Marea Britanie, în alertă după ce a descoperit ciuperci bulgăreşti contaminate radioactiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile britanice au confiscat şi distrus o tonă de ciuperci sălbatice provenite din Bulgaria din cauza radioactivităţii acestora, pe care au atribuit-o accidentului de la Cernobîl, dar autorităţile bulgare susţin că acestea au fost culese din zona unei foste mine de uraniu, relatează site-ul Novinite.com şi Daily Mail.

"Încărcătura de ciuperci distrusă de Marea Britanie din cauza radioactivităţii crescute este un caz izolat şi nu are nimic de-a face cu efectele accidentului de la Cernobîl", a declarat directorul Agenţiei bulgare pentru siguranţa alimentară,  Iordan Voinov.

El a precizat şi că încărcătura era de circa 600 de kilograme de ciuperci, nu o tonă. Acestea au fost trimise mai întâi în Olanda, apoi în Marea Britanie.

Cotidianul britanic Daily Mail a anunţat sâmbătă că autorităţile vamale britanice au descoperit şi au distrus o tonă de ciuperci sălbatice bulgare care prezentau un nivel de radiaţii de zece ori mai mare decât norma permisă.

Autorităţile britanice au confiscat ciupercile la terminalul maritim Humber, din North Loncolnshire, şi le-au livrat autorităţilor sanitare, care ulterior le-au distrus.

Potrivit Daily Mail, agenţiile britanice au făcut legătura între natura radiaţiilor (Cesiu 137) încărcăturii şi efectele accidentului de la Cernobîl din 1986.

"Ciupercile respective au crescut într-o zonă din munţii Rodopi, în apropierea unei foste mine de uraniu. Prin urmare, radiaţiile găsite nu sunt generate de Cernobîl", a declarat directorul Agenţiei bulgare pentru siguranţa alimentară.

Marea Britanie a emis o alertă alimentară la nivel UE în urma acestei descoperiri, dar a dat asigurări că ciuperci radioactive nu au ajuns în magazinele din ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite