Mărturii din Istanbul: „Ne vrem libertatea înapoi. Nu mai există democraţie în Turcia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul unui român, care face naveta între Constanţa şi Istanbul, şi a unei protestatare turce am reuşit să ne facem o imagine mai clară despre ce se întâmplă cu adevărat în cel mai mare oraş turc. În unele zone domneşte liniştea şi turiştii vizitează nestingheriţi Biserica Sfânta Sofia, însă în alte părţi forţele de ordine aruncă cu gaze lacrimogene, iar oamenii, ca să se apere, smulg pavele şi îşi construiesc baricade.

„Acum, Istanbulul se împarte în proteste paşnice şi nepaşnice. Piaţa Taksim, de exemplu, este un loc frecventat de foarte mulţi studenţi, cu baruri, cluburi şi magazine. Cam toate au fost vandalizate. În schimb, sunt zone din Istanbul unde zici că nu s-ar întâmpla absolut nimic. Astăzi, erau foarte mulţi turişti la intrare la Sfânta Sofia de parcă nimic nu s-ar fi întâmpla”, povesteşte pentru „Adevărul” Cristian Tănase, un constanţean care îşi împarte viaţa între oraşul de baştină şi fosta capitală a Imperiului Otoman.

„Dacă mergi pe strada care leagă Parcul Gezi de (cartierul) Beşiktaş vezi tot felul de baricade făcute de oameni, ca să nu ajungă poliţiştii la ei. Tot pe drumul ăla găseşti trei sau patru autobuze distruse, pe care şoferii le-au pus din proprie iniţiativă, ca baricadă”, a mai spus românul.

Măşti de gaze, vândute la colţ de stradă

Traficul în oraş a fost deviat în zonele de conflict, iar protestele au dus la înflorirea comerţului ambulant cu obiecte de apărare. „Pe la colţuri, pe unde sunt protestele, se vând măşti de respirat şi ochelari de înot, iar ca să scape de usturime folosesc Rennie cu apă”, a mai relatat Tănase.

În zonele mai liniştite din oraş, aflate la mare distanţă de zona centrală, oamenii protestează, însă sunt paşnici. Marţi, şi-au luat tigăile şi oalele din dotare şi au început să protesteze împotriva „fascistului” Erdogan. Lor li s-a alăturat şoferii, care, din solidaritate, au început să claxoneze şi să scandeze lozinci alături de ei. „E o nebunie totală. Duminica trecută, la biserica românească din Istanbul, după slujbă, am fost anunţaţi de preot că ar fi spus MAE să nu participăm şi să evităm zonele de conflict”.

Întrebat ce a dus la explozia revoltei populare, românul a răspuns: „Ei au avut nevoie de o scânteie, că săracii tot răbdau. Le-a interzis consumul de alcool, iar asta i-a enervat. Aici, turcii beau alcool palmat, se ascund, folosesc sticle de sucuri în interiorul cărora e alcool”.

Forţele de ordine ar folosi un gaz ilegal, „Agent Orange”

Gamze Okutucu, o tânără de 25 de ani din Istanbul, se află de şase zile pe stradă, protestând împotriva guvernului islamo-conservator al lui Erdogan. „E o nebunie aici. Am fost pulverizată cu gaz de atâtea ori. E îngrozitor”, a mărturisit tânăra pentru „Adevărul”. „Poliţiştii sunt atât de brutali. Folosesc gaze ilegale numite «orange poison»”, făcând referire la „Agent Orange”, care a fost folosit de americani în războiul din Vietnam

Informaţia că forţele de ordine turce ar folosi un asemenea gaz periculos a apărut în urmă cu câteva zile, când „Adevărul” a discutat cu un jurnalist turc care a descris reacţia la acel gaz toxic. „Simţi nevoia să vomiţi, dar nu poţi. Ochii ţi se umple de lacrimi şi nu te poţi opri. Nu trebui să te freci la ochi, ăsta e un lucru pe care le-am învăţat numaidecât, pentru că şi pe mâini ai gaz şi situaţia doar se înrăutăţeşte”, a povestit ziaristul turc sub protecţia anonimatului.

„E uimitor cât de uniţi sunt oamenii, atât de grijulii. Am făcut preparate speciale: sirop pentru stomac, lămâie şi oţet. Trebuie să-ţi torni oţet în ochi ca să-ţi revii de la gaze”, spune Gamze.

Presa, sub presiunea guvernului, tace mâlc

Tânăra, la fel ca mulţi protestatari din Piaţa Taksim, este revoltată că presa, „subjugată guvernului”, nu relatează nimic despre ce se întâmplă în stradă. „Când aveau loc manifestaţiile, la televizor puteai vedea un documentar cu pinguini şi un concurs de frumuseţe”, îşi aminteşte Gamze. De altfel, Cristian Tănase ne-a relatat că, în momentul în care un protestatar a vrut să declare ceva pe post la Kanal D, producătorii au decis să bage pauză publicitară.

Trebuie să nu uităm că Turcia este ţara cu cel mai mare număr de jurnalişti închişi din lume, iar un număr de ziarişti consacraţi au fost daţi afară în ultimul an pentru că au îndrăznit să-l critice pe premierul Erdogan. Presa turcă se află sub presiunea guvernului şi astfel se justifică decizia lor de a emite documentare cu animale în timp ce în stradă oamenii erau gazaţi, spălaţi cu tunuri de apă şi călcaţi de tancuri.

Gamze spune însă că există televiziuni care se află de partea protestatarilor, însă care emit online, precum HalkTV.

Ce-şi doresc manifestanţii de la Erdogan

„Practic, ne vrem libertatea înapoi. Libertatea de exprimare, libertatea de a trăi. (Erdogan) e un fascist, care vrea să ruineze oraşul şi să-l transforme în propriul regat. A transformat ţara într-un stat poliţienesc. Vrem ca acest lucru să înceteze. Nu există democraţie aici, în fiecare zi se impune o nouă restricţie pe alcool, pe Internet, pe felul în care vorbim şi chiar pe cine sărutăm”, prezintă succint Gamze doleanţele protestatarilor.

Manifestanţii sunt deranjaţi şi de felul în care Erdogan îi tratează. „Ne face alcoolici, protestatari marginali, needucaţi. Ne spune çapulcu, care înseamnă om al străzii needucat, care adună gunoaie pe străzi”, a mai relatat Gamze.

Deşi miercuri reprezentanţii guvernului turc se vor întâlni cu liderii protestatarilor, există slabe şanse ca manifestaţiile să ia sfârşit, crede tânăra din Istanbul, dacă Erdogan nu renunţă la legile care le îngrădesc libertăţile. „Nimic nu va lua sfârşit. Protestul va deveni mai puternic. N-am mai văzut un asemenea boicot până acum. (Erdogan) ar trebui să demisioneze”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite