Lukaşenko dă ordin pentru înăbuşirea manifestaţiilor şi întărirea frontierei. UE nu recunoaşte rezultatul alegerilor, în timp ce Kremlinul se încurcă în declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „ultimul dictator al Europei” FOTO TASS
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „ultimul dictator al Europei” FOTO TASS

Aleksandr Lukaşenko a ordonat miercuri guvernului să pună capăt tulburărilor şi să întărească frontierele, în a 11-a zi de proteste ale opoziţiei, care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale din 9 august. Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul acestui scrutin, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat că este alături de contestatarii preşedintelui Belarusului.

„Nu trebuie să mai avem tulburări la Minsk. Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte”, a declarat Lukaşenko, după o reuniune a Consiliului de Securitate din Belarus.

„Majoritatea zdrobitoare a populaţiei este obişnuită să trăiască într-o ţară calmă şi trebuie să aducem din nou calmul în această ţară”, a adăugat el, potrivit agenţiei de presă Belta, preluată de AFP.

Liderul de la Minsk a ordonat întărirea controalelor la frontiere, „pentru a împiedica”, potrivit lui, ca „militanţi, arme, muniţii sau bani din alte ţări să intre în Belarus pentru a finanţa revoltele”.

Lukaşenko a mai făcut o solicitare în stilul Kremlinului, transmiţînd armatei să acorde „o atenţie specială mişcărilor de trupe ale NATO pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei”, două ţări vecine cu Belarus.

În plus, el a cerut guvernului „să se asigure de buna funcţionare a întreprinderilor”, multe dintre ele afectate de greve ale muncitorilor nemulţumiţi după 26 de ani cu Aleksandr Lukaşenko la putere.

Declarat oficial învingător cu peste 80% din voturi la finalul alegerilor prezidenţiale din 9 august,  Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 55 de ani, se confruntă cu o presiune în creştere atât în Belarus, cât şi în străinătate. El a respins în mai multe rânduri ideea de a pleca de la putere, aşa cum îi cer oamenii care protestează de 11 zile încoace în stradă.

Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul alegerilor

După reuniunea celor 27 de lideri UE, preşedintele Consiliului European Charles Michel şi Angela Merkel au declarat că UE nu recunoaşte rezultatul alegerilor din Belarus. Un apel în acest sens fusese făcut de liderii grupurilor europarlamentare, care afirmă că dispun de „informaţii credibile” că alegerile au fost câştigate de opozanta Sviatlana Ţihanouskaia, aflată în prezent în exil în Lituania.

Afirmând că Uniunea Europeană este alături de poporul belarus, Charles Michel a precizat că UE va impune „în curând” sancţiuni pentru un număr „substanţial” de responsabili ai regimului Aleksandr Lukaşenko implicaţi în fraudarea alegerilor şi în reprimarea manifestaţiilor.

Charles Michel a făcut apel la „încetarea violenţelor” şi la „dialog paşnic” între putere şi opoziţie.

La rândul ei, Angela Merkel şi-a exprimat sprijinul faţă de manifestanţi. „Nu avem nicio îndoială că au avut loc fraude masive. Pentru noi, este clar că Belarusul trebuie să-şi găsească propria cale, prin dialog şi fără intervenţie externă”, a subliniat cancelarul german.

Grupul de la Vişegrad, constituit din Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria, i-a transmis lui Lukaşenko să renunţe la violenţe şi să accepte „o soluţie politică”.

Kremlinul se încurcă în declaraţii

Apelurile la mediere dinspre UE sunt criticate cu regularitate la Moscova, care acuză alte ţări de amestec, deşi Vladimir Putin şi-a anunţat sprijinul militar pentru regimul Lukaşenko. Supus criticilor precum că anunţarea sprijinului militar nu se înscrie în nota apelurilor precum problemele din Belarus sunt scrict interne, Kremlinul şi-a revizuit declaraţia şi a susţinut miercuri că Belarusul nu are nevoie de ajutorul Rusiei.

Într-o intervenţie pe tema Belarusului, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a dus criza pe plan geopolitic, apreciind că are loc „o luptă pentru spaţiul postsovietic”.

Potrivit lui Lavrov, Belarusul nu are nevoie de nicio mediere externă pentru a-şi rezolva problemele. Ori, anterior, OSCE îşi propusese rolul de mediator între regimul Lukaşenko şi opozanţii săi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite