Ministrul maghiar de externe acuză Polonia că a blocat negocierile de pace privind Ucraina
0Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a spus că Polonia, împreună cu alte țări ale Uniunii Europene, încearcă să blocheze discuțiile de pace cu privire la Ucraina, ceea ce, în opinia sa, duce la izolarea internațională a UE.

"Este păcat că guvernul polonez, împreună cu alte țări UE, încearcă să blocheze discuțiile de pace. Această poziție a Bruxelles-ului este cea care izolează Uniunea Europeană", a scrie Szijjártó, sâmbătă pe Facebook.
În opinia sa, majoritatea țărilor din lume, inclusiv SUA și Ungaria, susțin ideea negocierilor, în timp ce Polonia și restul UE iau o poziție „în favoarea continuării războiului”.
Confruntare politică între Budapesta și Varșovia
Declarația ministrului ungar a fost un răspuns la cuvintele premierului polonez Donald Tusk, care cu o zi înainte, într-un discurs la Sejm, a declarat că președintele rus Vladimir Putin folosește fie „trădători ai intereselor Occidentului”, fie „idioți utili”. În acest context, el l-a menționat pe premierul ungar Viktor Orban, care menține legături strânse cu Rusia și pledează pentru implementarea „planului de pace” al lui Donald Trump pentru Ucraina.
Ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a criticat, de asemenea, aspru poziția Budapestei.
Joi, la Bruxelles a avut loc un summit extraordinar al UE, cu participarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Liderii UE au aprobat planul de reînarmare pentru Ucraina propus de Ursula von der Leyen, dar Ungaria a refuzat să sprijine asistența suplimentară pentru Kiev. Documentul a fost adoptat fără participarea Budapestei, 26 de țări și-au exprimat sprijinul.
Totodată, Viktor Orban a anunțat că va iniția un referendum în Ungaria privind aderarea Ucrainei la UE.
Premierul Viktor Orban a declarat vineri că ar dori să organizeze cât mai curând posibil un „referendum de opinie” privind aderarea Ucrainei la UE, despre care a afirmat că „ar duce de râpă” economia Uniunii Europene şi a Ungariei. Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski i-a dat replica sâmbătă sugerând că nici Ungaria lui Viktor Orban nu ar mai fi dorită în Uniunea Europeană, dacă s-ar organiza acum un referendum pe această temă în blocul comunitar.
„Ungaria intenţionează să organizeze un referendum privind viitoarea aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Şi aş fi curios să văd rezultatele unui referendum UE cu privire la aderarea Ungariei lui Orban”, a scris ministrul polonez de externe pe X.
Vineri, premierul ungar Viktor Orban a anunţat un referendum în Ungaria privind sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE. El s-a plâns, de asemenea, că devine şi mai costisitor pentru Europa să sprijine Ucraina, după ce SUA şi-au schimbat politica faţă de Kiev.
Sâmbătă, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a acuzat guvernul polonez că „obstrucţionează planurile de pace ale lui Donald Trump”.
Ungaria lui Viktor Orban este cel mai pro-Trump şi pro-Putin membru al UE. Aflat de 15 ani la putere, premierul de la Budapesta a intrat de multe ori în contradicţie cu ceilalţi membri UE, mai ales în ultimii ani, când a blocat în mod repetat decizii privind ajutorul pentru Ucraina. Cu o conducere din ce în ce mai autoritară, Ungaria are probleme cu respectarea normelor europene privind statul de drept şi din acest motiv a pierdut fonduri europene considerabile.
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar însemna în prezent distrugerea economiilor europene, inclusiv a celei ungare, şi, prin urmare, decizia cu privire la această chestiune ar trebui amânată - a subliniat vineri prim-ministrul Viktor Orbán la postul public de radio.
Joi la summitul informal al UE convocat de urgenţă, premierul maghiar nu a semnat declaraţia prin care liderii europeni s-au angajat să continue sprijinul pentru Ucraina, spărgând unitatea blocului european pe această temă.
Vineri, liderul opoziției maghiare Peter Magyar și-a exprimat părerea că Ucraina nu va putea deveni membră a UE în următoarele decenii.