NATO intenționează să împărtășească informații militare sensibile cu industria europeană
0NATO a început procesul de transfer al unora dintre obiectivele sale ultrasecrete - care definesc ce tipuri de arme și echipamente ar trebui să producă statele membre - către industria de apărare, relatează Bloomberg.

Măsura face parte din eforturile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de a stimula producția în ceea ce secretarul general Mark Rutte numește o „trecere la gândirea pe timp de război”.
Potrivit acestor persoane, care au dorit să-și păstreze anonimatul pentru a discuta chestiuni private, Alianța caută o modalitate de a exprima unele dintre obiectivele agregate într-un format care poate fi difuzat în siguranță pentru a convinge companiile să crească capacitatea de producție. Acest pas va necesita un consens între membrii Alianței, iar potrivit unei persoane, acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele câteva luni.
Inițiativa vine în contextul în care membrii NATO încearcă să se reînarmeze în fața războiului Rusiei din Ucraina. Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a sporit urgența acestor eforturi. Anterior, președintele american a amenințat că va retrage sprijinul militar membrilor NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
Într-o procedură separată, Alianța a început, de asemenea, procesul de partajare a unor standarde clasificate cu Uniunea Europeană, care include, de asemenea, toți cei 32 de membri ai NATO, cu excepția a nouă dintre aceștia, au declarat sursele. Din cauza caracterului sensibil al informațiilor, acestea vor fi divulgate treptat, pe măsură ce NATO le dezvoltă și actualizează standardele.
NATO a împărtășit recent standardele pentru materialele neclasificate cu UE
Aceste standarde sunt criterii militare menite să armonizeze forțele armate ale statelor membre și să realizeze interoperabilitatea între aliați. Ele pot include, de exemplu, calibrele armelor sau vocabularul militar comun.
Obținerea acestor informații ar putea permite UE să armonizeze normele atât în materie militară, cât și în chestiuni cu dublă utilizare, cum ar fi frecvențele radio.
Un oficial NATO a declarat că Alianța a luat măsuri pentru a-și împărtăși standardele, inclusiv cu UE, ca parte a noilor sale planuri de apărare. De asemenea, Alianța colaborează mai strâns cu industria, a precizat oficialul.
NATO a împărtășit recent standardele pentru materialele neclasificate cu UE, o măsură pe care comisarul pentru apărare al Uniunii Europene, Andrius Kubilius, a numit-o o dovadă de încredere „fără precedent”.
Măsura a fost inițiată de Rutte, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Fost prim-ministru al Olandei, acesta s-a concentrat pe consolidarea legăturilor NATO-UE de la preluarea mandatului în octombrie.
De asemenea, oficialul a îndemnat industria de apărare, în principal din Europa, să crească producția.
„Banii sunt pe masă și vor fi și mai mulți”, a spus el într-un discurs din decembrie, îndemnând companiile să «introducă schimburi suplimentare de lucru și noi linii de producție».
Sub conducerea lui Rutte, se așteaptă, de asemenea, ca NATO să prezinte noi obiective de capabilități mai ridicate, însoțite de o creștere a cheltuielilor de apărare pentru aliați, care se situează în prezent la 2% din producția economică. Acest lucru s-ar putea întâmpla încă din această vară, când aliații se vor reuni la Haga pentru summitul lor anual.