Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să renunțe Kievul
0Rusia și Ucraina se află în negocieri strânse pentru a opri războiul, arată publicația germană Die Zeit.
Principalele subiecte de discuție includ încetarea reciprocă a atacurilor asupra infrastructurii energetice, schimbul de prizonieri, returnarea copiilor ucrainieni ținuți ostatici și restabilirea acordului de cereale.
Publicația germană menționează că aceste discuții au avut loc în mai multe orașe ale lumii, cum ar fi Copenhaga, Kiev, Malta, Davos și Djedda în Arabia Saudită. La unele întâlniri, au participat și oficiali ai Chinei.
Însă, arată Die Zeit, nu toate discuțiile au avut și rezultate: Inițiativa privind cerealele Mării Negre a încetat să mai existe după un an, iar discuțiile inițiate de Qatar privind protecția infrastructurii au fost suspendate după ce Forțele Armate ucrainene și-au început operațiunile în regiunea Kursk.
La începutul lui octombrie, președintele Putin ar fi decis să abandoneze ideea negocierilor de pace cu Kievul în urma incursiunii ucrainene în regiunea Kursk, o lovitură „umilitoare” pentru liderul rus.
Diplomația „ascunsă” a avut un rol benefic, lăsând posibilitatea unui compromis, cum ar fi statutul Crimeei și condițiile pentru o încetare temporară a focului. De asemenea, aceste discuții au putut fi mai puțin formale. Oficialii germani care susțin un acord de pace sunt conștienți de aceste procese.
Potrivit articolului Die Zeit, întrebarea nu este dacă negocierile vor avea loc, ci când și cum se vor derula, întrucât factorul cheie este dorința Rusiei de a face un compromis.
Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat că Kievul continuă să insiste asupra retragerii complete a trupelor ruse. Potrivit publicației LSM, principalele revendicări ale Ucrainei sunt retargerea trupelor ruse din țară, anularea anexărilor teritoriale, demilitarizarea Centralei nucleare Zaporije, cea mai mare din Europa, precum și restabilirea libertății circulaţie.
Yermak a spus că Ucraina este gata de compromisuri, atât timp cât cerințele respectă principiile dreptului internațional și integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. De asemenea, acesta a avertizat că nu va accepta niciun compromis dacă este amenințată independența Ucrainei ca stat.