Proteste împotriva „investiţiilor ruse” în Abhazia, regiune separatistă georgiană susținută de Rusia
0Conducerea regiunii separatiste georgiene Abhazia, susţinută de Rusia, a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului local al Securităţii după proteste ale opoziţiei în Suhumi, centrul administrativ al regiunii, au relatat marţi agenţia de presă rusă TASS, Reuters, Vesti.az. şi Euronews în limba rusă.
Rusia a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană, ca state independente în 2008 după ce trupele ruse au respins o tentativă a Georgiei de a prelua sub control Osetia de Sud într-un război de cinci zile care s-a încheiat la 12 august 2008, potrivit Agerpres.
Abhazia este recunoscută de comunitatea internaţională, în marea ei majoritate, ca parte a Georgiei. Abhazia şi Osetia de Sud au ieşit de sub jurisdicţia Tbilisi în cursul războaielor din anii 1990 care au urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice.
Protestatarii au blocat, luni, mai multe poduri şi autostrada centrală din regiune, adunându-se apoi în piaţa principală a capitalei Suhumi pentru a cere eliberarea a patru activişti care au fost reţinuţi în aceeaşi zi, după ce s-au exprimat împotriva unor planuri majore de construcţie.
„Din cauza blocării ilegale a autostrăzii naţionale, preşedintele Abhaziei, Aslan Bjania, a organizat o şedinţă de urgenţă a Consiliului Securităţii", comunică TASS, citând serviciul de presă al liderului abhaz.
Activiști care luptă împotriva construcţiei de complexe multifuncţionale în Abhazia
Baza, un canal Telegram apropiat serviciilor de securitate din Rusia, a transmis că activiştii, care fac parte din opoziţie, luptă împotriva construcţiei de complexe multifuncţionale în Abhazia. De asemenea, a mai spus că protestele au fost declanşate de modul „brutal” în care au fost reţinut activiştii de către forţele de securitate.
Potrivit agenţiei de presă Vesti.az transmite, cei patru au fost reţinuţi după ce ar fi avut o altercaţie cu un deputat din parlamentul local după o reuniune a forului legislativ în care se discutase despre un proiect de lege privind implementarea unui acord cu Rusia privind activităţile de investiţii ale persoanelor juridice ruse în Abhazia.
Proiectul de lege a stârnit nemulţumirea opoziţiei care ar fi încercat în cursul serii de luni să intre cu forţa în clădirea Serviciului de Securitate al Abhaziei din Suhumi, potrivit aceste agenţii de presă, care transmite că liderii abhazi au decretat starea de urgenţă în regiune.
Parlamentul abhaz urmează să ratifice acordul privind „investiţiile” ruse în regiune în 15 noiembrie, zi în care opoziţia intenţionează să organizeze un miting de amploare la Suhumi.
Activiştii de opoziţie reţinuţi se opun ratificării acestui acord de investiţii cu Rusia, în conformitate cu care companiile ruse îşi vor putea implementa proiectele în Abhazia şi vor beneficia de dreptul de proprietate asupra terenurilor şi asupra construcţiilor, notează filiala rusă a Euronews.
Bază navală permanentă pe coasta Mării Negre
În 2023, Rusia a semnat cu Abhazia un acord pentru a construi o bază navală permanentă pe coasta Mării Negre, în portul abhaz Oceamcir, unde să pună la adăpost navele din Sevastopol (în peninsula Crimeea), baza navală a Flotei ruse din Marea Neagră aflată sub tirul armatei ucrainene.