Londra oferă Ucrainei fonduri pentru a se aproviziona cu muniţii. Regele Charles laudă „forţa" poporului

0
Publicat:

Guvernul britanic a anunţat sâmbătă alocarea a 245 de milioane de lire sterline (circa 287 de milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina să cumpere muniţii, iar regele Charles a transmis un mesaj în care laudă „forţa şi determinarea" Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Regele Charles și Volodimir Zelenski. FOTO arhivă Profimedia
Regele Charles și Volodimir Zelenski. FOTO arhivă Profimedia

Noul ajutor britanic, anunţat în ziua împlinirii a doi ani de la lansarea campaniei militare ruse în Ucraina, este menit să „revigoreze lanţurile de aprovizionare pentru a produce muniţiile de artilerie de care Ucraina are urgent nevoie pentru a-şi creşte rezervele", arată un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

O situaţie „extrem de dificilă"   

Armata ucraineană, fragilizată de blocarea ajutorului american de republicanii din Congresul SUA, de eşecul contraofensivei sale din vara trecută şi aflată în criză de soldaţi şi muniţii, se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă" în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă, după cum a mărturisit însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost nevoit săptămâna trecută să se resemneze cu pierderea oraşului fortăreaţă Avdiivka.

Premierul Rishi Sunak a asigurat Kievul că Londra îl va sprijini oricât va fi nevoie pentru a câştiga războiul cu Rusia

„În această aniversare sinistră, trebuie să ne reînnoim hotărârea", a menţionat vineri seară într-un comunicat premierul britanic Rishi Sunak. „Suntem pregătiţi să facem tot ce trebuie, atât timp cât trebuie, până când (Ucraina) va câştiga", a completat el.

Regele Charles: „Continuă să fie sursă de inspiraţie”

Și regele Charles al III-lea a transmis sâmbătă un mesaj.

„Determinarea şi forţa poporului ucrainean continuă să fie sursă de inspiraţie, în timp ce atacul neprovocat asupra pământului lor, vieţii lor şi proprietăţilor lor intră într-un al treilea an tragic", a afirmat suveranul britanic.

Unul din principalii susţinători ai Ucrainei în războiul cu Rusia, Guvernul britanic a anunţat recent creşterea ajutorului militar oferit Kievului, acesta urmând să fie de 2,5 miliarde de lire sterline pentru anul fiscal 2024-2025.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite