Păcatele lui Sarkozy: ce se ascunde în spatele acuzaţiilor la adresa fostului preşedinte francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy FOTO Reuters
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy FOTO Reuters

Publicaţia franceză "Le Monde" a intrat în posesia unor probe materiale din dosarul în care fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy este acuzat de trafic de influenţă şi fapte de corupţie.

În acest dosar au fost acuzaţi, alături de Sarkozy, şi avocatul său, Thierry Herzog, dar şi un înalt magistrat al Curţii de Casaţie, Gilbert Azibert. 

Acuzaţiile de trafic de influenţă la adresa lui Sarkozy se bazează pe o serie de probe obţinute în urma unor interceptări ale convorbirilor telefonice dintre fostul preşedinte francez şi avocatul său, în care se menţionează numele lui Azibert. 

Potrivit “Le Monde”, Sarkozy şi avocatul său purtau conversaţii telefonice în care, de teama interceptărilor, foloseau identităţi false. În luna februarie a acestui an, Sarkozy şi avocatul său au discutat despre favoarea care urma să îi fie făcută lui Azibert., respectiv numirea sa într-un anumit post. 

Justiţia franceză a decis interceptarea a două telefoane folosite de Sarkozy — un telefon "oficial", de serviciu, şi un altul achiziţionat sub un nume fals. Sarkozy era suspectat că, ajutat de avocatul şi prietenul său Thierry Herzog, a încercat în timpul mandatului său prezidenţial să obţină informaţii de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, ambii fiind de asemenea inculpaţi, privind o investigaţie care îl viza în „afacerea Bettencourt“, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă. "O să-l ajut", i-a spus la 5 februarie Sarkozy avocatului său, folosind telefonul cumpărat sub un nume fals. Sarkozy adăuga: "Sună-l şi spune-i că o să mă ocup, pentru că mă duc la Monaco şi-am să-l văd pe prinţ".

Două săptămâni mai târziu, Sarkozy îi spunea avocatului său că-l poate suna pe magistrat şi să-i spună că va face "demersurile pe lângă ministrul de stat, mâine sau poimâine". După încă o zi, politicianul conservator îşi sună din nou avocatul şi prietenul: "Voiam să-ţi spun, ca să-i poţi transmite lui Gilbert Azibert, că la prânz mă întâlnesc cu Michel Roger, ministrul de stat din Monaco".

La 26 februarie, folosind de data aceasta telefonul "oficial", despre care judecătorii bănuiesc că Sarkozy ar fi ştiut că era interceptat, fostul şef al statului francez a dat înapoi. "Mi-am dat seama că ar fi uşor jenant, aşa că prefer să nu-i vorbesc despre asta", a spus Sarkozy într-o conversaţie reluată apoi, câteva minute mai târziu, pe cel de-al doilea telefon, scrie „Le Monde“. Ziarul francez adaugă faptul că ministrul de stat din Monaco le-a confirmat judecătorilor francezi că Sarkozy l-a sunat la 25 februarie, dar că nu a făcut nicio referire la numele magistratului Azibert.

“Afacerea Bettencourt”

O altă acuzaţie care li se aduce celor trei este de trafic de influenţă, după ce Azibert a încercat să influenţeze o serie de demersuri judiciare în favoarea lui Sarkozy, implicat în dosarul Bettencourt.

Concret, în iunie 2010, doamna Bettencourt a fost implicată într-un scandal, după ce o serie de înregistrări audio făcute de majordomul său au devenit publice. Înregistrările arată că Bettencourt a încercat să evite să plătească taxe statului francez şi a depus o sumă substanţială de bani în mai multe conturi din Elveţia, pe care nu le-a declarat.

De asemenea, în iulie 2010, fosta contabilă a doamnei Bettencourt a acuzat-o pe aceasta că ar fi primit, sistematic, plicuri cu bani din partea politicienilor francezi, iar în martie 2007 primise 150.000 de euro numai pentru campania lui Nicolas Sarkozy. Asta, în condiţiile în care donaţiile politice sunt limitate, în Franţa, la 7.500 de euro pentru partide şi 4.600 de euro pentru persoane fizice.

În 2013, Sarkozy, implicat în dosarul Bettencourt, a fost şters de către autorităţile franceze de pe lista suspecţilor. Acum, probele găsite de anchetatori dovedesc că Azibert a încercat să influenţeze cursul dosarului Bettencourt. De altfel, percheziţiile efectuate la domiciliul său arată că se implicase în afacere şi, în acelaşi timp, îi furniza informaţii din dosar chiar fostului preşedinte francez, motiv pentru care acuzaţiile la adresa lui o includ şi pe cea de violare a secretului profesional.

Într-una din zilele în care urma să meargă la o întâlnire cu fostul preşedinte, pentru a-i oferi o serie de informaţii cu privire la mersul anchetei,  Azibert i-a trimis un SMS unui prieten: “Merg la Nisa ca să mă văd cu Sfinxul!”, nume de cod pentru clientul şi vechiul său prieten, Nicolas Sarkozy.  

Aliaţii fostului preşedinte francez neagă, însă, acuzaţiile la adresa lui Sarkozy şi susţin că este vorba despre o strategie menită să îi împiedice revenirea în politică, întrucât fostul preşedinte francez ar fi dorit, în toamnă, să preia conducerea UMP, afectat de un scor slab la alegerile europarlamentare din luna mai.

Citeşte şi: 

Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare pentru corupţie activă şi trafic de influenţă. Culisele arestării

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus, marţi seară, sub acuzare, pentru corupţie activă, după ce  a fost audiat mai bine de 15 ore, în dosarul în care este anchetat pentru trafic de influenţă. De asemenea, aceeaşi măsură a fost luată şi pentru avocatul fostului lider francez, Thierry Herzog, relatează BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite