Papa Francisc a lansat un îndemn la o reformare de amploare a Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc, la Vatican
Papa Francisc, la Vatican

În prima sa predică scrisă de la alegerea în calitate de Suveran Pontif, Papa Francisc a făcut apel la reducerea puterii Vaticanului. În „mesajul apostolicesc”, publicat de Vatican, care se numeşte în latină Evangelii Gaudium, el a mai scris că preferă ca Biserica Catolică „să fie plină de vînătăi şi noroi, s-o doară picioarele de atâta stat pe străzi”.

Papa Francisc a făcut apel marţi la o reformă complexă pentru revitalizarea Bisericii, care ar trebui să fie mai colegială şi să apere săracii, dar care să rămână implacabilă în anumite probleme, precum hirotonirea femeilor, relatează AFP.

Într-un text de 160 de pagini, "Evangelii Gaudium" ("Bucuria Evangheliei"), primul document important scris de mâna sa, Papa reiterează expresii pe care le-a evocat în mesele sale zilnice ţinute la reşedinţa Sfânta Marta, precum "depăşirea individualismului", "milostivire", "misiune" sau "tandreţe".

El consacră pasaje lungi unei critici a sistemului economic mondial, condamnând o "piaţă divinizată" sau "specula, noua tiranie invizibilă".

Referindu-se la Biserică, Francisc îşi exprimă dorinţa producerii unor schimbări şi ajunge la concluzia că trebuie să reflecteze la "o conversie a papalităţii".

Textul a fost scris la persoana întâi, cu toate că el redă direcţii convenite la Adunarea Sinodală din octombrie 2012 convocată de Benedict al XVI-lea pentru "Noua Evanghelizare".

"Ceea ce vreau să exprim aici are o semnificaţie programatică şi consecinţe importante. Sper că toate comunităţile vor proceda într-un mod care va permite punerea în aplicare a mijloacelor necesare pentru a avansa pe calea unei conversii pastorale şi misionare, care nu poate lăsa lucrurile aşa cum sunt", anunţă Papa într-un pasaj fundamental.

Reluând o idee a Conciliului Vatican II (1962-65), el pledează pentru mai multă colegialitate, exprimându-se în favoarea unei importanţe mai mari a conferinţelor episcopale, "inclusiv doctrinală".

"Nu cred că trebuie să aşteptăm de la magisteriul papal un cuvânt definitiv sau complet cu privire la toate aspectele", remarcă el, repetând că preferă riscul unei "Biserici rănite" decât să rămână "închisă".

Francisc, care a lansat o reformă a Curiei, critică un anumit eurocentrism, recomandă depăşirea unor practici învechite "ostentative", evocă legitimitatea "libertăţii" în Biserică de pune întrebări în legătură cu "numeroase aspecte".

El admite că "războiaele" dintre facţiunile liberale şi conservatoare îi fac "foarte rău".

De asemenea, el pune în discuţie relativitatea păcatului, atrăgând atenţia asupra unor factori personali. Şi, se pare, Biserica intenţionează să faciliteze accesul la sacramente, reflectând, de exemplu, la creştinarea copiilor născuţi de mame celibatare sau la oferirea împărtăşaniei pentru persoane divorţate.

Francisc consacră pasaje foarte lungi obligaţiei credincioşilor şi preoţilor de a se îndrepta către săraci.

"Atâta timp cât nu se elimină excluziunea şi disparitatea sociale, în societate şi între diverse popoare, eradicarea violenţei va fi imposibilă. Acuzăm săracii de violenţă, dar, fără egalitate de şanse, diferite forme de agresiune şi război vor găsi un teren fertil care mai devreme sau mai târziu va provoca o explozie", a avertizat el.

El i-a denunţat pe cei care aplică tratamente inumane şi pe complicii lor. "Mulţi au mâinile pline de sânge din cauza unei complicităţi confortabile şi mute", afirmă el.

În schimb, el se opune hirotinirii femeilor. "Sacerdoţiul rezervat bărbaţilor este un subiect care nu se discută", precizează el.

Totodată, Papa Francisc nu menţionează subiecte sensibile şi intens mediatizate, precum pedofilia, homosexualitatea sau contracepţia, pe care în general le evită.

Papa argentinian evocă necesitatea unui dialog cu cei de alte religii şi cei care nu cred. În acest sens, el "imploră cu umilinţă" ţările islamice să asigure libertatea religioasă a creştinilor, "ţinând cont de libertatea de care credincioşii musulmani se bucură în ţările occidentale". Din document se poate trage concluzia că în Biserica Catolică vor fi schimbări majore.

citeşte şi:

Papa îndeamnă guvernele să nu cedeze în faţa bogaţilor

Papa Francisc a îndemnat guvernele să nu cedeze în faţa bogaţilor şi să reglementeze pieţele, avertizând că armele şi sistemele moderne de supraveghere nu vor reţine violenţa generată de inegalitatea veniturilor şi excluziunea socială.

VIDEO Întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Papa Francisc nu a dus la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Moscova şi Vatican

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a arătat că este un om credincios în timpul vizitei la Vatican, unde pentru prima dată s-a întâlnit cu Papa Francisc. Liderul de la Kremlin şi-a făcut cruce şi a sărutat o icoană pe care i-a dăruit-o suveranului pontif. Cei doi au evitat să discute însă despre relaţiile tensionate dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi cea Catolică.

Papa Francisc a devenit „o ţintă a mafiei” din Italia

Cruciada Papei Francisc împotriva corupţiei l-a transformat într-o posibilă ţintă a clanurilor mafiote din Italia, a avertizat unul dintre principalii procurori din ţară.

Vaticanul vrea să afle mai multe despre „familiile moderne” prin intermediul unor chestionare trimise în toată lumea

Vaticanul a lansat marţi o campanie de consultare cu preoţii catolici din toată lumea, fiind o iniţiativă fără precedent ce are scopul de a susţine reforma papei Francisc a Bisericii Catolice. Tema principală este familia modernă, iar subiectele abordate variază de la căsătoria între cuplurile de acelaşi sex, până la botezarea bebeluşilor ai căror părinţi nu sunt catolici.

Papa începe reforma Vaticanului cu ajutorul „premierului“ Pietro Parolin

Noul secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, un diplomat de carieră în vârstă de 58 de ani, şi-a început mandatul alături de Papa Francisc, în încercarea de a reforma Sfântul Scaun. Parolin îl înlocuieşte pe Tarcisio Bertone, cardinalul criticat din multe direcţii din cauza aşa-numitului scandal „Vatileaks“, notează BBC.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite