Opțiunile Europei privind propria apărare, dacă SUA se retrag. Cine va asigura conducerea europeană în cadrul NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce SUA semnalează o retragere în raport cu securitatea Europei, NATO se luptă să găsească un nou lider, scrie Politico. Britanicii, francezii și germanii au propriile idei cu privire la cum poate fi asigurată apărarea continentului, în contextul în care planurile Americii se schimbă.

Zilele NATO în Cehia în 2019 FOTO SHUTTERSTOCK
Zilele NATO în Cehia în 2019 FOTO SHUTTERSTOCK

Oficialii europeni susțin că înțeleg punctul de vedere al lui Donald Trump, și anume că este necesar ca Europa trebuie se îngrijească de propria apărare și să se aștepte la mai puțin ajutor din partea americanilor. Dar în marja Conferinței de Securitate de la München din acest weekend, puțini aliați europeni par să se fi oferit momentan.

Întrebarea care a fost pe buzele tuturor la Munchen, în discuții private a fost: cine va fi furnizorul de securitate al continentului dacă armata americană își reduce prezența sau se retrage?

„Cine este acea persoană?”, se întreabă Giedrimas Jeglinskas, președintele Comisiei pentru Securitate Națională și Apărare din parlamentul lituanian și fost oficial al NATO, subliniind că doar puterile militare pot fi realmente la masă în prezent.

Germania are cea mai puternică economie a continentului, dar nu poate decide asupra planurilor sale de apărare de ultimă oră decât după alegerile din această lună. Marea Britanie a preluat șefia Grupulului de Contact pentru Apărarea Ucrainei – cel puțin momentan. Polonia are acum a treia cea mai mare armată din alianță, după Turcia și Statele Unite. Italia conduce Forța Aliată de Răspuns a NATO.

Schimbările ce survin în relațiile dintre Europa și SUA survin într-un moment extraordinar pentru continent. Pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina continuă, aliații de pe frontul de est al NATO urmăresc în timp real modul în care grupurile de luptă se transformă în brigăzi.

Alianța a început să-și modifice planurile de apărare astfel încât să scadă ponderea activelor militare pe care le primește de la Statele Unite și pentru a muta povara pe umerii Europei, a declarat un oficial NATO. Se așteaptă ca armatele europene să desfășoare un corp de 20.000 până la 45.000 de soldați, similar cu Corpul 5 al armatei americane, care are un cartier general în Polonia.

Cum intenționează Europa să plătească pentru apărare

Între timp, Europa încearcă să-și majoreze bugetele pentru apărare. Obiectivul NATO în acest sens trece de la 2% din PIB la „considerabil peste 3%”, a declarat șeful alianței, Mark Rutte, pentru POLITICO.

SUA au 80.000 de soldați în Europa, după ce au mărit efectivele cu peste 25% de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în urmă cu trei ani. Pilonul european al NATO și Marea Britanie cheltuiesc aproximativ 460 de miliarde de dolari pe an pe apărare, reprezentând aproximativ jumătate din bugetul Pentagonului.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că trupele americane nu se vor retrage din Europa deocamdată, dar că „ceea ce se va întâmpla peste cinci, 10 sau 15 ani face parte dintr-o discuție mai amplă”.

Majoritatea europenilor au știut să citească printre rânduri. „Este limpede unde sunt Statele Unite. Nu este în Europa”, a subliniat sub rezerva anonimatului un fost oficial NATO, subliniind că nu va trece mult până când Europa va realiza într-o zi că este pe cont propriu

La conferința de la München, aceste dezbateri au dominat evenimentul – de la barul de la primul etaj până la cafeneaua de la mezanin, în discuții aprinse între diplomați, lideri naționali și oficiali de securitate, toți depuneau eforturi să decripteze mesajele amestecate ale administrației Trump din această săptămână.

Dezbaterile au atins punctul culminant în momentul în care președintele francez Emmanuel Macron a convocat o reuniune de urgență a liderilor la Paris, o reflectare a dorinței sa de a fi un lider în această disperată căutare de direcție.

Înaintea summitului anual al NATO de la Haga din această vară, alianța se va adresa fiecăruia dintre membrii săi pentru a crește o nouă forță ambițioasă de răspuns rapid: acestea ar putea aduna 100.000 de soldați pentru a răspunde unui atac rusesc în 10 zile și până la 500.000 în șase luni – mult peste orice posibilitatea a britanicilor, francezilo sau germanilor de a face de unii singuri.

„Națiunilor li se cere acum să reziste”, a declarat fostul ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder. Întrebarea nu este dacă nemții vor face ceea ce este necesar, ci „cum vom înfăptui asta în mod colectiv”, a subliniat el.

Un oficial de securitate dintr-o țară aliată NATO a declarat că se poate anticipa un format în care Marea Britanie, Danemarca și Olanda să joace roluri mai importante, întrucât sunt membri vechi ai alianței care au sprijinit Ucraina și și-au majorat propriile cheltuieli de apărare.

Un parlamentar dintr-o țară NATO a declarat la rândul său că Marea Britanie este candidatul evident pentru a juca un rol mai pregnant în ghidarea alianței, menționând că ministrul apărării, John Healey, a preluat deja conducerea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei săptămâna trecută, prima dată în trei ani când întâlnirea lunară este prezidată de altcineva decât secretarul apărării din SUA.

Cum va face Europa rost de soldați

Doar că Marea Britanie și armatele europene nu au suficiente trupe pentru a umple golul dacă administrația Trump ordonă o retragere pe scară largă de pe continent. S-ar confrunta cu o provocare și mai mare în ceea ce privește sistemele de arme sofisticate, cum ar fi rachetele cu rază lungă de acțiune și apărarea aeriană.

NATO va fi probabil nevoită să creeze o comisie, la fel cum a procedat în privința Ucrainei.

„Sunt de părere că va trebui să fie un conglomerat, așa cum le spun eu, există o anumită siguranță în număr”, a spus senatorul democrat Chris Van Hollen. „Nu trebuie să fie toată lumea acolo. Nu veți convinge Ungaria, nu-i așa? Dar va trebui să fie prezente o parte din țările mari– Franța, Germania, Marea Britanie, în combinație cu Olanda și Belgia.”

NATO depinde în mare măsură de două comandamente militare conduse de americani în scopul de a descuraja un atac rusesc. Iar națiunile se bazează probabil și mai mult pe capacitatea armatei americane de a trimite trupe peste Oceanul Atlantic în eventualitatea unui război european.

„Este esențial ca Vladimir Putin să creadă în continuare în articolul 5 și crede”, a declarat un al doilea oficial NATO, referindu-se la pactul de apărare colectivă al alianței. „Nu cred că avem vreun motiv să credem că Statele Unite nu sunt angajate” față de articol, subliniază el.

Anumiți lideri europeni susțin că salută oportunitatea de a face un pas înainte

„Noua administrație ne pune câteva întrebări dificile și aceasta este o șansă pentru noi să facem mai mult”, a declarat Pål Jonson, ministrul suedez al apărării. „Acesta nu este un concurs de frumusețe pentru conducere sau ceva de genul acesta”.

Un oficial european a fost de acord că alianța NATO trebuie să se examineze serios și să facă mai mult atât pentru a finanța achizițiile de noi arme, cât și pentru a se asigura că armatele sale sunt pregătite.

„Trebuie să formăm o coaliție a celor dornici  în cadrul NATO”, care poate acționa ca o veritabilă forță de descurajare în fața a orice potențial nou aventurism al lui Putin pe continent.

Impresia este, a spus oficialul, că Putin nu va lansa noi războaie în timpul administrației Trump, oferind alianței o fereastră de patru ani pentru a se pregăti în continuare în scopul de a descuraja Moscova.

Dar administrația Trump pare să aibă favoriți în rândul europenilor.

Acest aspect a fost evident vineri, când vicepreședintele JD Vance a preferat să nu se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz la München și a ținut României și Germaniei o predică severă în discursul său. Apoi, Hegseth, în vizită în Polonia, a catalogat Varșovia, care urmează să cheltuiască 4,7% din PIB pentru apărare în acest an, un „aliat model”.

Spre deosebire de oficialii europeni, unii dintre aliații lui Trump din Congres – chiar și cei care nu prevăd o retragere din NATO a americanilor– par totuși să perceapă competiția pentru conducerea militară europeană ca pe un concurs de frumusețe.

„Europa ar trebui să se facă cel mai dezirabil partener", a declarat președintele republican al Camerei Reprezentanților pentru Afaceri Externe, Brian Mast. „Fiecare țară în parte ar trebui să devină cel mai dezirabil partener nu doar spunând: Vreau să ajung la un număr, ci devenind o forță dominantă".

Va răspunde vreo țară europeană la apel?

„Vorbim despre apeluri de trezire de ceva vreme”, a spus un oficial german. „Continuăm să apăsăm butonul de amânare.”

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite