Parolin sau Tagle? Casele de pariuri au deschis ....Conclavul. Ce cardinali au cea mai mare cotă?
0Pentru casele de pariuri, următorul Papă va fi fie italianul Pietro Parolin, fie filipinezul Luis Antonio Tagle. Moartea lui Francisc a declanșat inevitabilul „toto-Papa”, care, pentru prima dată, implică și inteligența artificială – deocamdată, cu pronosticuri similare celor umane.

Pe măsură ce se apropie data Conclavului, agențiile de pariuri lucrează la promovarea celor mai atractive cote, pregătite pentru actualizări de ultim moment cu privire la eventuale defecțiuni sau salturi neașteptate în față ale așa-numiților „papabili”. Potrivit cotelor agențiilor britanice, care au fost întotdeauna cele mai active și mai imaginative pe frontul pariurilor extrasportive, Parolin - actualul secretar de stat al Vaticanului - are 35% șanse de a urca pe tronul papal, în timp ce filipinezul Tagle - proprefect al Dicasterului pentru Evanghelizare - are 25%.
Pe listă figurează însă și alți „papabili” de calibru: cardinalul maghiar Péter Erdő, teolog respectat și cu o experiență vastă în Europa Centrală, portughezul José Tolentino Mendonça – un intelectual apreciat și apropiat de viziunea franciscană –, dar și alți italieni precum Matteo Zuppi, arhiepiscop de Bologna, sau Pierbattista Pizzaballa, patriarh al Ierusalimului. De pe continentul african vin nume tot mai vehiculate în ultimii ani: Fridolin Ambongo Besungu (Congo), Peter Turkson (Ghana) și Robert Sarah (Guineea), ultimul, o voce conservatoare puternică în Biserică.
Deși, teoretic, doar cardinalii sub 80 de ani au drept de vot în conclav, unele agenții nu exclud complet varianta unui „papa emeritus” octogenar, avansând nume precum italianul Angelo Scola sau canadianul Marc Ouellet. Alegerea unui papă în afara colegiului elector ar fi, totuși, o ruptură rară de la tradiție – dar nu imposibilă.
„Fantapapa”: jocul online care transformă alegerea Papei în competiție
Pe fondul acestui val de speculații, o platformă online a lansat în premieră jocul „Fantapapa” – o parodie ludică inspirată de popularul „Fantasanremo”. Mii de utilizatori s-au grăbit deja să-și creeze „echipa” de cardinali candidați, mizând nu doar pe cine va deveni Papă, ci și pe detalii aparent triviale: ce nume va alege noul Pontif, care va fi primul cuvânt rostit de la balconul bazilicii sau în ce zi a săptămânii va fi anunțată alegerea.
Deși în mod evident jocul are o dimensiune satirică, el reflectă și o realitate: conclavul a devenit nu doar un eveniment religios, ci și unul cu o rezonanță globală, care trece granițele clerului și se intersectează cu cultura digitală, media și chiar inteligența artificială – care, de altfel, a oferit propriile predicții, foarte apropiate de cele ale analiștilor umani.