Marea Britanie respinge cererea de extrădare a lui Julian Assange în Statele Unite
0Justiţia britanică a respins luni cererea de extrădare a fondatorul WikiLeaks Julian Assange în Statele Unite, pentru a fi judecat cu privire la spionaj şi conspiraţie în vederea pătrunderii în computere guvernamentale, relatează Reuters.
Judecătoarea Vanessa Baraitser îşi motivează respingerea cererii prin faptul că Julian Assange s-ar putea sinucide în cazul în care ar fi extrădat.
Această hotărâre poate fi atacată în apel.
Avocata Stella Moris, cu care Julian Assange are doi copii din perioada în care era refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, s-a prezentat la tribunal fără să facă declaraţii.
Într-un interviu publicat duminică în revista germană „Der Spiegel”, ea aprecia că situaţia în închisoarea de maximă securitate Belmarsh, în care Julian Assange este încarcerat, „nu se compară cu condiţiile de detenţie la care ar fi supus în Statele Unite, în cazul unei extrădări”.
Anterior, psihiatrul Michael Kopelman spunea despre Assange, în vârstă de 49 de ani, că suferă de „depresie severă” şi manifestă „tendinţe sinucigaşe”.
Pulsiunile sinucigaşe ale lui Assange „provin din factori clinici, dar iminenţa extrădării este cea care va declanşa tentativa”, a avertizat psihiatrul, apreciind că starea acestuia „se va deteriora în mod considerabil” dacă acesta va fi transferat în Statele Unite.
Julian Assange a fost arestat în aprilie 2019, după ce a stat şapte ani în Ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat în urma încălcării condiţiilor eliberării sale sub cauţiune, temându-se de o extrădare către Statele Unite.
Fondatorul WikiLeaks a fost inculpat în Statele Unite de spionaj şi riscă 175 de ani de închisoare, cu privire la faptul că a difuzat, începând din 2010, peste 700.000 de documente clasificate despre activităţile militare şi diplomatice americane, mai ales în Irak şi Afganistan.