Marea Britanie vrea să producă în timp record propriile rachete hipersonice de croazieră. Acestea ar putea lovi Moscova în doar 24 de minute

0
Publicat:

Șefii militari din Marea Britanie vor să recupereze decalajul față de China, Rusia și Statele Unite prin dezvoltarea unei arme capabile să zboare la viteze mai mari de 5 Mach, adică de cinci ori viteza sunetului.

Grant Shapps a anuţat că se dezvoltă un proiect privind o rachetă supersonică de croazieră
Grant Shapps a anuţat că se dezvoltă un proiect privind o rachetă supersonică de croazieră

Oficiali din Ministerul Apărării (MoD) au declarat că se dorește ca racheta să fie proiectată și construită în Marea Britanie și să intre în uz până la sfârșitul deceniului, potrivit Daily Mail.

Armele hipersonice, care sunt capabile să atingă viteze mult mai mari decât rachetele de croazieră standard, ar putea trece de sistemele de apărare antiaeriană ale unui adversar, tocmai datorită vitezei și manevrabilității lor în timpul zborului.

Nu au fost oferite informaţii privind modalitate de operare, dacă arma va fi lansată de pe uscat, de pe un avion de vânătoare sau de pe o navă de război, planurile fiind, se presupune, într-un stadiu incipient.

Anunţul Ministerului Apărării vine după ce, săptămâna trecută, premierul Rishi Sunak s-a angajat să cheltuiască 2,5% din produsul intern brut pentru apărare până în 2030. El a promis că apărarea va primi o sumă suplimentară de 75 de miliarde de lire sterline pe o perioadă de şase ani, ceea ce va face din Marea Britanie al doilea cel mai mare contributor în domeniul apărării din NATO.

„Continuăm să investim în echipamentele noastre pentru a face față amenințărilor actuale și viitoare. (...) Este o investiţie a unei generaţii în securitatea şi prosperitatea britanică, care ne face mai siguri acasă şi mai puternici în străinătate”, a spus premierul britanic.

Se crede că SUA și China dezvoltă şi ele astfel de arme, în timp ce Rusia susține că le-ar fi folosit pe câmpul de luptă din Ucraina.

Informaţiile privind intenţia de a produce rachetel hipersonice de croazieră vine după ce șefii militari au anunțat, la începutul acestei luni, că lucrează la punerea în funcțiune a laserului DragonFire pentru a face față amenințării reprezentate de dronele și rachetele rusești.

Arme cu frecvență radio

Trupele artileriei regale vor testa în timpul verii armamentul revoluționar DragonFire, care face găuri prin armele inamice care se apropie. Graba bruscă de a lansa o suită de „arme cu energie dirijată” este o reacţie la utilizarea de către forţele Kremlinului a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) în Ucraina.

Soldații britanici vor experimenta, de asemenea, arme cu frecvență radio capabile să tragă impulsuri magnetice asupra țintelor inamice, tăindu-le astfel alimentarea cu energie. Se așteaptă ca laserele și armele cu frecvență radio să intre în serviciu cel târziu în 2027, cu câțiva ani mai devreme decât era prevăzut.

Navele Marinei Regale vor fi, de asemenea, dotate cu aceste echipamente revoluționare.

„Acest lucru ar trebui să elimine avantajul pe care Rusia l-a avut în Ucraina, prin care dronele sale ieftine au fost doborâte de rachete de apărare foarte scumpe, care sunt în stoc limitat”, au afirmat oficiali britanici.

 „Dezvoltăm aceste arme la o viteză și la un nivel pe care este puțin probabil ca alte țări să le reproducă. (...) Este o tehnologie de ultimă oră și suntem cu mulți ani înainte. În Europa se desfășoară un conflict major, iar noi avem arme care ar putea face o diferență majoră, la fel și în Marea Roșie”, a declarat Grant Shapps, ministrul Apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite