Macron îl avertizează pe Netanyahu împotriva „semănării barbariei” în declarațiile privind Libanul
0Președintele francez deschide o conferință privind Libanul, sperând să strângă 460 de milioane de euro pentru a face față crizei umanitare cauzate de loviturile israeliene.
Emmanuel Macron a lansat joi o conferință internațională de o zi privind Libanul, anunțând un ajutor umanitar francez în valoare de 100 de miliarde de euro și avertizându-l pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, că „civilizația nu este apărată cel mai bine prin semănarea barbariei”.
De asemenea, el a promis să ajute la formarea a 6.000 de forțe oficiale libaneze suplimentare, făcând apel la o încetare a focului și la încetarea atacurilor israeliene asupra forțelor ONU de menținere a păcii, pentru care a declarat că nu există nicio justificare, scrie theguardian.com.
Cele două obiective ale conferinței de la Paris a președintelui francez sunt atenuarea suferințelor umanitare din Liban și consolidarea instituțiilor statului libanez, inclusiv a armatei oficiale.
În discursul său de deschidere, Macron a afirmat, de asemenea, că este regretabil faptul că Iranul, susținător al grupării Hezbollah, „a angajat Hezbollah împotriva Israelului, în timp ce interesul superior al Libanului a cerut ca acesta să stea departe de războiul din Gaza”.
Franța speră să strângă 460 de milioane de euro la conferință, mai mult decât ultimul obiectiv al ONU de 400 de milioane de euro.
În cuvinte adresate lui Netanyahu, cu care relația sa s-a deteriorat grav, el a spus: „Am vorbit mult în ultimele zile despre un război al civilizațiilor sau despre civilizații care trebuie apărate. Nu sunt sigur că apărăm o civilizație semănând noi înșine barbarie”.
Netanyahu declarase miercuri la postul de radio Europe 1: „Este un război al civilizațiilor împotriva barbariei; suntem în fruntea acestui război și Franța trebuie să sprijine Israelul”.
Macron a susținut: „Sunt sigur de un lucru, că posibilitatea unei civilizații este în joc în Liban, adică posibilitatea ca femei și bărbați cu origini diferite, cu religii diferite, să împartă același teritoriu și să trăiască pentru același proiect”.
El a adăugat: „Războiul trebuie să se încheie cât mai curând posibil. Trebuie să existe o încetare a focului în Liban. Mai multe daune, mai multe victime, mai multe lovituri nu vor pune capăt terorismului și nici nu vor asigura securitatea tuturor”.
Macron a mai spus că, la fel cum regretă acțiunile Iranului, regretă că Israelul „își continuă operațiunile militare în Liban, în sud, la Beirut, în alte părți, și că numărul victimelor civile continuă să crească”.
Israelul, a spus el, „știe din experiență că succesele sale militare nu sunt neapărat o victorie în Liban”.
Într-un semn al tensiunilor diplomatice cu SUA, el a reamintit că el și președintele SUA, Joe Biden, au lansat un apel la 25 septembrie pentru o pauză de 21 de zile și a spus că regretă că acesta nu a fost încă ascultat. De la acel apel, se pare că SUA au decis să dea Israelului undă verde condiționată pentru a bombarda Hezbollah, astfel încât acesta să fie forțat la o încetare necondiționată a focului.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a refuzat să participe la conferință, întâlnindu-se în schimb cu liderii din Qatar, implicați îndeaproape în discuțiile privind încetarea focului în Gaza.
Macron a părut să susțină un mandat mai dur pentru forțele ONU de menținere a păcii, foarte criticate de Israel, afirmând: „Va trebui să fie suficient de solid, verificabil și operațional pentru ca toată lumea, în Liban, în Israel, la Națiunile Unite, să fie convinsă că statul libanez își va exercita efectiv autoritatea asupra întregului teritoriu pe termen lung”.
Hezbollah, cu majoritatea liderilor săi de rang înalt uciși de Israel, a declarat că nu va vorbi despre strategia sa politică sau militară până când Israelul nu va pune în aplicare o încetare a focului. Israelul a declarat că va continua să slăbească Hezbollah, atât în Beirut, cât și la sud de râul Litani.
De la escaladarea ostilităților în urmă cu un an, mai mult de 2 500 de persoane din Liban au fost ucise și aproape 12 000 au fost rănite, potrivit ONU. Eforturile Franței de a obține o încetare a focului depind de declarația clară a Hezbollah de a dori să pună capăt războiului. Au apărut mesaje contradictorii din partea Hezbollah cu privire la dorința sa de a rupe legătura dintre cele două teatre de război, dar Franța consideră că, dacă SUA ar face presiuni asupra Israelului pentru a accepta o încetare a focului, s-ar putea ajunge la un acord.
La rândul său, acesta ar putea oferi spațiul necesar pentru a obține o majoritate în parlamentul libanez pentru a alege un nou președinte, punând capăt unui impas de doi ani cauzat de diviziuni în mare parte pe motive etnice.
Israelul consideră că rezoluția 1701 a ONU, adoptată în 2006, nu a fost niciodată pusă în aplicare pe deplin, în parte din cauza eșecului Forței interimare a Organizației Națiunilor Unite în Liban (Uniful) de a prelua o parte esențială a mandatului său, care solicită Hezbollah să se retragă la nord de Litani, la aproximativ 30 km (20 mile) de granița cu Israelul. Trimisul SUA, Amos Hochstein, a declarat luni la Beirut că este necesar un nou mandat „1701+”, mai asertiv.
Italia, unul dintre principalii contribuitori la Unifil, a propus crearea unui tampon de menținere a păcii cu mai mult personal și mai multă putere, precum și reguli de angajament diferite între granița cu Israelul și Litani. De asemenea, susține instruirea trupelor din armata libaneză regulată.
Israelul insistă asupra dreptului de a menține accesul la spațiul aerian libanez, ceea ce niciun guvern de la Beirut nu va accepta.