Oamenii de știință italieni au cerut mass-media să explice mai bine cauza schimbărilor climatice
0Aproape 100 de oameni de ştiinţă italieni au trimis joi o scrisoare deschisă presei, cerându-i să explice mai bine cauzele şi soluţiile la schimbările climatice, astfel încât să se poată lua măsuri pentru a se preveni o criză.
Scrisoarea a fost semnată, printre alţii, de laureatul Premiului Nobel pentru Fizică din 2021, Giorgio Parisi.
Regiuni vaste ale Europei, în special ţările mediteraneene, inclusiv Italia, au fost lovite de căldură extremă şi incendii, în timp ce furtuni puternice şi grindină s-au abătut asupra nordului peninsulei.
„Valurile de căldură, inundaţiile, secetele prelungite şi incendiile sunt doar câteva dintre semnele intensificării efectelor schimbărilor climatice asupra teritoriilor noastre”, se arată în scrisoarea semnată de 96 de oameni de ştiinţă, cercetători italieni. Cu toate acestea, „mass-media italiene vorbesc încă prea des despre <vreme rea> mai degrabă decât despre schimbările climatice. Când vorbesc despre asta, omit adesea cauzele şi soluţiile”, afirmă oamenii de ştiinţă, potrivit Agerpres.
Valurile de căldură, cauzate de schimbările climatice
Aceste omisiuni favorizează riscul „să alimenteze inacţiunea, resemnarea sau negarea realităţii”, în timp ce există soluţii precum „eliminarea rapidă a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazului, şi decarbonizarea prin intermediul energiilor regenerabile.”
„Aceasta este strategia potrivită pentru a opri creşterea temperaturilor şi, în prezent, este fezabilă din punct de vedere tehnologic şi economic”, scriu oamenii de ştiinţă.
Scrisoarea a fost semnată de profesori şi de cercetători italieni din universităţi şi instituţii din Italia şi din străinătate.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste valuri de căldură au devenit mai probabile din cauza schimbărilor climatice. „Pe măsură ce temperaturile globale cresc, se aşteaptă ca valurile de căldură să devină mai frecvente şi mai intense”, afirmă ei.
În acelaşi timp, creşterea temperaturilor şi seceta din cauza precipitaţiilor reduse creează condiţiile perfecte pentru incendii de vegetaţie sau de pădure.
Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) şi observatorului european Copernicus, luna iulie 2023 va fi cu siguranţă cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice.