Nuland: Sancţiunile împotriva Rusiei vor fi ridicate dacă operaţiunea militară din Ucraina este oprită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Conducerea rusă neagă chiar dreptul Ucrainei de a exista, a subliniat secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri politice.

Noile sancţiuni occidentale împotriva Moscovei vor fi ridicate dacă Rusia va opri operaţiunea specială din Ucraina. Acest lucru a fost declarat joi într-un interviu acordat TASS al secretarului de stat adjunct al SUA pentru Afaceri Politice, Victoria Nuland.

„Sancţiunile se vor încheia dacă” Rusia „termină acest război şi ajută la reconstruirea Ucrainei, restabileşte pacea şi recunoaşte suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări”, precum şi „dreptul ei de a exista”, a spus şeful adjunct al departamentului de politică externă al SUA. În acest sens, ea şi-a exprimat opinia că, acum conducerea rusă  „neagă chiar dreptul Ucrainei de a exista”.

Despre liniile roşii
Nuland a evitat un răspuns direct la întrebarea dacă Statele Unite vor recunoaşte sau nu liniile roşii ale Rusiei şi că anumite cereri pentru asigurarea securităţii acesteia, inclusiv refuzul NATO de a aproba aderarea Ucrainei şi extinderea ulterioară către est, nu pot fi discutate.

„<...> Eram pregătiţi să vorbim despre marea majoritate a problemelor pe care Rusia le-a pus pe masă [a negocierilor privind securitatea în Europa], despre orice - <...> prevenirea conflictelor în cursul activităţilor militare, reducerea efectivelor armatei. Am afirmat chiar că nu am avut niciodată nicio intenţie de a desfăşura arme ofensive în Ucraina”, a amintit diplomatul. „Dar nu aveam de gând să spunem altei ţări cum şi cu cine să încheie alianţe”, a recunoscut Nuland. „Şi nu aveam de gând să lăsăm Rusia să ia decizii pentru NATO”.

Apoi ea încă o dată, a venit cu asigurări că NATO este o „alianţă defensivă” care „nu atacă dacă nu este atacată ea însăşi”. „Nu aveam nicio intenţie să persecutăm Rusia”, a spus secretarul adjunct. În plus, a remarcat ea, „Ucraina a trebuit să muncească mult” pentru a fi acceptată în Alianţa Nord-Atlantică, aceasta nu era o chestiune de „viitor apropiat”. Cu toate acestea, Nuland nu a spus că aderarea Kievului la NATO este acum în afara agendei Occidentului şi nici nu a semnalat vreo dorinţă din partea alianţei de a lua în considerare oferirea Rusiei de garanţii de securitate.

„Ne putem certa toată ziua”
Solicitată să clarifice dacă Statele Unite acceptă că Rusia a fost pur şi simplu forţată să acţioneze pentru că Occidentul a demonstrat că nu a luat în considerare „securitatea acesteia”, secretarul adjunct a răspuns: „În secolul XXI, când există o opţiune diplomatică, nu există nicio justificare pentru invadarea unei alte ţări <...>”. Şi Nuland a respins teza că cel puţin o parte din condiţiile actualului conflict au fost create în mod clar de Occident. „Ne putem certa toată ziua, dacă doriţi”, a spus diplomatul cu această ocazie. În opinia ei, „Ucraina a reprezentat zero ameninţare pentru Rusia, NATO a reprezentat zero ameninţare pentru Rusia”.

Nuland nu a comentat direct subiectul necesităţii de a minimiza consecinţele crizei actuale în relaţiile dintre Occident şi Rusia, pentru a limita potenţialul conflictual în creştere în lume.

Totodată, diplomatul a acuzat Moscova că urmăreşte „reîncorporarea Ucrainei în Rusia şi recrearea Uniunii Sovietice”. Din punctul ei de vedere, Moscova „de la bun început” şi-a dorit acest lucru – „reîncorporarea Ucrainei, reîncorporarea Belarusului” şi, de fapt, readucerea Federaţiei Ruse la „un fel de fantezie sovietică din 1979”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite