„Mormântul” uriaș realizat în Finlanda de care nu se va atinge nimeni 100.000 de ani. „Nu știi unde se termină”

0
Publicat:

Finlanda este pe punctul de a deveni primul stat care va îngropa la adâncime, pe termen lung, barele de combustibil nuclear uzat, potrivit BBC. A construit un „Onkalo” pentru a stoca deșeuri care pot rămâne radioactive pentru perioade uriașe de timp.

Onkalo. FOTO Profimedia
Onkalo. FOTO Profimedia

Cuvântul finlandez „Onkalo" desemnează o peșteră, o scobitură/grotă, ceva mare și adânc: nu știi unde se termină un onkalo sau dacă se termină vreodată.

Cu această denumire a fost botezat un mormânt uriaș realizat în Finlanda în ultimii 20 de ani, la 450 de metri adâncime, în roca de bază a insulei Olkiluoto, din sud-vestul țării, care va deveni primul loc de depozitare permanentă din lume pentru combustibilul nuclear uzat.

Planul Finlandei de a îngropa combustibilul nuclear uzat timp de 100.000 de ani

Finlanda a decis să construiască o instalație Onkalo în urmă cu mai bine de două decenii, când cei doi producători nucleari ai țării au convenit să elimine combustibilul nuclear uzat într-un singur loc. Planurile de construcție a instalației au fost aprobate în decembrie 2000, considerându-se că „dintre opțiunile de depozitare studiate, depozitarea la mare adâncime în roca de bază oferă cele mai bune și mai realiste posibilități de a izola deșeurile nucleare de înaltă activitate de biosferă și de habitatul uman”.

Situl de depozitare permanentă pentru combustibilul nuclear uzat ar urma să intre în funcțiune în aproximativ doi ani. 

Deasupra, păsărele și floricele. În adâncuri, deșeuri radioactive 

Deasupra, nimic nu dă de gândit că în interior ar fi un sit industrial. Zona este acoperită de un covor de flori mici și galbene, iar păsărelele ciripesc ca într-o rezervație.

Insula găzduiește trei reactoare nucleare, care se află unul lângă altul, pe malul mării. Ultimul, lansat anul acesta, este primul reactor nou din ultimii 15 ani care furnizează energie în Europa de Vest. Aceste reactoare asigură, împreună cu alte două de la Loviisa, pe coasta de sud, 33% din energia electrică a Finlandei.

Această primă instalație de depozitare geologică (GDF) din lume pentru combustibilul nuclear uzat, aproape finalizată, a fost construită la câteva minute de mers cu mașina de reactoarele de la Olkiluoto.

„Toată lumea știa de ideea unui depozit geologic pentru deșeurile nucleare cu nivel ridicat de radioactivitate, dar Finlanda a făcut-o", spunea Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în 2020, cu prilejul unei vizite la sit. 

Realizarea instalației Onkalo, aproape de finalizare, a presupus costuri de 1 miliard de euro. 

Onkalo. FOTO Profimedia
Onkalo. FOTO Profimedia

Marea Britanie, SUA, Suedia, Franța și Canada analizează și ele o soluție similară, spune Gareth Law, profesor de radiochimie la Universitatea din Helsinki, care nu este implicat în proiectul finlandez.

Finlanda este cu cel puțin un deceniu înaintea tuturor celorlalți", afirmă Gareth Law.

Conceput pentru a stoca deșeuri nucleare de nivel înalt, care pot rămâne radioactive pentru perioade de timp greu de înțeles pentru oameni, Onkalo a stârnit deja dezbateri cu privire la riscurile pe care le-ar presupune dacă lucrurile nu vor merge conform așteptărilor, iar întrebarea care se pune este dacă poate cineva să garanteze că aceste deșeuri vor rămâne depozitate în siguranță în viitorul îndepărtat.

Cum se stochează deșeurile radioactive

Potrivit estimărilor AIEA, din 2016, există aproximativ 260 000 de tone de combustibil nuclear uzat în depozite intermediare în întreaga lume, majoritatea în locațiile reactoarelor.  Cca. 70% din combustibilul uzat din lume se află în bazine de depozitare, iar diferența în containere din beton și oțel numite „dry casks", însă soluția nu poate fi menținută la nesfârșit.

După ce am beneficiat cu toții de energia nucleară timp de peste 60 de ani, „este responsabilitatea generației noastre de oameni de știință și ingineri să își asume provocarea de a elimina deșeurile", consideră Lewis Blackburn, profesor de materiale nucleare la Universitatea Sheffield din Marea Britanie.

Potrivit acestuia, Onkalo a fost creat printr-un proces democratic, care a presupus o comunicare transparentă cu publicul.

Eliminarea deșeurilor nucleare de înaltă activitate, marea provocare a oamenilor de știință

Potrivit lui Lewis Blackburn, combustibilul uzat produce un nivel de radiații  letal unei persoane aflate în apropiere. 

Tocmai pentru că este foarte periculos, combustibilul uzat este unul dintre cele mai dificil de gestionat.  

Consensul științific este că depozitarea geologică timp de sute de mii de ani în depozite special concepute, cum ar fi Onkalo, cu o formațiune stâncoasă stabilă, este „cea mai fezabilă abordare" pentru combustibilul nuclear uzat, spune Gareth Law, potrivit BBC.

Iar Onkalo, ca și restul Finlandei, este foarte stabil din punct de vedere geologic, în această zonă, riscul de cutremur fiind scăzut. 

Cum se face îngroparea combustibilului nuclear uzat 

Onkalo se bazează pe conceptul KBS-3, dezvoltat de Compania suedeză de gestionare a combustibilului nuclear și a deșeurilor, în cooperare cu Posiva, concept care presupune crearea a trei bariere în jurul deșeurilor nucleare.

Mai întâi, deșeurile sunt puse în cutii de cupru, apoi sunt învelite în bentonită - o argilă care absoarbe apa, iar apoi sunt  îngropate în tuneluri adânci create în roca de bază, la 450 m sub pământ, unde va avea loc eliminarea finală.

Până acum au fost construite cinci tuneluri de depunere fără ieșire, cu o lungime de 350 m și urmează să mai fie construite alte 85, de-a lungul anilor, pe măsură ce instalația se va umple.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite