Omagiu adus de David Cameron reginei Elisabeta a II-a: A fost „o stâncă pentru naţiunea“ britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a, întâmpinată de David Cameron la o recepţie organită la Downing Street 10, reşedinţa oficială a premierului britanic, în iulie 2012 FOTO zimbio.com
Regina Elisabeta a II-a, întâmpinată de David Cameron la o recepţie organită la Downing Street 10, reşedinţa oficială a premierului britanic, în iulie 2012 FOTO zimbio.com

Regina a fost „o stâncă pentru naţiunea noastră“ şi pentru Commonwealth, a declarat joi premierul David Cameron, într-un omagiu adus suveranei Elisabeta a II-a, care împlineşte 90 de ani, în timp ce prinţul de Wales, Charles, a înregistrat un pasaj adaptat al piesei „Henric al VIII-lea“ de William Shakespeare, relatează BBC News.

„Maiestatea sa regina a trăit momente extraordinare ale lumii. De la Al Doilea Război Mondial, la raţiile cu care şi-a cumpărat materialul pentru rochia de nuntă, de la decernarea Cupei Mondiale Angliei pe (stadionul - n. red.) Wembley, în 1966, la primul om care a ajuns pe Lună, trei ani mai târziu, de la sfârşitul Războiului Rece, la pacea din Irlanda de Nord“ şi, în tot acest timp, a fost „o stâncă pentru naţiune, pentru Commonwealth şi, în multe ocazii, pentru întreaga lume“, a spus şeful Guvernului într-un mesaj video.

Premierul urmează să rostească în cursul zilei de joi un discurs în Camera Comunelor, primul dintr-o serie de omagii aduse de politicieni monarhului.

Tot joi, BBC va difuza un pasaj din piesa „Henric al VIII-lea“, citit de prinţul Charles - un fragment din discursul arhiepiscopului Thomas Cranmer către regele Henric al VIII-lea după naşterea viitoarei regine Elisabeta I.

Regina se va întâlni joi, în apropiere de castelul Windsor, cu cei care vor să îi ureze „la mulţi ani“, după care va aprinde o torţă, prima din totalul de 1.000 ce vor fi aprinse în toată ţara cu această ocazie.

De asemenea, în Hyde Park şi la Turnul Londrei vor fi trase salve de tun, în timp ce Parlamentul va fi luminat în roşu, alb şi albastru.

„Acum ne dăm seama cu adevărat ce moment important este că regina sărbătoreşte 90 de ani, iar, după tot ce a realizat, este chiar un moment important pentru familie“, a declarat nepotul său, prinţul William, într-un interviu pentru Sky News.

Apropiaţii spun că regina Elisabeta a II-a, care se află pe tron de 64 de ani, este mult mai interesată de evenimentele care marchează ziua sa de naştere decât a fost de faptul că, în septembrie anul trecut, a devenit monarhul care a domnit cel mai mult în Marea Britanie, depăşind-o pe stră-străbunica sa, regina Victoria.

Evenimentele de joi pot fi considerate „o repetiţie“ pentru celebrările oficiale, plănuite pentru începutul lunii iunie, deschizând drumul pentru un veritabil „sezon de petreceri“, care vor dura şase săptămâni şi care vor culmina cu sute de petreceri de străzile oraşelor britanice.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite