Organizaţia Internaţională a Muncii avertizează: Risc crescut de revolte sociale în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Riscul unor revolte sociale este mai crescut în Europa, decât oriunde în lume” a avertizat astăzi Organizaţia Internaţională a Muncii, odată cu prezentarea raportului său anual World of Work 2013. OIM a realizat o analiză complexă asupra stării actuale a pieţelor muncii şi a condiţiilor sociale din întreagă lume, monitorizând în acelaşi timp riscurile de revolte sociale.

Raportul prezintă o comparaţie amplă între perioadă ante-criză, 2006-2007, şi cele mai noi informaţii din timpul crizei economice din 2011 şi 2012, pentru 71 de state.

Economiile avansate, cum sunt cele ale statelor membre UE, au înregistrat o tendinţă cu mult mai semnificativă de creştere a riscului de revolte sociale, în ultimii ani, faţa de America de Nord şi statele non-UE. Acest lucru este cauzat de mărirea decalajului între persoanele bogate şi cele sărace, prin micşorarea numărului de cetăţeni care se încadrează în zona păturii de mijloc.

Mai mult, în Uniunea Europeană, posibilele tulburări sociale sunt un răspuns la criza datoriei publice, cu greu gestionată de guvernelor naţionale, şi impactul acestui lucru asupra vieţilor oamenilor, implicit percepţia lor despre bunăstare. În ultimele decenii, bunăstarea a fost una din principalele caracteristici asociate cu Uniunea Europeană, unde fusese creată o clasă de mijloc stabilă şi satisfăcută de politicile naţionale şi europene.

Din cele 71 de state care au fost analizate în raport, riscul de revolte sociale a crescut în 46 dintre ele, între 2011 şi 2012. Statele membre ale UE au cel mai mare risc – 46% - de revolte sociale cauzate de creşterea economică (prea mică sau înexistentă) şi rata crescută a somajului. În comparaţie, perioada ante-criză, 2006-2007, înregistra un procent de 34% risc de revolte în zona Uniunii Europene. Raportul notează că în 17 din cele 27 de membre UE, riscul de revolte atinge pragul de 70%.

Cele mai vulnerabile ţări sunt Ciprul, Cehia, Grecia, Italia, Portugalia, Slovenia şi Spania. În schimb, riscul de tulburări sociale a scăzut în Belgia, Germania, Finlanda, Slovacia şi Suedia, după 2010.

Scenariul economic sumbru afişat în ultimii ani a creat un mediu social fragil, vulnerabil, deoarece din ce în ce mai puţini oameni pot vedea oportunităţi pentru găsirea unui loc de muncă şi îmbunătăţirea standardului de viaţă. Aceste cauze, susţinute şi de atingerea unui record al şomajului în grupa de vârstă sub 25 de ani, de 23,5% (cu zone precum Grecia şi Spania în care rata depăşeşte 60%), creează premisele unor nelinişti sociale în viitorul apropiat.

Autorul raportului, Raymond Torres, a declarată că ”şomajul pe termen lung ridică o reală problemă din cauza unor grupuri mari de oameni care ies de pe piaţa muncii. Iar acest lucru are consecinţe dăunătoare nu doar asupra indivizilor şi a famililor acestora, ci per total, oportunităţile de a avansa spre o slujbă bună sau îmbunătăţirea standardului de viaţă devin mai degrabă excepţii decât reguli.”

În  weekend, zeci de mii de oameni au demonstrat pe străzile din Lisabona, Madrid şi Frankfurt împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvernele naţionale la presiunea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, pentru reducerea datoriei publice.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite