Ofensiva talibană avansează spre sud şi vest, tot mai aproape de Kabul. Ministrul german de externe, avertisment pentru guvernul afgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibanii în centrul oraşului Kandahar 13 august 2021 FOTO EPA-EFE
Talibanii în centrul oraşului Kandahar 13 august 2021 FOTO EPA-EFE

După ce au preluat controlul asupra Kandahar şi Herat, al doilea, respectiv al treilea oraş ca mărime din Afganistan, insurgenţii talibanii au capturat vineri oraşul sudic Lashkar Gah, capitala provinciei Hlemandm, informează Al Jazeera. În acest moment se duc lupte în Pol-e Alam, capitala provinciei Logar, aflată la mai puţin de 80 de kilometri de Kabul, potrivit unei surse citate de Al Jazeera.

UPDATE Talibanii au capturat în doar câteva ore capitatele provinciale Qalat, Terenkot, Pul-e Alam, Feruz Koh, Qala-e Naw şi Lashkar Gah. Bilanţul a ajuns la 18 capitale de provincie, informează Al Jazeera.

UPDATE Gul Ahmad Kamin, un parlamentar din Kandar a confirmat vineri pentru CNN că insurgenţii au cucerit  Kandahar, al doilea oraş din Afganistan.

Într-un comunicat, vineri, talibanii au anunţat că au preluat controlul biroului guvernatorului, sediului poliţiei, precum şi al altor centre operaţionale cheie din oraş. „Sute de arme, vehicule şi muniţii au fost confiscate”, se arată în declaraţia talibanilor.

Kamin a spus că el şi mulţi alţii s-au îndreptat spre o bază militară aproape de aeroportul internaţional al oraşului şi au aşteptat un zbor spre Kabul.

"Mulţi soldaţi (guvernamentali) s-au predat, iar restul au fugit", a spus Kamin.

SUA şi Marea Britanie au trimis trupe pentru a-şi retrage personalul diplomatic de la Kabul. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat pentru mass-media germane că ţara sa va opri finanţarea Afganistanului dacă talibanii preiau puterea.

„Nu vom mai acorda niciun cent Afganistanului, dacă talibanii vor prelua puterea, vor instaura Legea islamică şi vor institui un califat", a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, într-un interviu acordat posturilor ARD şi ZDF, potrivit Mediafax. Germania oferă guvernului de la Kabul asistenţă financiară în valoare de de 430 de milioane de euro pe an.

Acesta a dat de înţeles că nu ar fi de acord cu retragerea trupelor internaţionale din Afganistan.

„Fără ajutor internaţional, Afganistanul nu este un stat viabil. Actuala situaţie arată că toate celelalte state NATO trebuie să părăsească ţara, deoarece în lipsa capabilităţilor americane, nu poate trimite nimeni acolo militari. Germania se aştepta la o misiune mai lungă, dar nu poate acţiona în afara Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat Heiko Maas.

Talibanii au cucerit joi Herat, al treilea oraş ca mărime al Afganistanului, situat în vestul ţării, la doar câteva ore după ce au cucerit oraşul Ghazni, la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, un important punct aprovizionare a armatei pe axa Kabul - Kandahar.

Un oficial din provincia Herat a dezvăluit pentru Reuters că oraşul Herat, din apropierea graniţei cu Iranul, cu 600.000 de locuitori, se află aproape în totalitate sub controlul talibanilor, cu excepţia aeroportului şi unei tabere militare, relatează Al Jazeera.

„Familiile fie au fugit, fie se adăpostesc în case”, a spus acesta.

Talibanii au capturat şi oraşul Feruz Koh din provincia vestică Ghor, a 15-a capitală ce cade în mânile talibanilor în ofensiva-fulger din ultimele opt zile.

Harta cu capitalele provinciale cucerite de talibani FOTO captură AFP

Capitalele provinciale cucerite de talibani până pe 12 august

SUA au anunţat că trimit 3.000 de soldaţi pentru a-şi retrage personalul diplomatic de la Kabul, la doar câteva ore după ce talibanii au transmis că au cucerit Kandahar.

„Kandahar este complet cucerit. Mujahidinii au ajuns în Piaţa Martirilor ", a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al talibanilor pe un cont recunoscut oficial, relatează AFP.

Revendicarea a fost confirmată de un localnic, care a declarat că forţele guvernamentale par să se fi retras în masă într-o instalaţie militară din afara oraşului.

Herat a rezistat două săptămâni

Potrivit AP, Herat a fost două săptămâni sub atac şi iniţial asaltul talibanilor a fost respins la sosirea lui Ismail Khan, fostul guvernator al provinciei şi conducătorul mujahedinilor în războiul sovieto-afgan, şi a forţelor sale. Dar joi după-amiază, luptătorii talibani au străpuns liniile defensive şi ulterior au anunţat că deţin controlul asupra oraşului.

Parlamentarul afgan Semin Barekzai a admis căderea oraşului, spunând că unii oficiali au reuşit să fugă. Martorii au descris că au văzut luptători talibani deţinuţi în închisoarea Herat mergând liberi pe străzi.

Nu e clar ce s-a întâmplat cu Khan, despre care s-a relatat că se afla sub atac într-o clădire guvernamentală.

În Kandahar, locul de naştere spiritual al talibanilor, insurgenţii au pus mâna pe biroul guvernatorului şi alte clădiri, au spus martorii. Guvernatorul şi alţi oficiali au fugit luând un zbor spre Kabul. Martoriiau refuzat să fie numiţi public, deoarece înfrângerea nu a fost încă recunoscută de guvern.

Talibanii au atacat o închisoare din Kandahar şi au eliberat deţinuţii din interior, au spus oficialii.

Mai devreme joi, militanţii şi-au ridicat steagurile albe imprimate cu o proclamaţie islamică asupra oraşului Ghazni, care se află pe o autostradă crucială nord-sud, la doar 130 de kilometri sud-vest de Kabul.

Amanullah Kamrani, membru al consiliului provincial Ghazni, a susţinut că guvernatorul provincial şi şeful poliţiei au încheiat un acord cu talibanii pentru a  fi lăsaţi să fugă după predare. Talibanii au difuzat videoclipuri şi fotografii în care au arătat convoiul guvernatorului care trece liber de insurgenţi ca parte a acordului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne afgan, Mirwais Stanekzai, a declarat ulterior că guvernatorul şi adjuncţii săi au fost arestaţi din pricina presupusului acord. Oficialii nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

Stanekzai a recunoscut, de asemenea, într-un mesaj video că părţi din Ghazni au căzut, deşi a insistat că forţele de securitate guvernamentale „există” în oraş.

AP scria joi că talibanii încercuiseră Lashkar Gah (sud), capitala provinciei Helmand, iar forţele armate ale guvernului încercau să reziste ofensivei talibane.

„Talibanii s-au adăpostit în clădiri civile, iar guvernul a lansat atacuri aeriene fără a acorda atenţie civililor”, a denunţat Nasima Niazi, un ales din Helmand. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite