LIVE TEXT| Război în Ucraina. Soldații ruși par tot mai vulnerabili în fața contraofensivei ucrainene. Noi localități eliberate

0

După Harkov, armata ucraineană reușește să recâștige teren în Luhansk. Expuși contraofensivei, soldații ruși au părăsit orășelul Kreminna și alte câteva localități din această regiune din estul Ucrainei.

Soldați ucraineni pe front FOTO Ministerul ucrainean al Apărării
Soldați ucraineni pe front FOTO Ministerul ucrainean al Apărării

UPDATE 21.59 Ucraina declară că a preluat controlul asupra a peste 300 de localităţi în regiunea Harkov

Viceministrul ucrainean al apărării a afirmat că în cursul contraofensivei în regiunea Harkov forţele ucrainene au preluat sub control peste 300 de localităţi ocupate anterior de Rusia

"Din 6 septembrie au fost eliberaţi 3.800 kilometri pătraţi, peste 300 de localităţi. Peste 150.000 de concetăţeni ai noştri au fost eliberaţi de sub ocupanţi, care îi ţineau ca ostatici", a spus ea în declaraţii televizate.

Viceministrul a adăugat că obiectivul forţelor ucrainene este continuarea contraofensivei până la eliberarea completă a acestei regiuni din nord-estul ţării, afirmând că aceasta se va întâmpla 'în cel mai scurt timp posibil'.

"Operaţiunea este în curs de desfăşurare. Scopul său este eliberarea totală a regiunii Harkov... Credem că asta se va întâmpla în viitorul apropiat", a spus Maliar, vorbind în direct la televiziunea ucraineană din oraşul recucerit Balakleia. Detalii aici...

UPDATE 21.34 Danemarca anunţă va antrena soldaţi ucraineni pe teritoriul său

Danemarca va antrena soldaţi ucraineni pe teritoriul său, a anunţat marţi ministrul apărării, după exemplul a ceea ce face deja Marea Britanie pentru a sprijini Ucraina în faţa invaziei ruse

"Vor fi antrenamente în Danemarca. Nu pot să dau mai multe detalii, dar vor fi antrenamente ale armatei ucrainene în Danemarca", a declarat de la Kiev ministrul Morten Bodskov pentru agenţia daneză Ritzau.

UPDATE 21.32 „Ulii“ de la Kremlin pun la îndoială, în public, strategia lui Putin în Ucraina | Analiză AFP

Eşecurile militare ruse din ultimele zile în estul Ucrainei au provocat un şoc în rândul segmentului radical de la Moscova, aşa-zişii „ulii“, care au pus la îndoială în mod public strategia Kremlinului, comentează marţi France Presse într-o amplă analiză, preluată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a cerut marţi celor care îşi exprimă criticile 'să fie foarte atenţi' pentru a rămâne 'în cadrul legii' care îi pedepseşte sever pe cei care 'discreditează' armata.

Declaraţia sa intervine pe fondul unei avalanşe de reacţii, uneori virulente, în urma retragerii forţelor ruse din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în faţa contraofensivei forţelor Kievului.

Ministerul rus al Apărării a dezminţit orice fel de fiasco, evocând mai degrabă o 'regrupare' de forţe. Dar nici posturile televiziunii de stat, relee fidele Kremlinului, nu şi-au putut ascunde confuzia.

Astfel, după cucerirea oraşului Balakleia de către forţele ucrainene, sâmbătă, Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandişti ruşi, a apreciat că situaţia este 'serioasă, dificilă'.

Altădată de neconceput, editorialişti, analişti, bloggeri şi oficiali care susţin cu îndârjire ofensiva în Ucraina şi-au înmulţit criticile în platourile de televiziune şi pe reţelele de socializare.

Liderul pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, adeptul unei linii dure în Ucraina, a criticat 'greşelile' comise - potrivit lui - de către generalii ruşi, într-un mesaj audio adresat celor 2,4 milioane de abonaţi ai săi pe Telegram.

„Dacă nicio schimbare nu se face astăzi sau mâine în modul de desfăşurare a operaţiunii militare speciale, va trebui să iau legătura cu cei care se află în fruntea Ministerului Apărării sau cu cei care sunt în fruntea ţării pentru a le explica care este situaţia pe teren”, a adăugat el. Detalii aici

21.22 Putin rămâne periculos, ca un urs rănit. În ciuda eșecurilor Rusiei, războiul din Ucraina ar putea intra într-o fază complicată și sângeroasă

După eșecurile armatei ruse în fața contraofensivei ucrainene din zona Harkov și Herson, începe o fază nouă periculoasă a războiului întrucât „mai degrabă decât să accepte înfrângerea, Putin ar putea încerca să escaladeze conflictul, chiar dacă opțiunile președintelui rus par a fi puține și indezirabile“, scrie „Financial Times“.

„Putin nu își poate permite o înfrângere. El ar putea, de exemplu, să distrugă liniile electrice, conductele de gaz și centralele electrice una după alta și să-i lase pe ucraineni în frig, astfel încât aceștia să fugă în Europa de Vest în mijlocul crizei energetice care se profilează. Pentru Putin, escaladarea înseamnă un pariu de totul sau nimic“.

Ce va face în continuare?

Intențiile lui Putin sunt la fel de opace ca și până acum – totuși, următoarele sale acțiuni ar putea depinde în mare măsură de informațiile pe care le primește de la comandanți și de la servicii, și de acuratețea lor.

Apoi, cel puțin două aspecte sunt certe: președintele rus recunoaște rar că a făcut o greșeală și nu obișnuiește să se răzgândească.

Din relatările mediei de stat ruse se întrevăd deja vinovații pentru eșecurile militare recente – sprijinul furnizat de Occident Ucrainei care și-a lansat contraofensiva în virtutea suportului NATO.

Dacă Putin vrea să schimbe cursul războiului, trebuie să trimită mai multe forțe pe front. Pentru aceasta, ar trebui să se abată de la linia cu care și-a asigurat până acum sprijinul supușilor săi: i-a ținut cât mai departe de război în viața lor cotidiană Detalii aici...

UPDATE 21.20 Contraofensiva ucraineană. Oportunități și riscuri ce ar putea influența cursul războiului

După o contraofensivă ce a modificat linia frontului în nord-estul țării comandanții militari ucraineni sunt puși în fața unor alegeri ce ar putea determina cursul apropiat al războiului, scrie New York Times.

În ciuda reușitelor recente, comandanții ucraineni trebuie să cântărească bine dacă extind contraofensiva, ce oportunități de atac li se deschid odată cu retragerea forțelor ruse din nord-est și în ce ritm ar trebui să profite de ele, mai ales că se apropie sezonul rece.

După ce au alungat trupele ruse de pe porțiuni strategice întinse din regiunea Hakov, forțele armate ucrainene sunt într-o poziție bună să înainteze către Donbas, pe care armata rusă îl controlează în proporție de 90%. Cucerirea întregii regiuni Donbass a devenit prioritară pentru Moscova după eșecul suferit în regiunea Kiev, la începutul invaziei.

Dacă Rusia pierde teritoriile cucerite și aici, lovitura ar putea fi devastatoare pentru Rusia, care oricum s-a văzut obligată să-și deturneze obiectivele ambițioase inițiale.

Deși succesele ucrainene recente nu pot fi verificate independent, atât analiștii occidentali, cât și Pentagonul sunt de acord că, totuși, câștigurile militare sunt rapide și importante. Detalii aici...

UPDATE 21.18 Cine și cât a investit în armata ucraineană. Bugetul de apărare al Rusiei e de cinci ori mai mare decât al Kievului

Bugetul de apărare al Moscovei este de cinci ori mai mare decât al Kievului, armata rușiei era considerate a doua cea mai mare din lume , iar armata ucraineană părea a fi condamnată în februarie.

Dar a rămas unită în jurul președintelui Volodmir Zelenski, care, s-a bazat, de la bun început, pe ajutorul internațional transpus în echipament de luptă, muniție, informații, tehnologie nouă.

Deoarece nu au dorit să se angajeze în teren, aliații Ucrainei au decis un efort comun de război, care, cuprinde și ajutoare umanitare dar și economice.

40 de miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei

Potrivit unui studiu german, realizat de Institutul Kiel de cercetare economică, citat de RFI, până la începutul lunii august, angajamentul oficial pentru a asigura apărarea Ucrainei, s-a ridicat la 40 de miliarde de dolari. Recent, promisiuni suplimentare au fost făcute de Statele Unite. Chiar și așa, suma reprezintă de 4 ori bugetul Apărării ucrainene, votat pentru anul 2022.

SUA, principalul donator

Statele Unite sunt, de departe, primul donator: 25 de miliarde de dolari, adică, mai bine de jumătate din ajutorul anunțat.

Suma este cu mult mai mare decât a fost cazul ajutorului militar american furnizat în 2020 celor trei state pe care Washington le susține pe termen lung: Israel, Egipt și Afganistan – înainte de reîntoarcerea talibanilor la putere. Articolul complet aici...

UPDATE 21.16 Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică purtată marţi, să găsească o soluţie diplomatică pentru conflictul din Ucraina, bazată pe încetarea focului şi retragerea completă a trupelor ruse cât mai curând posibil, a indicat un purtător de cuvânt al guvernului german, informează Agerpres.

Într-o discuţie de 90 de minute, Scholz a subliniat necesitatea de a se garanta siguranţa centralei nucleare Zaporojie şi a făcut apel la Putin să continue punerea deplină în aplicare a acordului, mediat de ONU, privind exportul de cereale, a adăugat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit.

Cancelarul federal a subliniat că orice paşi suplimentari de anexare ai Rusiei nu vor rămâne fără răspuns şi nu vor fi recunoscuţi în nicio circumstanţă”, a menţionat Hebestreit într-un comunicat.

El a precizat că Scholz şi Putin au convenit să rămână în contact.

UPDATE 20.18 Liderul comuniştilor recunoaşte că Rusia este „în război“ în Ucraina

Liderul comuniştilor ruşi, Ghennadi Ziuganov, a recunoscut marţi că „operaţiunea militară specială“ rusă în Ucraina s-a transformat într-un război, astfel încât - în opinia sa- se impune mobilizarea tuturor resurselor ţării, conform Agerpres.

'Operaţiunea politico-militară împotriva naziştilor, ultranaţionaliştilor şi fasciştilor în Ucraina s-a transformat într-un război în adevăratul sens al cuvântului pe care ni l-au declarat americanii, ţările NATO şi Europa unită', a declarat Ziuganov în discursul său rostit în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), care şi-a deschis marţi sesiunea de toamnă.

Ziuganov a indicat că 'un război şi o operaţiune specială se deosebesc în mod radical, întrucât operaţiunea specială odată declanşată poate fi întreruptă', potrivit publicaţiei online ruse Sota.

În schimb, a spus el, 'războiul nu poate fi întrerupt, chiar dacă ţi-ai dori asta. Trebuie să mergi până la capăt şi are două rezultate: victorie sau înfrângere'.

Liderul comunist a declarat că un război cere un răspuns şi 'o mobilizare maximă a forţelor şi resurselor', în afară de 'consolidarea societăţii' şi adoptarea de noi legi. Detalii aici.

UPDATE 18.52 Soldații ruși s-au retras din orășelul Kreminna și din alte câteva localități din regiunea Luhansk

În contextul contraofensivei ucrainene din estul ţării, forţele ruse s-au retras din orăşelul Kreminna, pe care îl capturase în aprilie după lupte intense. Într-o situaţie similară se află şi alte câteva localități din regiunea Luhansk.

„Astăzi, Kreminna este complet pustie. Nu există poliţie, nici comenduire, nici parchet - nu a mai rămas nimeni, toţi au fugit”, a anunțat guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk Serhii Haidai.

„Armata rusă a părăsit oraşul şi din nou flutură steagul ucrainean, care a fost ridicat de partizani”, afirmă el pe contul său din Telegram.

Declaraţiile lui Haidai nu au putut fi verificate în mod independent până acum, dar ele intervin la o zi după ce bloggeri militari ruşi au raportat că forţele ucrainene au luat cu asalt satul Bilohorivka, situat în apropiere de Kreminna.

Oraşul Starobilsk, situat la aproximativ 70 de kilometri mai spre est, se află într-o situaţie similară.

„Eliberarea pe scară largă a regiunii Luhansk va începe de la Kremmina şi Svatovo”, a subliniat Haidai, referindu-se la un alt oraş situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Kreminna. Detalii aici


UPDATE 17.47 Premierul Finlandei face apel la unitate în fața șantajului energetic rusesc

Premierul finlandez Sanna Marin a lansat marţi un apel la unitate în Uniunea Europeană şi la instituirea de noi sancţiuni împotriva Rusiei în faţa „şantajului” energetic la care se dedă Moscova.

„Avem nevoie mai mult ca oricând de unitate, în timp ce Rusia foloseşte energia ca armă împotriva Europei. Şantajarea societăţilor noastre prin intermediul aprovizionării cu energie reprezintă o modalitate pentru Rusia de a slăbi şi de a distruge sprijinul europenilor pentru Ucraina şi de a distruge unitatea noastră”, a declarat prim-ministrul finlandez în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit AFP și Agerpres.

„Vom fi în măsură să depăşim şantajul Rusiei şi în această iarnă lungă, dar avem nevoie de hotărâre şi de curajul unităţii pentru a face asta”, a adăugat Sanna Marin, a cărei ţară are cea mai lungă graniţă din UE cu Rusia.

În ajunul unui discurs mult aşteptat al preşedintei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la politica generală a UE, premierul finlandez a cerut „noi soluţii îndrăzneţe” pentru reducerea preţului la curentul electric. Detalii aici


UPDATE 17.28 Kievul crește presiunile asupra Germaniei pentru a-i livra arme

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reproşat marţi Germaniei că nu a livrat blindate Ucrainei, crescând presiunea asupra cancelarului german Olaf Scholz care se opune unei iniţiative singulare a țării în acest sens, relatează France Presse.

„Semnale dezamăgitoare vin din Germania, în timp ce Ucraina are nevoie în prezent de tancuri Leopard şi Marder pentru eliberarea poporului nostru şi a-l salva de la genocid”, declară Kuleba într-un mesaj pe Twitter.

„Nu există un singur argument raţional care să justifice de ce acest armament nu poate fi livrat, ci doar temeri abstracte şi scuze. De ce îi este frică Berlinului, iar Kievul nu se teme?”, se întreabă el.

Cancelarul Olaf Scholz, şi ministrul său al Apărării, Christine Lambrecht, - ambii membri ai Partidului Social-Democrat (SPD) - au fost evazivi cu privire la potenţialele livrări de blindate către Ucraina. Detalii aici


UPDATE 17.27 Kremlinul lansează amenințări la adresa criticilor războiului lui Putin: Linia este „foarte, foarte fină”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a amenințat că linia este „foarte, foarte fină” între a critica legal campania militară dusă de Rusia în Ucraina și a încălca legile cenzurii impuse recent, mai ales în contextul războiului provocat de Vladimir Putin.

Remarca lui Peskov, redată de reporterul Reuters Jake Cordell, survine în contextul inițierii unei petiții pentru demisia lui Putin și acuzarea liderului de la Kremlin pentru înaltă trădare. Detalii aici


UPDATE 17.25 Kuleba, despre condițiile negocierilor de pace cu Rusia: „De ce trebuie să ne înțelegem asupra a ceva cu agresorul?”

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că Ucraina nu respinge negocierile cu Rusia, ci este gata să le ia în considerare doar atunci când va fi vorba de restabilirea deplină a integrității teritoriale, conform Ukrainska Pravda.

Nimeni nu respinge opțiunea negocierilor, orice război se încheie cu negocieri, dar întrebarea este în ce poziție te așezi la masa negocierilor. Astăzi, negocierile cu Rusia se desfășoară pe câmpul de luptă, iar acesta este singurul tip de negocieri pe care îl înțelege cu adevărat.

Dar suntem gata să ne așezăm la masă dacă este vorba despre restabilirea completă a integrității teritoriale a Ucrainei. Și articulăm acest lucru foarte clar cu toți partenerii, nici ei nu exclud posibilitatea unor negocieri”, a declarat Dmitri Kuleba, într-un interviu pentru „RBK-Ucraina”.

Potrivit lui Kuleba, partenerii internaționali sunt de aceiași părere că, în prezent, nu există indicatori care să arate că Rusia este pregătită pentru astfel de negocieri serioase sau că au fost deja create condițiile necesare pentru acest lucru

Ministrul a adăugat că, în prezent, Ucraina se luptă să recucerească fiecare kilometru pătrat din teritoriul său ocupat de forțele ruse.

În același timp, Kuleba a sugerat că „o parte din teritoriul Ucrainei va fi eliberat prin mijloace militare, iar o parte, poate, prin mijloace diplomatice”.

El a menționat că în momentul în care Rusia va da un „semnal serios de pregătire pentru negocieri”, atunci atât Ucraina, cât și partenerii săi vor trebui să „analizeze foarte atent de ce a fost trimis acest semnal”. Detalii aici


UPDATE 16.51 Oficialii ruși de rang înalt din Crimeea încep să-și mute familiile în Rusia

Reprezentanţii Moscovei din administrația din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, își „evacuează de urgență” familiile din regiune și din sudul Ucrainei, potrivit unui raport publicat marți de spionajul militar ucrainean (GUR).

„Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat aşa-zisele autorităţi din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, informează GUR, potrivit Agerpres.

În pofida încercărilor Moscovei de a da asigurări cu privire la securitatea vieţii în peninsulă, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) şi comandanţi ai unor unităţi militare încearcă în secret de subalternii lor să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă familiile și rudele din Crimeea. Detalii aici


UPDATE 16.02 CNN: Rugina care slăbește mașinăria de război a Rusiei

De miercuri până duminică, rușii au pierdut cel puțin 338 de echipamente militare precum avioane de luptă, tancuri și camioane, care au fost distruse, avariate sau capturate, potrivit unei analize realizate de jurnalistul CNN Brad Lendon.

Rapoartele ucrainene arată că trupele lui Putin fug spre est, spre granița cu Rusia, cu orice mijloc de transport pe care îl pot găsi, chiar și cu mașini ale civililor din zonele capturate de la începutul războiului în februarie.

În urma lor, ei lasă echipamentele de război distruse care, de când a început așa-numita „operațiune militară specială” a lui Putin, nu se mai ridică la nivelul unei mari puteri a lumii.

Și fără o intervenție drastică și potențial neconvențională din partea lui Putin, victoriile ucrainene probabil se vor înmulți, spun analiștii. Detalii aici


UPDATE 15.59 Cetățean rus, arestat pentru spionaj în favoarea Ucrainei

Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a anunțat marţi că a arestat un cetăţean rus suspectat că a transferat documente secrete în Ucraina.

„FSB a descoperit că un cetăţean rus (a comis un act) de înaltă trădare prin transmiterea de informaţii Ucrainei în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat al FSB.

Potrivit comunicatului, suspectul este un bărbat din regiunea Moscova care conducea o fabrică aeronautică. Acesta a fotografiat fragmente de planuri pentru piese de avioane de luptă cu un telefon mobil, înainte de a le trimite unui cetăţean ucrainean, angajat al unei fabrici de avioane din Odesa, oraş din sudul Ucrainei.

Faptele ar fi avut loc „când el era director tehnic al unei fabrici aeronautice şi avea acces la documente clasificate top secret”, precizează comunicatul.

O anchetă pentru „înaltă trădare” a fost deschisă, infracţiune pedepsită în Rusia cu ani grei de închisoare. Suspectul a fost plasat în detenţie. Detalii aici


UPDATE 15.23 Serviciile secrete britanice: Trupele ruse își pierd încrederea în conducerea lor militară

Trupele ruse implicate în invazia din Ucraina își pierd probabil încrederea în conducerea lor militară în contextul contraofensivei armatei locale, apreciază serviciile secrete britanice.

În contextul contraofensivei ucrainene, trupele ruse sunt nevoite să se retragă și să se poziționeze pentru o apărare „de urgență”. De cealaltă parte, trupele ucrainene continuă să elibereze teritorii, evaluează serviciile secrete britanice.

În timp ce sunt obligate să se retragă în zone întinse din regiunea Harkov (est), trupele ruse încearcă să-și întărească pozițiile, inclusiv cu forțe suplimentare, în unele zone de-a lungul liniei de front din sudul Ucrainei.

Potrivit serviciilor secrete britanice, nivelul de încredere al trupelor ruse în comandanții lor este scăzut și riscă să se deterioreze și mai mult. Detalii aici


UPDATE 14.59 Armata ucraineană susține că a doborât o dronă iraniană folosită de Rusia

Armata ucraineană a afirmat marți, pentru prima dată, că a întâlnit pe câmpul de luptă o dronă furnizată de Iran și folosită de Rusia, demonstrând adâncirea legăturilor dintre Moscova și Teheran, în timp ce acordul nuclear încheiat între Republica Islamică și puterile mondiale este în pericol, relatează Associated Press.

Serviciile secrete americane au avertizat public în iulie că Teheranul plănuia să trimită sute de drone purtătoare de bombe Rusiei pentru a ajuta la războiul acesteia împotriva Ucrainei. Deși inițial Iranul a negat acest lucru, șeful gărzii sale paramilitare Gardienii Revoluției s-a lăudat în ultimele zile că a înarmat principalele puteri ale lumii.

Direcția de comunicare strategică a armatei ucrainene a publicat imagini cu resturile dronei. Aceasta semăna cu o dronă triunghiulară, sau în formă de delta, utilizată de Iran, cunoscută sub numele de Shahed, sau „Martor” în farsi.

Atât oficialul militar, cât și site-ul au declarat că trupele ucrainene au întâlnit drona în apropiere de Kupeansk, în contextul ofensivei Kievului care a lovit liniile rusești din jurul Harkovului pe frontul de est.

Imaginea a sugerat că drona Shahed a fost doborâtă de forțele ucrainene și nu a detonat la impact, așa cum fusese proiectat, deși Kievul a publicat imediat puține alte informații. O inscripție de pe dronă a identificat-o ca fiind un „M214 Gran-2”, ceea ce nu corespundea imediat cu armamentul rusesc cunoscut. Detalii aici.


UPDATE 14.25 Războiul din Ucraina. Ce ar putea însemna pentru Putin înfrângerile suferite de armata rusă în Harkov?

Atmosfera s-a schimbat în Rusia – de la una sumbră inițial la una de îmbărbătare, la șase luni de la invazia rusă pe scară largă și după o contraofensivă fulgerătoare a forțelor armate ucrainene, scrie BBC. Detalii aici


UPDATE 14.14 Profesorii ruși arestați în Ucraina riscă între 8 și 12 ani de închisoare

Profesorii ruși arestați în teritoriile eliberate în Ucraina vor fi judecați pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului. Colaboratorii locali ai regimului Putin vor fi de asemenea trași la răspundere, potrivit unui anunț făcut de un ministru ucrainean. Detalii aici


UPDATE 14.11 Kirill I face apel la rugăciuni pentru Putin

Patriarhul Kirill I al Moscovei le-a transmis rușilor să se roage pentru Vladimir Putin, comandanții militari și politicienii țării, care au nevoie de ajutor divin pentru a lua deciziile corecte în războiul din Ucraina.

„Astăzi, trăim un moment foarte dificil, așa că rugăciunea noastră este una specială. Ne rugăm pentru șeful statului nostru și comandantul suprem, Vladimir Vladimirovici Putin, care poartă o responsabilitate deosebită. Rugăciunea noastră este și pentru toți comandanții militari și cei care dețin puterea”, a spus patriarhul rus. Detalii aici


UPDATE 13.48 Moscova caută soldați în Kamceatka pentru războiul din Ucraina 

În contextul apropierii iernii, Kremlinul caută să-și întărească trupele trimise în Ucraina mai ales cu recruți din Orientul Îndepărtat al Federației Ruse și din Peninsula Kamceatka, anunță spionajul militar ucrainean.

Se presupune că acești soldați ar fi mai potriviți pentru operațiunile din timpul iernii întrucât sunt deja adaptați la temperaturi scăzute și nu sunt obișnuiți cu confortul.

Potrivit unor surse ale spionajului militar ucrainean, recrutorii au reușit să atragă personal din aceste regiuni cu promisiunea unor plăți importante. Detalii aici


UPDATE 13.46 Ucraina anunță noi succese

Ucraina a anunţat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului.

Armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, după care, săptămâna trecută, a realizat un avans fulgerător în regiunea Harkov din nord-est.

În est, „eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk”, a susţinut armata ucraineană.

În total, „de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm”, a declarat, luni seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi „eliberaţi”. Detalii aici


UPDATE 10.20 Forța convențională a Rusiei destinată să contracareze NATO, „grav degradată” de contraofensiva ucraineană

Ministerul britanic al Apărării afirmă că Rusia ar putea avea nevoie de ani de zile pentru a reconstrui una dintre cele mai prestigioase unități de tancuri ale sale, după retragerea din regiunea Harkov.  Unitatea de elită a suferit pierderi grele în faza inițială a invaziei și nu a fost complet reconstituită înainte de contraofensiva ucraineană din Harkov. Detalii aici


UPDATE 07.40 Soldați ruşi au părăsit zonele ocupate din Ucraina și s-au retras în Rusia, declară un oficial american

SUA estimează că Rusia a părăsit în mare parte zonele pe care le ocupase în regiunea Harkov (nord-est), iar mulţi soldaţi ruşi, care se repliaseră în faţa înaintării trupelor ucrainene, au trecut graniţa revenind în Rusia, a declarat luni un înalt oficial militar american. Detalii aici


UPDATE 07.00 Cine sunt militarii ucraineni de elită care i-au făcut șah-mat pe ruși

Contraofensiva ucraineană de succes a fost dusă de militarii de elită din două brigăzi aeropurtate care au fost instruiți de Aliați, iar tactica utilizată este cea a forțelor speciale americane. Pregătiți conform tiparelor Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale SUA, principalii artizani ai contraofensivei de succes a Kievului în confruntarea cu fosta Armată Roșie sunt luptătorii de elită ai Brigăzii 25 Aeropurtate și Brigăzii Aeropurtate de Asalt 80. În sprijinul lor au fost și militarii Brigăzii Mecanizate 92 și Brigăzii 406 Artilerie, iar securizarea teritoriilor recucerite a revenit unor unități de infanterie. Detalii aici


UPDATE 06.38 Contraofensiva din sud a Ucrainei continuă să aibă un impact semnificativ asupra moralului și capacităților militare ruse din sudul Ucrainei. Imaginile din satelit ale pozițiilor rusești cunoscute din Kyselivka, la 15 km nord-vest de orașul Herson, arată că trupele rusești, au părăsit pozițiile anterioare, în concordanță cu zvonurile conform cărora trupele Republicii Populare Donețk (DNR) au abandonat Kyselivka și s-au întors înapoi spre râul Nipru. Kyselivka este o locație semnificativă din punct de vedere operațional pentru forțele ruse din jurul orașului Herson, deoarece este ultima așezare majoră atât de-a lungul autostrăzii E58, cât și de-a lungul unei linii de cale ferată între pozițiile actuale ucrainene și Chornobaivka, partea cea mai îndepărtată a orașului Herson. Retragerea aparentă a trupelor rusești din această poziție poate compromite capacitatea rușilor de a apăra periferia de nord-vest a orașului Herson și sugerează că trupele ruse din această zonă percep o amenințare iminentă la adresa pozițiilor lor. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalya Humenyuk, a declarat pe 12 septembrie că forțele ruse situate de-a lungul malului drept al râului Nipru în regiunea Herson încearcă să negocieze predarea sub auspiciile dreptului internațional. Este puțin probabil ca operațiunile ucrainene din regiunea Harkov să fi avut un efect psihologic atât de dramatic asupra trupelor ruse atât de departe în sud. Atât retragerea trupelor din pozițiile avansate din Kyselivka, cât și rapoartele despre negocierile de capitulare sunt indicii că operațiunile ucrainene din sud progresează într-un mod semnificativ, chiar dacă vizibilitatea pe această axă este limitată de schimbarea focalizării către regiunea Harkov.


UPDATE 06.05 Succesul recentelor operațiuni de contraofensivă ucraineană poate afecta voința sau capacitatea comandamentului militar rus de a folosi unitățile de voluntari nou formate în Ucraina în timp util.

Comandamentul militar rus a suspendat trimiterea de noi unități deja formate în Ucraina din cauza pierderilor recente ale Rusiei și a neîncrederii larg răspândite în comanda militară rusă, factori care au determinat un număr mare de voluntari să refuze categoric să participe la luptă, arată Statul Major ucrainean. Această evaluare este încă neconfirmată, dar moralul scăzut din cauza succesului contraofensivei ucraineene se poate dovedi devastator pentru capacitatea deja slabă a Kremlinului de a genera o capacitate semnificativă de luptă. Desfășurarea acestor unități nou formate pentru a întări liniile defensive împotriva contraofensivelor ucrainene ar fi o decizie operațională sănătoasă din partea conducerii militare ruse; iar întârzierea sau potențiala suspendare a acestor desfășurari le va oferi trupelor ucrainene timp să se consolideze și apoi să reia ofensiva, în cazul în care vor alege să facă acest lucru, fără a fi nevoite să se confrunte cu unități proaspăt sosite și proaspete (deși subantrenate și slabe).


UPDATE 05.54 Forțele ucrainene au continuat să consolideze câștigurile în estul Oblastului Harkiv pe 12 septembrie. Detașamentul din Oblastul Harkiv al forțelor speciale ale Regimentului Azov ucrainean a declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra întregii părți de nord-est a Oblastului Harkiv de-a lungul liniei Vesele-Vovchansk. Surse ucrainene au confirmat că trupele ucrainene au reluat Dvorchina (la 100 km est de orașul Harkiv) și Ternova (30 km nord-est de orașul Harkiv), demonstrând raza de acțiune a înaintarii ucrainene în nord-estul Oblastului Harkiv. Comandamentul Trupelor de Asalt Aeropurtate ale Ucrainei a susținut, de asemenea, că parașutiștii ucraineni au preluat controlul asupra Bohorodychne, o mică așezare din nord-vestul Oblastului Donețk, direct de-a lungul graniței de sud-est a Oblastului Harkiv. Imaginile geolocalizate arată în plus că trupele ucrainene au preluat controlul deplin asupra Sviatohirsk, la 3 km spre est de Bohorodychne.

Surse ruse au susținut că frontul s-a stabilizat în mare parte la râul Oskil, care trece chiar la vest de granița Harkov-Lugansk. Milbloggeri ruși au raportat că forțele ucrainene și ruse luptă în jurul lui Limanului, dar că Limanul rămâne sub controlul forțelor ruse și milițiilor din republicile nerecunoscute Unele surse ruse și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că trupele ucrainene încearcă să traverseze râul Siverskyi Doneț în jurul Zakitne (la aproximativ 15 km sud-est de Liman) pentru a lua înapoi Yampil. Sursele ruse se concentrează aparent pe linia Lyman-Yampil ca următoarea țintă potențială pentru progresele ucrainene.

image

UPDATE 05.48  Contraatacurile ucriniene în Regiunea Harkiv au costat armata rusă 673 de milioane de dolari.

Pierderile inamicului s-au ridicat la 86 de tancuri, 6 avioane, 7 elicoptere, 158 vehicule blindate de luptă, 106 sisteme de artilerie, 159 vehicule și alte 32 de echipamente.  


UPDATE 05.29 Forțele ruse nu reușesc să consolideze noua linie de front în urma câștigurilor ucrainene în estul Oblastului Harkov și fug din zonă sau se redistribuie pe alte axe. Surse ucrainene au susținut că toate forțele ruse au părăsit Svatove, regiunea Lugansk (la aproximativ 45 km est de actualele poziții ucrainene de-a lungul râului Oskil) și că doar elemente ale miliției din Republica Populară Lugansk (LNR) - posibil localnici - au rămas în Svatove. Imaginile de pe rețelele de socializare arată coloane de mașini care se întind pe kilometri lângă Schastia și Stanysia Luganska, ambele situate de-a lungul graniței teritoriului LNR deținut de mult timp și aproape de granița cu Rusia. Forțele ruse și colaboratorii pro-ruși se confruntă probabil cu presiunea psihologică a câștigurilor rapide ale Ucrainei și încearcă să se îndepărteze din așezările din apropierea noii linii de front pe care o percep ca fiind vulnerabile la progresele ucrainene. De asemenea, se pare că anumite forțe proxy se redistribuie deja din regiunea Harkov în sud-vestul regiunii Donețk, ceea ce indică faptul că nu se acordă prioritate întăririi pozițiilor vulnerabile la est de râul Oskil de către comandamentul rus.


UPDATE 04.19 Oficialii militari ucraineni au subliniat pe 12 septembrie că trupele ucrainene obțin câștiguri tangibile în regiunea Herson. Grupul Operațional Kakhovka din Ucraina a anunțat că forțele ucrainene au pătruns în linia frontului la adâncimi cuprinse între 4 și 12 km în zone nespecificate, însumând peste 500 de kilometri pătrați de teritoriu eliberat. Grupul Kakhovka a declarat că trupele ucrainene au eliberat 13 așezări, inclusiv Vysokopillya, Novovoznesenske, Bilohirka, Sukhyi Stavok și Myrolubivka. Oficialii militari ucraineni au declarat, de asemenea, că trupele ucrainene continuă o campanie operațională de interdicție și lovesc în mod regulat mijloacele militare, logistice și de transport ale Rusiei în sudul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat că Brigada 810 Infanterie Navală rusă și-a pierdut mai mult de 85% din personal și refuză acum să se întoarcă în luptă, sugerând că chiar și elementele de la nivel de brigadă au suferit pierderi substanțiale ca urmare a contraofensivei ucrainene.


UPDATE 03.42 Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că forțele ucrainene vor folosi recunoașterea facială și alte informații pentru a identifica oficialii ruși și colaboratorii ucraineni în teritoriile ucrainene recent eliberate.

Forțele ucrainene l-au arestat pe 9 septembrie pe șeful administrației de ocupație din satul Ivanivka, regiunea Harkiv și pe 11 septembrie pe șeful colaboraționist al poliției de ocupație pentru Balakliya, regiunea Harkiv și intenționează să îi trimită în judecată pe ambii oficiali.


UPDATE 03.15 Impactul contraofensivelor ucrainene ar putea reduce probabilitatea ca Rusia să organizeze referendumuri de anexare simulate în teritoriile ocupate în luna următoare.

Centrul a raportat că „un număr de” specialiști rămân în Hersonul ocupat, dar că Kremlinul a pus referendumul „pe pauză”. Șeful Oblastului Zaporijia, numit de ruși, Evgeny Balitsky, a susținut pe 12 septembrie că Administrația Ocupației Zaporijia va organiza referendumul de anexare „de îndată ce suntem pregătiți din punct de vedere al securității”. Balitsky a susținut, de asemenea, că 86% dintre locuitorii Zaporijiei susțin anexarea rusă a regiunii, indicând fie că oficialii ocupației efectuează sondaje de opinie publică false pentru a susține referendumul planificat, fie că au preordonat rezultatele pseudo-referendumului.


UPDATE 02.32 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat restabilirea celei de-a doua linii de transport a energiei de rezervă la Centrala Nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) pe 12 septembrie.

AIEA a declarat că această linie de transport a energiei permite Energoatom să mențină o linie electrică în rezervă în timp ce linia rămasă furnizează ZNPP electricitatea necesară pentru a susține operațiunile esențiale de siguranță în timpul și după oprirea la rece. Restaurarea mai multor linii de transport electric la ZNPP restabilește garanțiile pe care militarizarea rusă și probabil bombardarea ZNPP le-au amenințat sau le-au eliminat anterior. Oficialul rus din administrația de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a declarat că operațiunile ZNPP pot reporni după ce bombardamentul încetează și linia frontului se îndepărtează de centrală, indicând că oficialii ruși probabil speră să repornească centrala și să-și direcționeze producția de energie către rețelele rusești în viitor. Oficialii ruși nu au nicio autoritate formală de a ordona pornirea sau închiderea centralei și probabil ar trebui fie să înlocuiască, fie să constrângă ucrainenii care operează instalația să o repornească.


UPDATE 01.54 Imaginile de pe rețelele de socializare realizate de locuitorii regiunii Herson oferă dovezi vizuale suplimentare pentru loviturile ucrainene asupra echipamentelor și pozițiilor rusești în Oblastul Herson. Imaginile postate pe 12 septembrie arată fum în apropierea podului Antonivskyi din orașul Herson în urma unui bombardament ucrainean, iar locuitorii au raportat că au auzit sunetul exploziilor în jurul orașului Herson. Surse ucrainene au mai raportat că trupele ucrainene au distrus cu succes două poduri de pontoane rusești lângă Darivka (15 km nord-est de orașul Herson) și Nova Kakhovka (55 km est de orașul Herson), făcând astfel temporar imposibilă trecerea peste râurile Inguleț și Nipru în aceste zone.

Nici sursele ruse, nici ucrainene nu au menționat derularea de manevre la sol de-a lungul liniei de front Herson-Mykolaiv pe 12 septembrie. Surse ruse și ucrainene au discutat despre atacurile rusești cu foc indirect asupra pozițiilor ucrainene din nordul și vestul Oblastului Herson, confirmând că trupele ucrainene dețin poziții recent recucerite în apropierea graniței Oblastului Dnipropetrovsk și lângă buzunarul Sukhyi Stavok din vestul Oblastului Herson. Ministerul rus al Apărării (MOD) a continuat să furnizeze cifre probabile excesive pentru pierderile ucrainene din regiunea Herson, dar nu a făcut nicio afirmație suplimentară pe 12 septembrie. Sursele ruse sunt din ce în ce mai concentrate pe furnizarea de comentarii cu privire la progresele ucrainene în Oblastul Harkov.


UPDATE 01.10 Contraofensiva de amploare a Ucrainei dăunează capacităţilor administrative ruse şi determină plecările ruşilor din părţile ocupate ale Ucrainei mult în spatele liniei de contact.

Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 12 septembrie că forțele ruse din regiunea Herson ocupată au restrâns libertatea generală de mișcare, au consolidat punctele de control militare și au crescut „rechizițiile/jefuirea”, în special de motociclete – toate semne aparente ale disperării ruse. Forțele ruse ar putea jefui mopede și motociclete pentru a fugi în cazul unui colaps militar. Șeful Crimeei ocupate, susținut de ruși, Serghei Aksenov, a susținut pe 12 septembrie că ofițerii FSB ruși au reținut „teroriști” ucraineni care plănuiau un atac asupra Administrației Ocupației Herson. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ruse au crescut numărul de patrule și de punctele de control în jurul Mariupolului pe 12 septembrie pentru a contracara „sabotajul” ucrainean.


UPDATE 00.26 Sursele ruse arată că trupele ruse nu au efectuat niciun atac la sol în vestul regiunii Donețk sau în estul regiunii Zaporijia și au continuat focul de rutină de-a lungul liniei de contact la est de Hulyaipole. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene se concentrează în zona Vuhledar și și-au exprimat îngrijorarea că forțele ucrainene ar putea lansa atacuri la sol spre Vuhledar în zilele următoare. Cu toate acestea, o sursă rusă a susținut că forțele ucrainene din această zonă s-au dispersat de atunci.

Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol în regiunea Zaporijia la vest de Hulyaipole și au continuat tragerile de rutină în toată regiunea Mykolaiv pe 12 septembrie.

Forțele ruse au continuat, de asemenea, bombardamentele de rutină în regiunea Dnipropetrovsk de-a lungul malului de nord al lacului de acumulare Kakhovka.


ȘTIREA INIȚIALĂ Forțele ruse au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk pe 12 septembrie

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre ale Rusiei asupra diferitelor așezări din jurul Bakhmut și Avdiivka. Continuarea atacurilor la sol în această zonă, departe de frontul contraofensivei, sunt demne de remarcat, deoarece comandantului districtului militar central, generalul colonel Alexander Lapin, i s-a dat responsabilitatea grupării de forțe vestice care se aflau în Oblastul Harkiv, după pierderea celei mai mari părți din acea regiune în fața forțelor ucrainene. Lapin nu a arătat că intenționează să-și modifice campania ofensivă limitată în curs, în ciuda faptului că a primit brusc responsabilitatea pentru un front care se prăbușește. În schimb, pare hotărât să continue atacurile care nu au șanse semnificative de a asigura câștiguri semnificative din punct de vedere operațional, darămite decisive. Forțele ruse au continuat să facă trageri de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite