Până la 25 de ani de pușcărie pentru 12 opozanți din Belarus

0
Publicat:

Doisprezece opozanţi din Belarus au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între doi ani şi jumătate şi 25 de ani, a anunţat luni organizaţia de apărare a drepturilor omului Viasna, citată AFP.

12 opozanți din belarus au fost condamnați la ani grei de închisoare Foto Arhivă
12 opozanți din belarus au fost condamnați la ani grei de închisoare Foto Arhivă

Şeful acestei organizaţii, Ales Beliaţki, aflat în închisoare în Belarus, este unul din laureaţii Nobel pentru Pace în 2022.În urma unui proces pentru "terorism" legat de protestele din 2020 împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, Nikolai Avtuhovici, considerat de procurori lider al grupului de protestatari, a fost trimis în detenţie pe 25 de ani.Procesul a început în mai, la Grodno, în vestul Belarusului. Avtuhovici a fost acuzat în primul rând de terorism; alte învinuiri au fost de pregătire a unui act terorist în grup organizat, tentativă de lovitură de stat şi trădare, arată Viasna.

Anchetatorii au susţinut că în 2020 grupul a incendiat un automobil şi casa unui poliţist, la Grodno, apoi a aruncat în aer autoturismul unui alt poliţist şi pregătea şi alte atacuri. Dintre ceilalţi 11 acuzaţi, nouă au primit pedepse între 15 şi 20 de ani de închisoare, unul şase ani şi unul doi ani şi jumătate. Printre ei se numără şi preotul ortodox Serghei Reznatovici şi soţia acestuia; ei au fost condamnaţi la 16, respectiv 15 ani de detenţie.După o nouă realegere, în 2020, Lukaşenko a fost contestat prin demonstraţii de o amploare fără precedent în Belarus. Timp de câteva săptămâni, zeci de mii de protestatari au ieşit în stradă, cerându-i să plece de la putere. Autorităţile belaruse au acuzat Occidentul de mobilizarea din umbră a manifestaţiilor şi au arestat mii de oameni. Unii opozanţi, printre care Svetlana Tihanovskaia, s-au refugiat în exil; soţul ei fusese închis cu câteva luni înainte, după ce a încercat să i se opună lui Lukaşenko din postura de contracandidat la preşedinţie.

Acuzaţia de tentativă de terorism sau pregătire de acţiuni teroriste a fost folosită de regimul de la Minsk împotriva multor opozanţi. În martie 2021, parchetul belarus a anunţat, potrivit agenţiei de presă oficiale Belta, că şi Tihanovskaia este anchetată pentru "pregătirea unor acte teroriste în grup organizat".

Represiunea a vizat şi presa independentă şi numeroase organizaţii neguvernamentale, care au fost închise, în timp ce unii angajaţi şi manageri au fugit din ţară sau au fost închişi.Unul dintre aceştia este şi Beliaţki, închis din iulie anul trecut. Organizaţia sa, Viasna, consideră că în prezent în Belarus există 1340 de deţinuţi politic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite