Lukașenko încearcă să-l ajute pe Putin. Belarusul a deplasat mai multe trupe și echipamente la frontiera ucraineană
0Dictatorul din Belarus a primit ordin de la șeful său de la Kremlin, Vladimir Putin, să agite apele la granița cu Ucraina pentru a-l ajuta în operațiunea de respingere a incursiunii ucrainene din regiunea Kursk. În acest sens, Aleksandr Lukașenko a decis să trimită de urgență trupe la granița cu Ucraina, susținând că armata sa a doborât mai multe „ținte aeriene“ care au trecut granița țării sale dinspre Ucraina.
Belarus a deplasat mai multe trupe și echipamente la frontiera ucraineană după ce a afirmat că a doborât mai multe "ținte aeriene" care au intrat în spațiul său aerian dinspre Ucraina.
Țara, un aliat-cheie al Rusiei, care a evitat până acum desfășurarea propriilor trupe în războiul în curs dintre vecinii săi, a declarat că a detectat și distrus obiectele în noaptea de vineri spre sâmbătă, 9 august, descriind incidentul drept o "provocare".
Aleksander Lukașenko, numit și „ultimul dictator al Europei“, a promis că incidentul "nu va rămâne fără răspuns", în special după umilința recentă a lui Putin.
Vorbind pentru Agenția de presă Balta, aliatul lui Putin a declarat: "Nu înțeleg de ce Ucraina are nevoie de acest lucru. Trebuie să ne dăm seama. Așa cum am mai spus, le-am spus clar că orice provocări nu vor rămâne fără răspuns".
Ministerul belarus al Apărării a declarat că aeronavele au fost identificate ca vehicule aeriene fără pilot (UAV) după ce au fost detectate la scurt timp după ora locală 18:00 (16:00 GMT).
Într-o declarație, ministerul belarus al apărării a precizat: "La ora 18:29, echipajele de serviciu ale avioanelor Su-30SM și ale elicopterelor Mi-24 aflate în misiune de luptă au fost ridicate. La ora 18:58, unul dintre regimentele de rachete antiaeriene din forțele de serviciu a detectat ținte aeriene, care au fost urmărite și identificate ca vehicule aeriene fără pilot.
La ora 19:04, țintele au fost distruse. Aeronavele aflate în afara spațiului aerian al Republicii Belarus au fost transferate pentru urmărire la forțele și mijloacele de apărare aeriană ale Federației Ruse și au fost, de asemenea, distruse."
Deși nu s-a alăturat luptelor din Ucraina de la începutul invaziei din 2022, Belarus a permis Rusiei să folosească teritoriul său - unele forțe rusești trecând de pe teritoriul belarus în Ucraina în primele zile ale războiului.
Țara a continuat să permită Rusiei să amplaseze acolo personal și echipamente militare, în timp sute de disidenți belaruși luptă pentru Ucraina.