toate celelalte arme la un loc, inclusiv tancuri, obuziere, mortiere și mine terestre.
Un plan B
În timp ce aceste din urmă arme sunt furnizate parțial de Statele Unite, ucrainenii asamblează dronele pe plan intern din componente fabricate în mare parte în China.
Programul extins de drone, aflat în lucru încă din toamna trecută, dar anunțat oficial în februarie, este Planul B al Kievului dacă discuțiile privind încheierea războiului eșuează.
Drone de ambele părți zumzăie deja aproape continuu deasupra câmpului de luptă. În războiul dronelor, Rusia are un avantaj cantitativ, în timp ce Ucraina are un avantaj calitativ, fiind adesea prima care adoptă noi abordări tehnologice. Acestea includ pilotarea dronelor cu retransmițător pentru a extinde raza de acțiune a dronelor explozive și ghidarea cu fibră optică, impenetrabile la propriile inovații ale forțelor rusești în materie de bruiaj.
Desfășurarea dronelor a dat deja rezultate, potrivit analiștilor militari.
Parțial, au încetinit timp în ultimele trei luni ofensiva rusă din Ucraina. Forțele rusești care au avansat toamna trecută se află practic într-un impas din ianuarie, în ciuda atacurilor costisitoare organizate de armata rusă.
Ofensiva rusă a atins apogeul în noiembrie, odată cu ocuparea în acea lună a 279 de mile pătrate din teritoriul ucrainean, potrivit DeepState, un grup analitic cu legături cu armata ucraineană. În martie, Rusia a capturat doar 51 de mile pătrate, a arătat analiza grupului. Principalul câștig al Rusiei în timpul iernii a fost expulzarea Ucrainei din aproape toată regiunea Kursk.
Programul ucrainean va forma patru batalioane pentru a deveni regimente de drone, extinzându-le de la aproximativ 700 de soldați la 2.500 de soldați înarmați cu drone FPV, în timp ce alți operatori lansează bombe și sisteme terestre fără pilot. Acestea din urmă includ vehicule telecomandate înarmate cu mitraliere.
Strategia Ucrainei a apărut și dintr-o slăbiciune majoră a armatei sale după mai bine de trei ani de război: motivația în scădere a ucrainenilor de a se alătura armatei. Pe măsură ce evitarea recrutării a devenit larg răspândită, reaprovizionarea forțelor a devenit o provocare.
O soluție pentru a atrage mai mulți recruți
Dronele nu pot înlocui trupele; de fapt, fiecare zbor al unei drone FPV poate necesita până la patru soldați. Pentru zborurile de săptămâna trecută în nord-estul Ucrainei, o echipă de drone era formată dintr-un pilot, un navigator, un armurier și un pilot al unei drone de retransmisie.
Dar recrutarea pentru aceste poziții este mai ușoară decât găsirea de infanterie care să servească în tranșee.
Având mai puțini soldați de pierdut decât Rusia, Ucraina caută să limiteze angajamentele directe. Aici intervin dronele.
Strategia se concentrează pe o zonă de pământ aflată la aproximativ 29 de kilometri adâncime în spatele liniei frontului Rusiei. Saturarea spațiului aerian de deasupra acestei zone cu drone de recunoaștere și de atac poate împiedica soldații ruși să se adune pentru lansa asalturi. Dronele, care zboară cu aproximativ 130 de kilometri pe oră, pot vâna orice se mișcă la sol.
„Evaluarea corectă este că funcționează”, a declarat Michael Kofman, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, despre programul cu drone. Lipsa echipamentelor rusești și vremea de iarnă au jucat, de asemenea, un rol, a spus el.
Scopul, a spus Kofman, este de a proiecta o forță care „poate bloca porțiuni mari ale frontului” și se poate susține fără ajutorul SUA.
Scopul programului este de a se extinde în timp, piloții de drone experimentați împărtășind expertiza cu soldații din alte unități, în încercarea de a complica operațiunile rusești de logistică, apărare aeriană și război electronic în spatele frontului, a declarat într-un interviu Iuri Fedorenko, comandantul uneia dintre unități, Regimentul Ahile.
„Ideea este de a acoperi întreaga linie a frontului” cu drone, a spus el.
Armata ucraineană a făcut un test anul trecut, când republicanii din Congres au blocat un proiect de lege suplimentar de cheltuieli pentru Ucraina. Muniția artileriei s-a redus atât de mult încât unele echipaje au tras doar cu obuze fumigene. Într-o secțiune a frontului, lângă orașul Ceasiv Iar, echipajele de drone au compensat cu o serie de atacuri care au perturbat ofensiva Rusiei.
Dronele costă între 500 și 750 de dolari fiecare, mai puțin decât obuzele de artilerie de calibru mare, care costă aproximativ 3.000 de dolari.
Soldatul Artem servește în Regimentul Ahile, una dintre unitățile recent extinse în cadrul programului de drone. La fel ca o cincime din totalul recruților regimentului, este un fost programator care a lucrat în industria înfloritoare a Ucrainei înainte de invazia rusească.
Deși operează la adăpost, la aproximativ cinci kilometri de linia frontului, echipajele de drone nu sunt scutite nici de brutalitatea războiului, nici de pericol.
Ucraina și-a mărit semnificativ producția proprie de drone și artilerie
Pentru a evita să rămână lipsită de apărare, Ucraina, care luptă de patru luni fără noi livrări de arme americane, bazându-se doar pe aprovizionarea promisă anterior — și-a accelerat producția internă.
În 2022, Ucraina nu avea deloc producție internă de obuziere; acum, 20 de obuziere Bohdana ies de pe liniile de producție ucrainene în fiecare lună. Unele dintre proiectilele de 155 mm sunt, de asemenea, asamblate în Ucraina, a relatat Bild.
Într-un comentariu pentru Bild, un ofițer ucrainean a declarat anonim că forțele armate nu au în prezent probleme cu aprovizionarea de muniții. Cu toate acestea, el a recunoscut că dependența de obuzele din Franța și Germania rămâne semnificativă.
În schimb, forța de luptă rămâne principala problemă a armatei Ucrainei. Sute de mii de ucraineni sunt deja desfășurați pe câmpul de luptă, iar pentru a atrage noi voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, bonusurile salariale au fost dublate.
Peste 95% dintre dronele folosite de forțele ucrainene pe linia frontului sunt fabricate în Ucraina, a relatat luni Interfax, citându-l ministrul adjunct al Apărării, Valeri Ciurkin
„Am făcut progrese în sectorul sistemelor fără pilot. Peste 95% din dronele (vehiculele aeriene fără pilot) utilizate în prezent pe front sunt fabricate în Ucraina”, a declarat Ciurkin.
Acesta a adăugat că, în 2024, Ministerul Apărării din Ucraina a autorizat peste 330 de noi modele de sisteme fără pilot, comparativ cu doar 75 de modele cu un an mai devreme.
Peste 40% din armele folosite pe linia frontului sunt acum produse în Ucraina, a anunțat președintele Volodimir Zelenski pe 16 aprilie.
În bugetul pe 2025, Ucraina a alocat 1,3 miliarde de dolari pentru apărare, pentru a-și reduce dependența de livrările de arme din străinătate. Guvernul intenționează să strângă peste 1 miliard de dolari în acest an pentru a sprijini achizițiile locale de arme prin așa-numitul model danez, în cadrul căruia țările pot dona arme Ucrainei achiziționându-le direct de la producătorii interni ucraineni.