Olaf Scholz va sprijini Kosovo dacă se va alătura Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Cancelarul german Olaf Scholz a oferit, miercuri, un semnal de sprijin pentru posibila alăturare a Kosovo la Uniunea Europeană în viitor, relatează DPA.

„Balcanii Occidentali aparţin Europei”, a afirmat Scholz după discuţiile pe care le-a avut cu premierul kosovar Albin Kurti, la Berlin. 

El a mai adăugat că un acord între Kosovo şi Serbia este indispensabil, conform Agerpres. 

Kosovo este predominant locuită de etnici albanezi, s-a separat de Serbia în anul 1999 şi şi-a declarat independenţa în anul 2008. Serbia nu a recunoscut independenţa Kosovo şi continuă să ceară teritoriul acesteia. 

Premierul kosovar Albin Kurti a subliniat progresele înregistrate în privinţa statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei în Kosovo. Kurti i-a solicitat Uniunii Europene să adopte un sistem mai accesibil de vize pentru kosovari. 

În contextul invaziei din Ucraina, Kurti a punctat că pentru ţara sa nu există variantă la aderarea la Uniunea Europeană şi NATO. 

Fără a oferi alte amănunte, liderul executivului kosovar s-a raportat la autoritatea Kremlinului în Balcanii Occidentali, după părerea sa unele aparenţe ale acestei influenţe reprezintă o ameninţare pentru pace şi securitate. 

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în luna februarie a anului 2008, la circa un deceniu după ce NATO a atacat trupele sârbe pentru a stopa uciderea şi deportarea etnicilor albanezi din zonă. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene, excepţiile fiind: Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite