Ora 9 a României, Ovidiu Tender: „Africa este El Dorado, este China de mâine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Tender
Ovidiu Tender

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost invitatul special al corespondentul Adevărul la Bruxelles Cristian Unteanu, în ediţia de duminică, 25 mai, a emisiunii „Ora 9 a României“ de la Prima TV.

Principalele declaraţii

Cristian Unteanu

De ce nu aţi dezvoltat cercetarea resurselor în România?

Ovidiu Tender

În România fac acest tip de cercetări, în special pentru hidrocarburi, dar nu pentru mine, ci pentru concesionari.

Cred că în România lipseşte omul de afaceri. Apoi mai este vorba şi de conjuncturi. Eu sunt omul conjuncturii.

Omul de afaceri real este omul de afaceri care trăieşte din profitul dezvoltat de firma lui, nu cel îmbogăţit de pe urma vânzării unui teren moştenit, care a fost ulterior vândut.

Anul 2008 a schimbat modul de funcţionare al societăţii româneşti, modul de viaţă. Şi eu am avut pierderi după 2008. Într-o economie competiţională este greu să faci profit şi asta s-a văzut după 2008. Cine a fost capabil să se menţină după acea perioadă poate concura la nivelul afacerilor mondiale.

Banii sunt un efect al business-ului.

Dacă din start urmăreşti banii, cu siguranţă nu ajungi acolo. Trebuie să te preocupe modul în care îţi dezvolţi afacerea, iar banii sunt o consecinţă a unei bune organizări.

UE este într-o descreştere demografică, producţia a crescut, de aceea este necesară o nouă piaţă. Iar cea mai apropiată este Africa. 

Singura ţară din UE care este suficient de matură să înţeleagă importanţa asigurării resurselor pentru materii prime este Germania. M-au contactat inclusiv pe mine, pentru a prezenta proiectele pe care le avem noi. Este important pentru o ţară să îşi asigure resursele pentru materiile prime, în industrie. 

Ovidiu Tender

China încearcă prin gesturi caritabil, făcute statelor de interes, să faciliteze intrarea capitalului său de investiţii. Teatrul din capitala Senegalului si alte obiective sunt cadouri din partea Chinei. Nu sunt gratuite.

Cristian Unteanu

De ce a pierdut România pieţe? Pieţe mari, în Africa?

Ovidiu Tender

Nu mai avem produsele. Trebuie să redevenim competitiv pentru a redeschide aceste pieţe. Este nevoie şi de susţinerea politică pentru negocierea unor acorduri. Există oameni care şi-au făcut studiile în România, au ajuns acum oameni cu influenţă în statele africane şi ar dori să fie reluate relaţiile cu România.

Mulţi specialişti au fost pregătiţi de România şi au rămas cu gândul la această ţară.

În Africa au mai rămas puţine ambasade româneşti şi din 2010 de când sunt în Senegal nu au auzit de vreo vizită la nivel ministerial, venite din România. Au fost vizite private, dar nu au reuşit să se vadă omologii lor.

În 2011, ministrul de Externe era dl. Baconschi, iar omologul său din Gambia voia să semneze un acord. Evident că nu a reuşit să îşi atingă scopul, pentru că nu a avut acces la dl. Baconschi.

Nu cred că există vreo ţară neinteresantă în lume. Fiecare loc din lume are avantajele sale.

Cristian Unteanu

Ce se găseşte în Gambia, de exemplu?

Ovidiu Tender

În primul rând potenţialul turistic, turismul de litoral. Au potenţial real de hidrocraburi. Mai este şi fondul piscicol. Sunt interese pentru oricine.

Dar nu e corect să avem relaţii doar cu ţările vizibil interesante. Este importantă şi atitudinea faţă de statele care nu par interesante la prima vedere, mai ales că şi ele fac parte din nişte structuri statale.

Cristian Unteanu

Ce ar putea să trimită România acolo?

Ovidiu Tender

Este o greşală să încercăm să mergem să vindem. Ideea este să facem business utilizând oportunităţile de acolo. De exemplu, o fabrică de conserve de peşte. Apoi fructele, industrializarea fructelor. Dar cum spunea cineva, cobori din avion şi vezi oportunităţile.

Este încă loc pentru toată lumea în Africa, deşi chinezii sunt destul de prezenţi. Ei vor să îşi asigure resursele naturale, este principala preocupare pentru ei. Este importantă Africa şi ca piaţă de desfacere, desigur. 

Cristian Unteanu

Ce trebuie să facă România ca să intre pe piaţa africană?

Ovidiu Tender

În primul rând trebuie să îşi dorească. Statul chinez îşi finanţează companiile private pentru a intra pe pieţele din Africa.

România ar trebui să îşi intensifice relaţiile politice, în primul rând. Astfel, ne avantajează şi pe noi, oamenii de afaceri. Avem încă avantajul istoric- este o generaţie care încă ştie că România a fost un sprijin real pentru statele africane. Când această generaţie va dispărea, vom avea o reală problemă.

Africa este El Dorado, este China de mâine. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite