Parabolicele, indicatorul emigraţiei conaţionalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Dumitraşcu montează antene parabolice pentru românii din Zaragoza
Sorin Dumitraşcu montează antene parabolice pentru românii din Zaragoza

Faptul că în ultimii doi ani numărul compatrioţilor care vin la muncă în Spania a scăzut se observă şi din numărul de antene româneşti montate pe clădirile spaniole . Mulţi dintre instalatorii de antene parabolice pentru programe româneşti, asaltaţi până nu de mult de cereri, se plâng acum că abia mai au câteva solicitări pe lună.

Majoritatea firmelor de televiziune prin satelit din România îşi avertizează clienţii, prin contract, că nu au voie să scoată receptoarele în afara graniţelor ţării, însă acest lucru nu a împiedicat mii de români să-şi aducă de acasă echipamentele necesare.

Pentru că semnalul prin satelit poate fi recepţionat în întreaga Europă, românii din Spania care îşi iau cu ei receptoarele pot urmări fără probleme programele de acasă.

În aceste condiţii, în ultimii ani, în comunităţile româneşti, instalatorul de antene parabolice devenise un personaj foarte căutat. Odată însă cu venirea crizei, dar şi cu scăderea fluxului de emigranţi români, instalatorii au început să-şi piardă din clienţi.

Dacă în urmă cu aproape şase ani, un instalator particular monta peste 20 de antene pe lună, acum el abia are trei sau patru solicitări pe lună.

„Mulţi încearcă să le monteze singuri"

Ion Barbu (43 de ani), originar din Pătârlagele, judeţul Buzău, este unul dintre cei mai cunoscuţi instalatori români de antene parabolice din Comunitatea Madrid. Buzoianul a fost printre primii instalatori de antene pentru recepţionarea canalelor româneşti.

Acum, el se plânge că numărul solicitărilor a scăzut. „În ultimii doi ani a scăzut foarte mult numărul cererilor. Mulţi încearcă ei singuri să le instaleze, iar când văd că nu reuşesc sună la un specialist. Înainte, nu făceam faţă la solicitări şi apelam la programări. Acum, abia dacă montez patru antene pe lună", explică românul.

Vecinii le pun beţe în roate

Perioada cea mai bună pentru un instalator de antene TV din Spania este luna septembrie pentru că în luna august pleacă mulţi români în concediu şi se întorc cu aparatele cumpărate.

Sorin Dumitraşcu (36 de ani), din Târgovişte, a montat în oraşul Zaragoza aproape toate tipurile de antene şi receptoare de satelit.

„Criza şi-a spus cuvântul, dar sunt şi mai puţini români care vin aici. Conaţionalii nu au mai investit la fel de mulţi bani, ca în anii trecuţi, în receptoarele de satelit pentru posturile de televiziune româneşti. S-au înăsprit şi condiţiile puse de asociaţiile spaniole de locatari, care fac şedinţă de scară şi menţionează în scris dacă sunt sau nu de acord să se monteze o antenă parabolică. Cel mai adesea spun nu acestor solicitări de teamă că ar trebui să plătească şi ei vreo taxă sau că montarea unei antene le-ar putea deteriora acoperişul sau faţada blocului", spune Dumitraşcu.     

Şi spaniolii sunt interesaţi

Ion Barbu povesteşte că au fost şi spanioli care au apelat la serviciile sale.

"În afara celor care sunt căsătoriţi cu românce, am avut un client care m-a chemat să-i repoziţionez antena de pe satelitul Astra, pe satelitul Intelsat, ca să prindă un program românesc unde se difuzau partide din campionatul Spaniei", spune Ion.

Până anul acesta, la televiziunile pay per view, meciurile din Primera Division se cumpărau separat de abonament, iar o partidă putea costa şi 12 euro. ; A contribuit Carmen Kulcsar, Zaragoza

Preţuri între 50 de euro şi 110 euro

Instalatorii primesc 110 euro pentru un montaj, atunci când clientul nu are achiziţionate toate componentele antenei. „Este periculos, uneori am lucrat legat cu frânghie de alpinist", spune Sorin Dumitraşcu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite