Mai multe oraşe italiene atacă legea antiimigraţie a lui Matteo Salvini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leoluca Orlando, primarul oraşului Palermo FOTO EPA
Leoluca Orlando, primarul oraşului Palermo FOTO EPA

Mai multe primării din Italia, cu cea din Palermo în frunte, refuză de aplice un decret-lege antiimigraţie al ministrului de Interne Matteo Salvini, liderul extremei drepte italiene, apreciind că este „inuman“ şi criminogen, relatează AFP.

„Este un text inuman pentru că încalcă drepturile omului şi criminogen pentru că transformă în clandestini oameni aflaţi legal pe teritoriul nostru“, a declarat joi Leoluca Orlando, primarul de stânga din Palermo (Sicilia), după ce a anunţat suspendarea aplicării decretului-lege în cauză în oraşul pe care îl administrează.

Principala măsură a decretului-lege susţinut de Salvini şi validat de Parlament în noiembrie este desfiinţarea permiselor de şedere din motive umanitare acordate anterior persoanelor vulnerabile, familiilor sau mamelor singure victime ale unor traumatisme în drumul lor către Italia.

Decretul le anulează totodată primarilor posibilitatea de a elibera o carte de identitate sau de a face înscrieri în sistemul naţional de sănătate.

Reacţia lui Salvini nu s-a lăsat aşteptată.

„Nu te supui? Nu trimit armata peste tine“, a scris liderul Ligii pe Facebook, precizând că se va deplasa în curând la Palermo pentru a le „da cetăţenilor o vilă cu vedere la mare confiscată de la un mafiot“.

„Nu este vorba de nesupunere civilă, nici de obiecţie de conştiinţă, ci de o simplă aplicare a drepturilor constituţionale pentru toţi cei care trăiesc în ţara noastră“, a explicat Leoluca Orlando.

Primarul din Palermo a găsit aliaţi în Florenţa, Napoli şi Parma. El intenţionează să atace în justiţie acest decret.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite