Parlamentari francezi aflaţi în vizită în Crimeea denunţă sancţiunile impuse Rusiei de Occident
0Parlamentari francezi aflaţi într-o vizită controversată în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia, au denunţat sancţiunile impuse de Occident Moscovei.
Jerome Lambert, vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională franceză, a declarat joi, la Simferopol, că se opune sancţiunilor occidentale impuse Rusiei, relatează Itar-Tass, potrivit Mediafax.
"Suntem împotriva sancţiunilor care afectează Rusia, inclusiv Crimeea", a afirmat Lambert la o întâlnire cu Vladimir Konstantinov, preşedintele Consiliului de Stat (Parlamentul) din Crimeea. Dialogul este singura cale eficientă de a rezolva problemele, a adăugat el.
"Adunarea Naţională a adoptat două rapoarte privind Ucraina care condamnau agresiunea rusă. Lor nu le convine că mă aflu aici. Dar am venit aici pentru a înţelege şi a obţine informaţii la prima mână despre ce se întâmplă", a subliniat Lambert.
La rândul său, deputatul Thierry Mariani, care conduce delegaţia parlamentarilor francezi în Crimeea, a denunţat sancţiunile care vizează Rusia. "În timp ce Statele Unite ridică sancţiunile impuse Cubei, nu văd motive ca Europa să menţină sancţiunile asupra Rusiei", a precizat el, după întâlnirea cu Vladimir Konstantinov.
Mariani a afirmat că a simţit el însuşi efectul sancţiunilor la sosirea în Crimeea. "Telefoanele noastre nu funcţionează deoarece companiile europene refuză să opereze în această zonă".
Deputatul francez a mai apreciat că scenariul din regiunea ucraineană Donbas s-ar fi repetat în Crimeea, dacă peninsula nu ar fi organizat referendumul privind separarea de Kiev şi unirea cu Rusia. El a adăugat că nu regretă că a venit în Crimeea, unde "vremea este frumoasă şi nu sunt oameni în uniforme militare".
La rândul său, emisarul preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, Oleg Belavenţev, le-a spus parlamentarilor francezi că statele europene refuză să acorde vize Schengen locuitorilor din peninsulă.
Locuitorii din Crimeea "nu pot intra în Europa. Este o problemă locală serioasă", a subliniat Belavenţev, exprimându-şi încrederea că va fi găsită o soluţie.
"Este inacceptabil", a răspuns parlamentarul francez Jacques Myard. "Când completaţi documentele, puteţi să treceţi o adresă din Moscova şi nu vor fi probleme", a glumit el.