Parizienii, îngroziți de planul unei „grădini britanice“ la Notre-Dame

0
Publicat:

Crearea unui spațiu verde „ecologic” în jurul Catedralei Notre-Dame întâmpină opoziție din partea parizienilor, care deplâng înlocuirea grădinilor închise cu cele deschise, cu gazon și copaci.

Grădinile Catedralei Notre-Dame ar putea arăta complet diferit FOTO Profimedia
Grădinile Catedralei Notre-Dame ar putea arăta complet diferit FOTO Profimedia

De luni, aproape 10.000 de persoane au semnat o petiție prin care o îndeamnă pe Anne Hidalgo, primarul capitalei franceze, să revizuiască sau să renunțe la proiectul lui Bas Smets, un arhitect peisagist belgian, care anul trecut a câștigat un concurs internațional pentru reamenajarea celor 4.500 de metri pătrați de spațiu din jurul catedralei.

În timp ce catedrala, grav afectată în incendiul din 2019, este reconstruită ca o replică fidelă a originalului, consiliul de stânga a optat pentru o renovare radicală a curții și a grădinilor din lateral și din spatele clădirii, notează Times.

Balustradele, paturile de flori și gardurile vii care separau pasarelele și iarba vor fi înlocuite cu un spațiu mare deschis, cu gazon și cu 30% mai mulți copaci. Smets a spus că a fost „inspirat de modul britanic de a avea peluze mari în apropierea bisericilor, unde oamenii pot sta și se pot uita la ea și unde copiii se pot juca”. Noul „spațiu public pentru secolul 21”, la care se va începe construcția anul viitor și care ar trebui finalizat până în 2027, va aborda turismul de masă și schimbările climatice, a spus el.

Criticii spun că va profana Piața Jean XXIII și grădinile Île-de-France, instalate în anii 1840, și va impune Notre Dame o politică a consiliului de „ecologizare” urbană, care face orașul să pară neîngrijit.

„Dacă acest proiect merge înainte așa cum este, aceste grădini cu identitățile lor unice vor deveni un spațiu mare, uniform, deschis, fără farmec”, se spune în petiție. „Înlăturarea caracterului închis al acestor grădini, mobilierul lor urban istoric, designul lor și paturile de flori vor distorsiona complet spiritul locului.”

Didier Rykner, un istoric care conduce site-ul La Tribune de l’Art, numește reamenajarea grădinilor un dezastru. Florence Mathieu, șeful consiliului de cartier din Sena, un organism consultativ, a declarat: „Nimeni nu sprijină îndepărtarea balustradelor și menținerea grădinii deschise noaptea, din motive de securitate și respect pentru fauna sălbatică”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite