Onoruri militare şi priviri de gheaţă în debutul oficial al vizitei lui Erdogan în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, şi Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei EPA/EFE
Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, şi Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei EPA/EFE

Ceremoniile dedicate începerii vizitei de stat a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în Germania au început vineri dimineaţă cu onoruri militare, liderul de la Ankara fiind întâmpinat de preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier. Însă atmosfera a părut mai degrabă încordată.

Cei doi au păşit împreună pe covorul roşu, aşa cum prevede protocolul specific unui astfel de eveniment, dar au evitat pe cât posibil contactul viziual, notează tabloidul german „Bild“. 

De altfel, mai multe publicaţii din Germania au comentat că pe feţele celor doi nu se citea că relaţiile dintre Berlin şi Ankara ar fi în curs de normalizare, şi asta în ciuda faptului că Turcia, care se confruntă cu probleme economice, are nevoie de sprijin. Iar Germania ar putea să o ajute.

Vineri, înaintea prânzului, Frank-Walter Steinmeier şi Recep Tayyip Erdogan au purtat la Palatul Bellevue, reşedinţa oficială a preşedintelui Germaniei, primele discuţii oficiale din timpul vizitei preşedintelui turc, relevă dpa. 

După această întrevedere, liderul de la Ankara a plecat spre cancelaria de la Berlin, pentru o întâlnire cu Angela Merkel, şefa guvernului german.

Cu ocazia acestei vizite, Erdogan vrea să întoarcă „o pagină nouă“ în relaţiile dintre Turcia şi Germania, în condiţiile în care legăturile dintre cele două state au avut de suferit pe fondul criticilor legate de regimul tot mai autoritar al preşedintelui turc, care, după puciul eşuat din iulie 2016, a declanşat o amplă campanie de epurare, ce a vizat inclusiv cetăţeni germani. 

Însă, încă de joi, ziua în care Erdogan a ajuns în Germania, Steinmeier a avertizat că vizita acestuia nu înseamnă o „normalizare“ a relaţiilor. „Suntem departe de asta, dar ar putea fi un început“, a spus subliniat preşedintele german.

Proteste sub diverse forme

Dar chiar şi aşa, numeroşi politicieni germani din opoziţie au refuzat să participe la banchetul de vineri seară organizat de preşedinţia germană cu ocazia vizitei lui Erdogan. Potrivit „Bild“, nici Angela Merkel nu va lua parte la acest eveniment, deşi a fost invitată.

Dincolo de aceste proteste ale politicienilor, care au fost mai mult sau mai puţin vocale, se aşteaptă ca la Berlin să aibă loc mai multe manifestaţii de amploare ale celor nemulţumiţi de faptul că Erdogan se află în vizită de stat în Germania. 

Unele se concentrează pe încarcerarea jurnaliştilor şi a criticilor regimului în Turcia, altele sunt axate pe reprimarea minorităţilor.

Deşi Erdogan a vizitat Germania ca premier sau preşedinte în peste zece rânduri, aceasta este prima sa vizită de stat cu onoruri militare. Sâmbătă, liderul de la Ankara va merge în vestul Germaniei, în landul Renania de Nord – Westfalia, unde va inaugura noua moschee centrală din oraşul Köln, cea mai mare din Europa aflată în afara Turciei, potrivit DW.

Ce vrea preşedintele turc

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, l-a îndemnat pe Erdogan să facă progrese în legătură cu statul de drept şi libertatea presei pentru a îmbunătăţi legăturile bilaterale.

„Dacă vor să adopte o perspectivă mai europeană în Turcia, atunci ar trebui să abordeze chestiuni precum statul de drept, libertatea presei şi libertatea de exprimare“, a declarat Maas,în marja Adunării Generale a ONU la New York.

Numai că vineri, cotidianul „Yeni Asir“, apropiat regimului de la Ankara, a relatat că Erdogan ar urma să-i dea lui Merkel o listă întocmită de serviciile turce pe care se află 69 de persoane suspectate de terorism de către Ankara, solicitându-i şefei Executivului de la Berlin extrădarea lor. 

Pe această listă s-ar afla jurnalistul Can Dündar, militanţi kurzi şi persoane acuzate de legături cu predicatorul Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea puciului din 2016. 

Can Dundar EPA EFE

Can Dündar Foto: EPA/EFE

     

„Jurnalistul-agent“, o problemă pentru Ankara

După apariţia acestor informaţii, Erdogan a declarat, vineri, că Turcia are dreptul de a cere extrădarea din Germania a jurnalistului Can Dündar, fost redactor-şef al ziarului de opoziţie „Cumhuriyet“, pe care l-a descris drept un agent care a fost condamnat în Turcia pentru spionaj.

„Această persoană este condamnată penal potrivit legii turce“, a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă la Berlin, după discuţiile pe care le-a purtat cu Angela Merkel, relatează „Bild“ şi Reuters. 

Reuters aminteşte că Dündar şi unul dintre colegii săi au fost condamnaţi în anul 2016 la cinci ani de închisoare pentru publicarea unei înregistrări video care ar fi arătat că serviciile turce transportă arme în Siria. Cei doi au fost eliberaţi în perioada apelului, iar Dundar a părăsit imediat ţara, plecând în Germania.

Jurnalistul turc intenţiona să fie prezent la conferinţa de presă, numai că, potrivit unor informaţii, Turcia a ameninţat că va anula conferinţa dacă acesta va veni. În cele din urmă, Dündar a decis să nu facă act de prezenţă. Ulterior, a afirmat că important era ca cineva să ridice problema libertăţii presei în Turcia, nefiind esenţial cine pune întrebarea.

Cât despre Angela Merkel, şefa Executivului Berlin a punctat că există încă „diferenţe profunde“ între Berlin şi Ankara, referindu-se în special la libertatea presei şi respectarea drepturilor omului în Turcia.

Însă, în acelaşi timp, cancelarul german a subliniat interesele comune ale celor două părţi.  „Avem multe lucruri care ne unesc“, a afirmat Merkel, subliniind „importanţa deosebită“ a vizitei lui Erdogan. 

În Germania trăiesc aproximativ trei milioane de persoane de naţionalitate sau de origine turcă. În plus, cu 7.500 de companii germane în Turcia, Berlinul are nevoie de o „economie turcă stabilă“, a spus Merkel.

Totuşi, după întâlnirea cu Erdogan, singurul anunţ concret se referă la posibilitatea organizării în octombrie a unui summit privind Siria, axat pe soarta ultimului bastion rebel Idleb, şi care reuneşte Rusia, Turcia, Germania şi Franţa. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite