Marea Adriatică clocotește la propriu. Temperatura apei a depășit 30 de grade
0De cel puțin opt zile, temperatura în Adriatica dintre Romagna și Marche se apropie sau depășește 30 de grade, cu mai mult de două grade peste mediile înregistrate pentru această perioadă.

Acesta este efectul valului de căldură care a cuprins Italia și sud-estul Europei și care încălzește rapid și suprafața Mediteranei, inclusiv marea dintre plajele de pe Riviera și coasta balcanică de vizavi, care este în general puțin adâncă și, prin urmare, mai predispusă la schimbări (chiar bruște) de temperatură, scrie ilrestodelcarlino.it.
„Ne confruntăm cu un val de căldură marină, în Marea Adriatică și în alte părți, dar problema nu este atât de mult vârfurile, cât durata lor. Tocmai când ieri baliza din largul Cesenatico, gestionată de Arpae, a atins 30,3 grade - dar recordul este stabilit de Goro cu 30,6 grade ”, spune Simona Simoncelli, de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie, secția Bologna, analizează datele și starea mării pornind de la premisa că Marea Adriatică are foarte ușor vârfuri de temperaturi ridicate și scăzute.
„Pentru simplul motiv că în nordul Adriaticii, de la Riccione în sus, avem o adâncime maximă de aproximativ 50 de metri. Și mai ales în apropierea țărmului, cu 20-30 de metri de apă, impactul temperaturilor exterioare este foarte rapid. Prin urmare, anomalia nu este aceea de a ajunge, așa cum se întâmplă în aceste zile, la 30 de grade temperatura apei, pentru ca apoi să scadă la 4 grade în timpul iernii”, mai spune specialistul.
Problema apare dacă această temperatură se prelungește, adică dacă zilele cu apa la 30 de grade nu sunt două, ci cel puțin opt. Iar perioadele cu apă foarte fierbinte se prelungesc dacă nu există furtuni, valuri de furtună sau mișcări de valuri care să amestece apa.
Valul de căldură, în ceea ce privește prognoza meteo, va continua și săptămâna viitoare, mai ales în ceea ce privește temperaturile.
„În măsura în care ele sunt rezervoare de energie care fac posibile furtunile pe care le vedem adesea. Și aici au dreptate cei care spun că furtunile au existat întotdeauna, dar nu cu această frecvență. De la Torino la Veneto, trecând prin Emilia-Romagna, este o succesiune de evenimente care au o frecvență nemaiînregistrată până acum și, de asemenea, o intensitate neobișnuită, cum ar fi gurile de apă”, mai spune Simona Simoncelli.
Potrivit acesteia, temperaturile ridicate din Marea Adriatică favorizează proliferarea speciilor exotice, care sosesc odată cu navele comerciale care călătoresc prin lume și care înainte nu găseau apa potrivită, iar acum o găsesc. Și se înmulțesc.