Video Noi proteste în regiunea separatistă Abhazia pe fondul înțelegerii cu Rusia. Manifestanții au pătruns în Parlament
0Un camion a lovit porțile parlamentului din regiunea separatistă Abhazia, susținută de Rusia, vineri, în timp ce sute de oameni protestau împotriva unui acord de investiții cu Moscova, pe care unii abhazi îl consideră că le va face inaccesibile piața imobiliară.

Două persoane au fost rănite în confruntări, a relatat agenția de știri rusă RIA, citând serviciile locale de urgență. Media rusă a arătat un camion care lovea porțile ce înconjoară parlamentul din capitala Sukhumi.
Rusia a recunoscut Abhazia și o altă regiune separatistă, Osetia de Sud, ca state independente în 2008, după ce trupele ruse au respins o încercare georgiană de a recuceri Osetia de Sud într-un război de cinci zile, potrivit Reuters.
Majoritatea lumii recunoaște Abhazia ca făcând parte din Georgia, din care s-a desprins în timpul războaielor din începutul anilor '90, dar banii rusi au inundat acest teritoriu sub-tropical luxuriant, unde stațiunile balneare din perioada sovietică se află pe țărmul Mării Negre.
Legiuitorii abhazi erau pregătiți să voteze vineri pentru ratificarea unui acord de investiții semnat în octombrie la Moscova de ministrul rus al Economiei, Maxim Reshetnikov, și omologul său abhaz, Kristina Ozgan.
Liderii opoziției abhaze spun că acordul cu Moscova, care ar permite proiecte de investiții de entități juridice ruse, va face imposibil pentru localnici să cumpere proprietăți, prin permiterea unui aflux mult mai mare de bani ruși.
Sute de persoane au fost filmate intrând în curtea parlamentului și încercând să pătrundă în clădirea acestuia. Au avut loc confruntări. În imagini neconfirmate, păreau a fi forțe de ordine și protestatari care se ciocnesc pentru scurt timp.
Alte filmări publicate pe canalele locale de Telegram arătau protestatari legând frânghii de porțile metalice și încercând să le dărâme.
La începutul acestei săptămâni, președintele autoproclamat al Abhaziei, Aslan Bzhania, a convocat o ședință de urgență a consiliului de securitate, după ce protestatarii au blocat o autostradă importantă și au organizat un miting în centrul orașului Sukhumi pentru a cere eliberarea a patru activiști.
Activistii, care au fost ulterior eliberați, fuseseră reținuți pentru că s-au opus adoptării unei legi care reglementează industria construcțiilor, ce face referire la acordul ruso-abhaz.
În 2014, demonstranții au luat cu asalt sediul prezidențial, forțându-l pe atunci liderul Alexander Ankvab să fugă. Ulterior, acesta a demisionat sub acuzația de corupție și guvernare defectuoasă.
Liderul opoziției Raul Khadzhimba, ales după tulburările din 2014, a fost el însuși forțat să demisioneze în 2020, după proteste stradale legate de rezultatele disputate ale alegerilor.