Naționaliștii ruși cer Moscovei să continue lupta în Ucraina. De ce patrioții Z care fac prea mult „tam-tam riscă să fie epurați”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce președintele rus Vladimir Putin explorează un potențial acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, naționaliștii anti-occidentali duc o campanie pentru a menține conflictul.

Vladimir Putin FOTO: EPA EFE
Vladimir Putin FOTO: EPA EFE

„Ne predăm armele, ne predăm țara!”, a postat Pavel Gubarev, un activist pro-Moscova dintr-o parte a regiunii Donetsk din estul Ucrainei, controlată de Moscova, revoltat de perspectiva că lupta s-ar putea opri, scrie reuters. 

Pentru cineva crescut în Occident, ar putea părea la prima vedere că Putin este sub presiune. Cu toate acestea, așa-numiții „patrioți Z”- trebuie să se conformeze anumitor reguli și nu reprezintă în cele din urmă o amenințare pentru Putin, au declarat surse apropiate Kremlinului. 

„Războiul nostru va continua până la eliberarea completă a Novorossiei și Malorossiei”, a scris luni pe blogul său Konstantin Malofeyev, un magnat naționalist.   

În același timp, Putin și agențiile sale de informații trebuie să gestioneze naționaliștii înrăiți din Rusia pentru a se asigura că aceștia nu îi perturbă obiectivele. 

„Nu sunt toți sub control deplin”, a declarat Tatiana Stanovaya, membru senior al Centrului Carnegie Rusia Eurasia, care studiază Kremlinul de ani de zile.

Stanovaya, pe care autoritățile ruse au desemnat-o anul trecut „agent străin”, a observat că unii patrioți Z au cerut armatei ruse să cucerească orașele ucrainene Kiev și Odesa și chiar să atace Polonia.

Război în Ucraina FOTO: Shuterstock
Război în Ucraina FOTO: Shuterstock

„Se lucrează pentru a-i determina să reducă tonul”

Astfel de ținte depășesc cu mult ceea ce Putin, care a revendicat patru regiuni ucrainene ca parte a Rusiei, în plus față de Crimeea, a declarat ca fiind obiectivele de război ale Rusiei.

„Faptul că stârnesc oamenii și împing societatea să sprijine o campanie militară mai amplă este un obstacol. Se lucrează pentru a-i determina să reducă tonul la ceea ce spun, deoarece stârnesc societatea atunci când Putin trebuie să poarte discuții”, a declarat Stanovaya.

Analiștii spun că patrioții Z au fost utili Kremlinului, ajutându-l să construiască și să mențină un sprijin public larg pentru război în ultimii trei ani.

„Dar patrioții Z care fac prea mult tam-tam cu privire la un eventual acord de pace riscă să fie epurați”, au declarat cele trei surse, pentru Reuters. 

Una dintre surse a declarat că ultranaționaliștii își vor schimba rapid retorica odată ce Kremlinul se va stabili asupra unui plan de pace.

După ce Putin a făcut apel la discuții de pace directe la Istanbul cu Ucraina în cadrul unei conferințe de presă de la Kremlin, duminică, unii ultranaționaliști și-au exprimat rapid îngrijorările.

Președintele rus Vladimir Putin a desemnat o nouă componență a delegației oficiale pentru reluarea negocierilor cu Ucraina, care au loc joi, 15 mai 2025, în Turcia.

În fruntea echipei ruse se află Vladimir Medinski, consilier prezidențial, fost ministru al Culturii, dar și un autor controversat, cunoscut pentru viziunile sale istorice neconvenționale și pentru fidelitatea față de narațiunile Kremlinului.


Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite