LIVE TEXT Papa Leon al XIV-lea, mesaje de unitate la ceremonia de inaugurare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Leon al XIV-lea, ales pe 8 mai drept succesor al Papei Francisc și primul papă originar din SUA, este înscăunat duminică în Piaţa Sfântul Petru. Ceremonia inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea a început la scurt timp după ora locală 10:00 (08:00 GMT) în prezenţa a zeci de mii de credincioşi şi a peste 150 de delegaţii străine. Printre participanții la liturghie, care va dura două ore, se numără vicepreședintele american JD Vance, secretarul de stat american Marco Rubio, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Peru, Dina Boluarte, liderul țării în care Papa Leon a slujit atât ca misionar, cât și ca episcop.

UPDATE 14.50 În omilia rostită în limba italiană, Papa Leon a subliniat că, deşi va păstra direcţia socială trasată de Francisc, în special în lupta împotriva sărăciei şi protecţia mediului, va pune accent pe unitatea internă a Bisericii. A folosit de şapte ori cuvântul „unitate” şi de patru ori „armonie”.

„Nu este niciodată vorba de a cuceri suflete prin forţă, propagandă religioasă sau prin putere. Este, întotdeauna şi numai, vorba de iubire, aşa cum a făcut Isus,” a spus el, făcând aluzie la diviziunile dintre catolicii conservatori şi cei progresişti.

Papa a adăugat: „Fraţilor şi surorilor, aş vrea ca prima noastră dorinţă să fie aceea de a avea o Biserică unită, un semn al comuniunii, care devine ferment pentru o lume reconciliată.”

Răspunzând criticilor aduse stilului autoritar al Papei Francisc, Leon a declarat că succesorul lui Petru trebuie să conducă cu smerenie: „Petru trebuie să păstorească turma fără a cădea în ispita de a fi un autocrat… El este chemat să slujească credinţa fraţilor şi surorilor sale şi să meargă alături de ei.”

UPDATE 13.09 Papa Leon al XIV-lea şi-a luat angajamentul să apere învăţăturile Bisericii Catolice îndemnând-o în acelaşi timp să răspundă în mod direct provocărilor moderne.

Adresându-se miilor de credincioşi reuniţi în Piaţa Sfântul Petru, Leon a subliniat necesitatea ca aceștia să rămână ancoraţi în tradiţia Bisericii fără să devină insulari, subliniind că nu este loc pentru propagandă religioasă sau jocuri de putere pe viitor în cadrul instituţiei.

Reflectând priorităţile predecesorului său, papa Francisc, papa Leon a criticat sistemul economic global, care, potrivit suveranului pontif, „exploatează resursele Terrei şi îi marginalizează pe cei săraci”.

A avertizat de asemenea împotriva centralizării puterii în cadrul papalităţii, spunând că va încerca să guverneze „fără să cedeze vreodată tentaţiei de a fi un autocrat”.

UPDATE 12.43 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi vicepreşedintele american JD Vance şi-au strâns mâinile duminică în Piaţa Sf. Petru din Vatican, înainte de liturghie.

Vance, însoţit de secretarul de stat Marco Rubio, a ieşit din bazilică şi s-a îndreptat către piaţă cu câteva momente înaintea lui Zelenski. Delegaţia SUA şi cea ucraineană au fost printre ultimele care au sosit.

Imediat ce a intrat în piaţă, Zelenski i-a salutat pe oficialii din primul rând, între care pe preşedinta peruană Dina Boluarte, întrucât noul papă are cetăţenie peruană. Cum noul suveran pontif are şi cetăţenie americană, Vance este aşezat lângă Boluarte.

Zelenski a îmbrăţişat-o pe şefa guvernului italian, Georgia Meloni, iar mai apoi a putut fi văzut apropiindu-se de Vance, care s-a ridicat, iar cei doi şi-au strâns scurt mâinile.

UPDATE 12.37 Suveranul pontif a sosit în procesiune cu crucea pastorală şi a coborât la mormânt însoţit de patriarhii bisericilor catolice de rit oriental. După ce a tămâiat locul unde tradiţia spune că se află îngropat Sfântul Petru, i s-a pus tiara şi a rămas acolo câteva minute în rugăciune.

Înainte, Papa Leon al XIV-lea a făcut turul Pieţei Sf. Petru în papamobil timp de aproximativ o jumătate de oră pentru a-i saluta pe credincioşi, înainte de a se întoarce la bazilică, unde a fost întâmpinat cu strigăte entuziaste de "Leon, Leon".

În mulţime se află şi mulţi reprezentanţi religioşi. „Este o zi foarte interesantă. Începutul unui tot„, a comentat o călugăriţă, în timp ce Peter, un preot din Camerun care studiază la Roma, a explicat că participă la Liturghie "pentru a avea experienţa spirituală de a sărbători împreună cu Papa". "Este o binecuvântare că se întâmplă în timp ce sunt la Roma", a adăugat el pentru EFE.  

UPDATE 12.30 Peste 10.000 de oameni s-au înghesuit în Piaţa Sf. Petru de la Vatican în această duminică, în aşteptarea Liturghiei solemne.

"Este o şansă grozavă să fiu aici. Acest lucru se întâmplă o dată în viaţă", a declarat pentru EFE un credincios brazilian.

Știrea inițială

Slujba din 18 mai va fi bogată în simbolism și va include înmânarea formală a simbolurilor papalității, inclusiv paliumul – un veșmânt din lână de miel care simbolizează grija sa pastorală pentru biserică și rolul de păstor al turmei sale – și inelul pescarului, care simbolizează autoritatea Papei ca succesor al Sfântului Petru, pescar de meserie și pe care catolicii îl consideră primul papă.

Deși noul suveran pontif devine papă din momentul în care acceptă alegerea sa în Capela Sixtină, abia această ceremonie marchează oficial începutul pontificatului său. Aceasta are loc de obicei la câteva zile după alegere pentru a permite sosirea la Roma a liderilor și a pelerinilor.

Prima sa audiență generală cu credincioșii este programată pentru 21 mai.

Printre evenimentele care marchează începutul pontificatului, noul Papă trebuie să ia în posesie canonică Bazilica Sf. Ioan din Lateran, catedrala Romei, în calitatea sa de episcop al orașului.

Cum se desfășoară ceremonia

Duminică dimineață, Papa Leon va folosi papamobilul pentru prima dată și va saluta credincioșii din Piața Sfântul Petru înainte de a intra în bazilică pentru Liturghie.

În prima parte a slujbei, va fi însoțit de liderii bisericilor ortodoxe orientale, în timp ce coboară să se roage la mormântul Sfântului Petru. Paliul, inelul și o carte a Evangheliilor vor fi apoi duse de doi membri ai clerului la altarul din piață.

Lecturile din Scriptură de la Liturghie se vor concentra în mare măsură pe figura Sfântului Petru și pe pasajul central din Evanghelia după Ioan, un text considerat fundamental pentru lucrarea Papei ca succesor al Sfântului Petru.

După această lectură, trei cardinali îi vor înmâna Papei simbolurile funcției.

Cardinalul Dominique Mamberti, care a anunțat vestea alegerii Papei Leon, va pune paliul peste noul pontif. Cardinalul Fridolin Ambongo Besungu, din Republica Democrată Congo, va rosti o rugăciune specială. Cardinalul Luis Antonio Tagle din Filipine îi va înmâna lui Leon sigiliul „inelul pescarului”, folosit în mod tradițional pentru sigilarea documentelor oficiale, dar care acum este ceremonial.

Vaticanul a publicat detalii despre inel, care are o imagine a Sfântului Petru în exterior, iar pe interior sunt gravate „Leo al XIV-lea” și stema Papei.

Toți episcopii poartă inele pentru a-și arăta legătura cu biserica locală pe care o conduc, iar inelul Papei, ca episcop al Romei, simbolizează „logodna” sa cu întreaga biserică.

După ce vor primi simbolurile funcției, reprezentanții catolicilor de rând din întreaga lume își vor arăta „ascultarea” față de Papă, lucru pe care anterior îl făceau cardinalii.

Decizia de a include persoane care nu sunt cardinali în această parte a slujbei arată angajamentul Papei față de o biserică care dorește să aprofundeze implicarea catolicilor care nu fac parte din ierarhie. Includerea catolicilor de rând în ceremonie este, de asemenea, o aluzie la intenția lui Leo de a continua reformele inițiate de predecesorul său, Papa Francisc.

În timpul Liturghiei, Papa Leon va ține și o omilie, în care va prezenta probabil câteva dintre temele cheie ale pontificatului său, aspecte pe care le-a analizat cu atenție.

După încheierea Liturghiei, Papa va conduce rugăciunea Regina Caeli sau „Regina Cerurilor”, înainte de a se întâlni cu delegațiile internaționale în interiorul bazilicii.

Cine este noul papă

Cardinalul Robert Prevost, în vârstă de 69 de ani, un misionar care și-a petrecut mare parte din carieră slujind în Peru și conducând apoi influentului Dicaster al Episcopilor de la Vatican, este primul papă american din istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice.

Născut în metropola americană Chicago, a venit în Peru într-o misiune augustiniană în 1985, la doar trei ani după ce a fost hirotonit preot, și a revenit în 1988 pentru a conduce timp de 10 ani seminarul augustinian din orașul Trujillo (nord).

După tradiționalul anunț „Habemus Papam” („Avem un papă”), rostit în limba latină din balconul Bazilicii Sfântul Petru, a fost dezvăluit numele de botez al noului suveran pontif, urmat de numele său papal, încărcat de semnificații simbolice.

Acesta semnifică „tăria în timpul unei perioade de criză”, a explicat preotul catolic și bloggerul Ed Tomlinson.

Ultimul papă care a ales numele Leon a trăit în urmă cu mai bine de 100 de ani. Papa Leon al XIII-lea a condus Biserica Catolică din 1878 până în 1903.

Una dintre primele decizii ce revin noului papă este să aleagă un secretar al Statului Vatican și să schimbe șefii principalelor organisme din Curia Romană, aparatul administrativ al Sfântului Scaun.

Curia Romană, guvernul central al Bisericii Catolice, este formată din Secretariatul de Stat, 16 dicastere (ministere), șase organisme economice, trei tribunale și alte câteva academii și organisme.

Noul Papă va menține provizoriu în funcții toți responsabilii din Curia Romană și Vatican, pentru a-și oferi timp de „reflecție, rugăciune și dialog înainte de a face orice numire sau confirmare definitivă în funcții”, a anunțat săptămâna trecută Sfântul Scaun.

Primul mesaj al lui Leon al XIV-lea

În cadrul primei sale liturghii în calitate de suveran pontif a transmis că speră că alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice să aducă lumină „asupra nopților întunecate ale acestei lumi”.

Leon le-a spus cardinalilor prezenți la slujba desfășurată în Capela Sixtină că speră să fie „un administrator credincios” pentru întreaga Biserică și a adăugat că aceasta trebuie să se identifice prin sfințenia membrilor săi și nu prin „grandoarea palatelor sale”.

„Chiar și astăzi, există numeroase contexte în care credința creștină este considerată absurdă, (...) contexte în care alte certitudini îi sunt preferate, precum tehnologia, banii, succesul, puterea, plăcerea”, a spus el în omilia sa, rostită în italiană.

„Și totuși, tocmai din acest motiv misiunea este urgentă în aceste locuri, pentru că lipsa de credință duce adesea la tragedii”, precum „încălcarea demnității persoanei' sau „criza familiei”, a continuat el.

El a deplâns, de asemenea, „contextele în care Iisus, deși apreciat ca om, este redus la un fel de lider carismatic sau supraom”.

„Acest lucru nu este valabil doar în rândul necredincioșilor, ci și în rândul multor persoane botezate care ajung să trăiască, la acest nivel, în ateism de facto”, a insistat Papa Leon al XIV-lea care a ales să poarte pantofi negri așa cum făcea și Papa Francisc și nu roșii, conform tradiției papale.

Mesajul către cardinali

Papa Leon al XIV-lea le-a transmis pe 10 mai cardinalilor din întreaga lume că trebuie să continue ''moștenirea prețioasă'' lăsată de predecesorul său, Papa Francisc, și reprezentată de viziunea și reformele inițiate de acesta.

El le-a cerut înalților clerici catolici să-și reînnoiască angajamentul față de reformele majore decise de Al Doilea Consiliu de la Vatican din anii 1960.

Suveranul pontif a spus că Papa Francisc, care a decedat în 21 aprilie, a dat un ''exemplu de devotament complet față de misiunea sa''.

El a subliniat importanța problematicii sociale, în special în fața provocării inteligenței artificiale, în alegerea numelui său ca papă.

„Există mai multe motive pentru această alegere, în principal pentru că Papa Leon al XIII-lea, cu enciclica istorică 'Rerum novarum', a abordat chestiunea socială în contextul primei mari revoluții industriale'', a afirmat Robert Francis Prevost, în primul său discurs transmis de Vatican. 

El a făcut apel la pace în Ucraina și Gaza, spunând „Niciodată război!”.

Primul papă american, care este un jucător pasionat de tenis, s-a întâlnit și cu jurnaliștii și cu favoritul numărul unu în tenisul masculin, Jannik Sinner.

Cine participă la Liturghia de inaugurare a noului Papă Leon

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va lua parte duminică la Liturghia de inaugurare a noului Papă Leon, alături de numeroşi lideri mondiali, precum vicepreşedintele american JD Vance, a anunţat Vaticanul.

Vance va conduce delegaţia americană și va fi însoţit de secretarul de stat Marco Rubio.

Potrivit unui consilier apropiat, Zelenski este dispus să aibă întâlniri bilaterale cu alţi lideri prezenţi, în marja evenimentului. 

La vizita sa anterioară la Vatican, cu ocazia funeraliilor Papei Francisc pe 26 aprilie, Zelenski a purtat discuţii directe cu preşedintele SUA, Donald Trump, în Bazilica Sfântul Petru.

Marco Rubio a declarat că va discuta sâmbătă cu cardinalul Matteo Zuppi, fost trimis al Papei Francisc în conflictul ruso-ucrainean, despre perspectivele încheierii războiului din Ucraina. Rubio a sugerat că Vaticanul ar putea fi un loc potrivit pentru facilitarea dialogului dintre cele două părţi.

„Nu l-aş numi mediator, dar cu siguranţă este un spaţiu unde ambele tabere s-ar putea simţi confortabil să vină”, a spus el jurnaliştilor.

Printre liderii aşteptaţi duminică se numără preşedinţii Israelului, Peru şi Nigeriei, premierii Italiei, Canadei şi Australiei, cancelarul Germaniei Friedrich Merz şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. De asemenea, vor participa numeroşi membri ai caselor regale europene, inclusiv regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia ai Spaniei.

Palatul Buckingham a confirmat că Regele Charles al III-lea și Prințul William nu vor lua parte la ceremonia oficială de înscăunare a noului Suveran Pontif, iar familia regală britanică va fi reprezentată de Prințul Edward, Duce de Edinburgh.

Rusia va fi reprezentată de ministra culturii, Olga Liubimova, a confirmat Vaticanul.

După ceremonia inaugurală, Papa Leon al XIV-lea își va începe misiunea deopotrivă spirituală și diplomatică în fruntea Vaticanului. Alegerea sa este văzută de mulți drept o deschidere către America de Nord și un semnal al modernizării instituționale a Bisericii Catolice.

Unde va locui Papa

Potrivit unor oficiali au Vaticanului, citați de Reuters, noul Suveran Pontif a ales să locuiască Palatul Apostolic al Vaticanului, spre deosebire de predecesorul său care a preferat un hotel.

Apartamentele papale sunt situate la ultimul etaj al Palatului Apostolic, o clădire istorică din secolul al XVI-lea, cu vedere spre Piața Sfântul Petru. Acestea includ aproximativ zece camere, între care un dormitor, o bibliotecă privată, birou, sală de mese, bucătărie și o capelă.

Palatul nu a mai fost locuit din februarie 2013, de la retragerea papei Benedict al XVI-lea.

Papa Leon al XIV-lea se va muta aici după liturghia de inaugurare a pontificatului său, programată pentru duminică, a explicat un oficial al Vaticanului pentru Reuters.

Un alt oficial a precizat că securitatea noului papă este unul dintre principalele motive pentru care a făcut această alegere.

„La Palatul Apostolic, spre deosebire de hotelul unde a locuit Papa Francisc, este mai ușor să asigurăm protecția pontifului”, au explicat sursele.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite