Geoană, la Ora 9 a României: Cetăţenii i-au văzut pe europarlamentarii români certându-se ca la uşa cortului şi asta i-a făcut să-i considere inutili la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Mircea Geoană. FOTO Adevărul
Senatorul PSD Mircea Geoană. FOTO Adevărul

Senatorul PSD Mircea Geoană a explicat, la emisiunea "Ora 9 a României" de la Prima TV, că românii au încredere în instituţiile internaţionale, cum sunt NATO şi Uniunea Europeană, însă interesul lor la vot este extrem de scăzut, iar asta pentru că cetăţenii din România i-au văzut pe eurparlamentarii din ţara noastră certându-se ca la uşa cortului şi şi-au dat seama că aceştia sunt inutili în reprezentarea intereselor ţării la Bruxelles.

Principalele declaraţii ale lui Mircea Geoană făcute în emisiunea "Ora 9 a României", transmisă live, începând cu ora 9.00, la Prima TV şi pe platforma adevarul.ro:

Nu găsesc un cuvânt suficient de puternic care să definească răscrucea la care se află întreaga omenire, România şi întreaga Europă. România a mai trăit acest aliament de răscruce în Primul Război Mondial. România a mai beneficiat de sprijinul întregii Europe pentru ca ea să nu dispară de pe hartă. Dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în Primul Război Mondial, suntem astăzi într-un context similar, suntem într-un proces de reaşezare a plăcilor tectonice la nivel mondial. China revine în forţă, Federaţia Rusă, pe care o credeam îmblânzită, mare greşeală, vedem o Rusie care se răscoală, dar şi Europa la răscruce. 

Explicaţiile sunt multiple. Asistăm de peste un deceniu la un declin al Europei ca putere economică. Deşi Uniunea Europeană constituie un colosal bloc economic şi comercial, vin puternic din spate China, Brazilia, Statele Unite ale Americii. Faptul că am creat la Bruxelles o birocraţie, au sentimentul că acolo cineva decine pentru noi fără să existe o relaţie firească între cetpţeanul european şi cel care ia deciziile. Asta a contribuit la pierderea încrederii cetăţenilor şi la scăderea din dinct de vedere economic. 

Este pur şi simplu jalnic ca într-un moment ca acesta, de o extremă importanţă pentru România şi pentru Uniunea Europeană, să nu găsim la nivel politic şi de opinie publică care sunt temele care frământă Europa. Este vb de imigraţie, de şomaj, este vorba de o Europă care nu ăşi găseşte un răspuns omogen privind marea provocare la care Federaţia Rusă ne supune.

Nu este vina candidaţilor, deşi chiar şi ei trebuia să facă mai mult, ei sunt nişte actori într-o scenetă politică în care un preşedinte iese cu steaguri în spate cu mesaje cu violenţă verbală, cu o calitate atât de scăzută a limbajului. Sunt de vină şi cei care intră în jocul lui, care îl avantajează. Fie o face din disperare, folosind ultimele cartuşe, ultima brumă de putere politică. 

Despre participarea la vot, la alegerile europarlamentare

Este un paradox. În sondaje, dacă îi întrebi pe români care sunt instituţiile în care au cea mai mare încredere, vor spune NATO şi UE, apoi cele româneşti. Este o diferenţă între încrederea românilor în aceste instituţii şi interesul acestora faţă de aceste instituţii când este vorba de participarea la vot. Este vorba şi de un vot de protesc, românii nu vin la vot spunând "nu merită să-mi pierd timpul cu unii care, şi-aşa, merg la Bruxelles şi nu fac nimic pentru noi". Românii au văzut europarlamentarii români certându-se ca la uşa cortului, cu un limbaj de mahala. Această tihonie cumplită care a dominat conversaţia între europarlamentarii români i-a făcut să-i considere inutili în ceea ce înseamnă reprezentarea problemelor românilor la Bruxelles. 

Şi eu trebui să recunosc că şi eu am căzut în această capcană, această mlaştină, acest maidan politic.

Despre sprijinul americanilor pentru Europa în contextul crizei ruso-ucrainene 

Ne întoarcem acolo unde este forţa militară reală, aceasta a fost principala greşeală a proiectului european. S-a considerat că Europa se poate constituia doar ca politică economică. România are un anumit tip de răscruce legat de faptul că felul în care operăm aduce foarte multe vulnerabilităţi, un stat cu o guvernanţă cu un anumit grad de corupţie, un stat cu un nivel scăzut din punct de vedere economic, un stat care nu ăşi pune la bătaie întreaga garnitură diplomatică. Dar această problemă este în toata Europa. Euro a fost la un pas să fie pus sub semnul întrebării. Numai intervenţia domnului Mario Draghi a salvat zona euro. Mai este şi Marea Britanie, care în 2015 decide prin referendum dacă rămâne sau nu în UE. Toate acestea sunt vulnerabilităţi. Şi acum vine şi Rusia şi loveşte în celălalt picior şubred al Uniunii Europene în ceea ce priveşte lipsa de forţă militară. Europa este un scaun cu două picioare stabile şi două şubrede.

Despre ofensiva Rusiei 

Cunosc Europa bine, cunosc America bine. Să nu credeţi că, în cazul acestor două sisteme, cineva nu a observat că se simte cum se mişcă plăcile tectonice, să nu creadă cineva că nu s-a văzut investiţia militară semnificativă pe care Rusia a făcut-o. Cel mai mare duş rece îl au liderii politici de la Berlin, care au investit foarte mult în relaţia cu Rusia. 

Sunt convins că şi Rusia îşi face un calcul eronat. Ruşii au senzaţia că lentoarea noastră la nivel european şi faptul că americanii se gândesc de cinci ori dacă mai au sau nu nevoie de o aventură militară le va permite să ne ducă aşa ceva timp. Pot să vă asigur că va exista o nouă doctrină de apărare a NATO, ceea ce va însemna că vor exista trupe de-a lungul graniţelor din Est, chiar şi în România. 

Se vor întâmpla nişte lucruri în Europa, şi chiar dacă nu se va întâmpla aşa cum vrem noi aştia din prima linie, românii, polonezii, se va întâmpla. Nu va renunţa nimeni la businessul ăsta bănesc, este vorba de schimbul de energie. Se va întâmpla, dar nu poţi să înlocuieşti peste noapte o sursă sigură de energie. Dacă Rusia opreşte robinetul cu gaze Ucrainei, vă pot asigura că se vor găsi soluţii pentru alimentarea cu energie în doi ani, nu în cinci ani. 

Ruşii nu îşi dau seama că, fără să vrea, accelerează apropierea dintre Europa şi America pentru că a reînviat strigoiul din trecut. Şi proiectul european se va accelera, proiectul de integrare europeană. 

Despre România în Uniunea Europeană

De şapte ani suntem membri ai Uniunii Europene şi nu ne-am găsit încă locul, suntem stingheri pe acel scaun, am sentimentul că suntem un fel de rudă săracă care este tolerată la masă, deşi nu avem niciun motiv să nu ne considerăm a şaptea ţară din Uniunea Europeană. Cei doi ani de pregătire înainte de aderarea la UE au fost irosiţi într-un mare scandal politic la acea vreme, între Băsescu şi Tăriceanu.      

Şi din România, bănuiesc că fiecare partid, fiecare palat, că la noi este pe palate, are candidaţii săi pe care îi susţine. Mai sunt câteva zile până la alegerile europene, vom fi obligaţi să punem numele pe masă, va trebui să găsim o formulă echilibrată pentru a merge la Bruxelles. Când a fost numit Dacian Cioloş comisar european eu eram în Opoziţie şi l-am susţinut, iar decizia era în pixul lui Emil Boc. Dacă viitorul preşedinte al României va da tonul la muzică, dacă va avea înţelepciunea să adune şi nu să dezbine, atunci vom fi în regulă şi ne vom găsi locul în Uniunea Europeană.     


Senatorul PSD, Mircea Geoană, fost ministru de Externe al României, discută duminică, 18 mai, în cadrul talk-show-ului„Ora 9 a României“ despre ameninţările de securitate provocate de conflictele din Ucraina şi rolul acestora în reconfigurarea politicilor europene.

Începând cu ora 9 a.m., realizatorul TV Cristian Unteanu intră în dialog cu fostul diplomat român pentru a evalua miza zilei de 25 mai, când se vor desfăşura atât alegerile legislative din UE, scrutinul prezidenţial din Ucraina, contestat de separatişti, precum şi referendumul pentru indepedenţă din alte regiuni sud-estice ale statului vecin României.

Promotor al orientării euro-atlantice a României, senatorul PSD Mircea Geoană aduce în atenţia publicului riscurile de securitate la adresa ţării noastre făcând o radiografie a agendei externe promovate de Moscova.

Urmăriţi discuţia dintre Mircea Geoană şi corespondentul „Adevărul“ la Bruxelles, Cristian Unteanu, duminică 18 mai, începând cu ora 9 a.m. la PrimaTV, în cadrul talk-show-ului politic, „Ora 9 a României“.

Emisiunea poate fi urmărită LIVE şi pe platforma adevarul.ro, începând cu ora 9 a.m., duminică 18 mai. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite