Ministrul britanic al Apărării, despre situaţia din Afganistan: „Ţara e în pragul unui război civil”. Talibanii l-au capturat pe liderul rezistenţei din Herat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Afganistanul este în pragul unui război civil, a comentat ministrul britanic al apărării referindu-se la faptul că ţara este divizată în multiple facţiuni cu interse diferite. Talibanii au cucerit 18 capitale de provincie şi l-au capturat pe veteranul războinic Ismail Khan, comandantul rezistenţei locale din oraşul Herat, informează Al Jazeera.

„Talibanii au fost de acord să nu facă rău oficialilor guvernamentali care se predau”, a declarat Ghulam Habib Hashimi, membru în consiliul provinciei Herat.

Khan, cel mai proeminent comandat al unei miliţii pro-guvernamentale, care ar avea peste 70 de ani, a fost predat talibanilor alături de guvernatorul provinciei şi oficiali de securitate în cadrul unei acord a dezvăluit acesta fără a da alte detalii.

„Marea Britanie a avut ocazia să-şi dea seama în anii 1830 că este o ţară condusă de comandanţi războinici, de provincii şi triburi diferite, iar dacă nu eşti prudent poţi ajunge la război civil. Cred că asta se întâmplă, ne îndreptăm către război civil.

Talibanii nu sunt o singură entitate. Sub acest nume, ţara se sparge în grupuri cu interese diferite”, a observat Ben Wallace, ministrul britanic al apărării.

Harta capitalelor de provincie capturate de talibani FOTO captură Al Jazeera

Harta capitalelor de provincie capturate de talibani FOTO captură Al Jazeera

Ben Wallace a calificat „o greşeală” decizia SUA  de a se retrage din Afganistan şi a avertizat într-un interviu acordat Sky News că „probabil comunitatea internaţională va plăti consecinţele”, relatează The Guardian.

El a explicat că Marea Britanie nu a avut ales şi a trebuit să-şi retragă trupele pentru că SUA au fost naţiunea care a organizat şi condus forţele coaliţiei sub egida NATO, astfel că toate ţările au trebuit să se conformeze.

„La momentul în care Trump a încheiat acordul cu talibanii, am simţit că e o greşeală să fie realizat în acel mod. Probabil că vom plăti noi toţi cei din comunitatea internaţională consecinţele acelei înţelegeri.

Am fost destul de direct public în privinţa acestei chestiuni şi cred că este un lucru rar când e vorba de deciziile SUA, doar că din punct de vedere strategic provoacă o mulţime de probleme. Cred că acordul încheiat la Doha a fost unul compromis, pentru că practic i-a dat unui taliban necâştigător mesajul opus, iar asta a subminat guvernul din Afganistan. Şi iată că acum ne găsim în postura în care talibanii câştigă rapid teren în toată ţara”.

Potrivit unei surse de securitate citate de Reuters, ambasadorii NATO urmează să se întâlnească pentru a discuta despre situaţia de securitate care se deteriorează rapid în Afganistan şi a stabili măsuri coordonate privind reducerea personalului diplomatic din Kabul.

„Leul din Herat”

Liderul rezistenţei din Herat, veteranul Ismail Khan, care a condus mujahedinii în războiul  sovietic-afgan, a fost intervievat pe câmpul de luptă pe 10 august, potrivit unui reportaj publicat de The Independent.

El a fost găsit alături de noi recruţi cărora li s-a înmânat mitraliere Kalaşnikov şi nişte bani pentru că nu mai erau plătiţi de luni de zile.

„Luaţi-vă ceva de mâncare, apă, naswar şi ceva iarbă: arătaţi ca nişte drogaţi disperaţi. Glumesc: mergeţi şi cumpăraţi ce aveţi nevoie, dar aveţi grijă să plătiţi ce luaţi”, i-a îndemnat Khan zâmbind.

Unii luptători s-au plâns că ştiu să mânuiască mai bine armele americane decât mitralierele ruseşti. 

Comandantul, care are un Kalaşnikov vechi de 30 de ani, le-a spus blând că va vedea ce poate face în privinţa asta, dar un sergent s-a răstit la ei: „Le luaţi de la talibanii pe care îi ucideţi: ei au arme americane de la armata pakistaneză. Să vedem cât de buni sunteţi în luptă”.

„O am de peste 30 de ani şi sunt foarte ataşat de ea. Am tras cu ea când m-am luptat cu ruşii, talibanii şi alţi inamici ai Afganistanului. Acum va trebui să mă folosesc din nou de ea.

Campania pe care o purtăm acum este una din cele mai importante din viaţa mea. Talibanii sunt doar pionii Pakistanului: este un război între guvernele pakistanez şi afgan. Iar dacă pierdem această luptă, ne vom pierde ţara pentru mulţi ani de acum înainte”, spunea acum trei zile Ismail Khan.

Ahmed, în vârstă de 27 de ani, s-a alăturat voluntarilor în urmă cu o săptămână. „Am făcut parte dintr-o unitate în Pashtun Zarghan şi nimic nu mergea bine. Nici măcar nu ne primeam raţiile alimentare. Ar fi trebuit să luptăm cu greu cu talibanii şi pakistanezii, dar asta nu s-a întâmplat cu adevărat.

La final ni s-a spus să ne abandonăm poziţiile şi a trebuit să lăsăm în urmă arme, chiar şi camioane Humvee. Mă înfurii doar gândindu-mă la asta: cel puţin acum am şansa să lupt. Am ucis nişte talibani. Nu-mi pare rău pentru că vor să mă omoare. ”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite