„Ulii“ de la Kremlin pun la îndoială, în public, strategia lui Putin în Ucraina | Analiză AFP

0
0

Eşecurile militare ruse din ultimele zile în estul Ucrainei au provocat un şoc în rândul segmentului radical de la Moscova, aşa-zişii „ulii“, care au pus la îndoială în mod public strategia Kremlinului, comentează marţi France Presse într-o amplă analiză, preluată de Agerpres.

Vladimir Putin și Serghei Șoigu, țintele criticilor radicalilor Foto AFP
Vladimir Putin și Serghei Șoigu, țintele criticilor radicalilor Foto AFP

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a cerut marţi celor care îşi exprimă criticile 'să fie foarte atenţi' pentru a rămâne 'în cadrul legii' care îi pedepseşte sever pe cei care 'discreditează' armata.

Declaraţia sa intervine pe fondul unei avalanşe de reacţii, uneori virulente, în urma retragerii forţelor ruse din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în faţa contraofensivei forţelor Kievului.

Ministerul rus al Apărării a dezminţit orice fel de fiasco, evocând mai degrabă o 'regrupare' de forţe. Dar nici posturile televiziunii de stat, relee fidele Kremlinului, nu şi-au putut ascunde confuzia.

Astfel, după cucerirea oraşului Balakleia de către forţele ucrainene, sâmbătă, Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandişti ruşi, a apreciat că situaţia este 'serioasă, dificilă'.

Altădată de neconceput, editorialişti, analişti, bloggeri şi oficiali care susţin cu îndârjire ofensiva în Ucraina şi-au înmulţit criticile în platourile de televiziune şi pe reţelele de socializare.

Liderul pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, adeptul unei linii dure în Ucraina, a criticat 'greşelile' comise - potrivit lui - de către generalii ruşi, într-un mesaj audio adresat celor 2,4 milioane de abonaţi ai săi pe Telegram.

„Dacă nicio schimbare nu se face astăzi sau mâine în modul de desfăşurare a operaţiunii militare speciale, va trebui să iau legătura cu cei care se află în fruntea Ministerului Apărării sau cu cei care sunt în fruntea ţării pentru a le explica care este situaţia pe teren”, a adăugat el.

În rândurile opoziţiei, strivite de represiunea internă care însoţeşte ofensiva din Ucraina, criticile s-au înmulţit de asemenea.

La Sankt-Petersburg, aleşii locali au cerut Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) să declanşeze procedura de destituire a lui Vladimir Putin, o cerere care nu are nicio şansă de izbândă, potrivit observatorilor.

Noutatea însă rezidă în multiplicarea criticilor provenind din cercurile naţionaliste ruse.

Fulguranta contraofensivă ucraineană a produs un şoc, chiar dacă nu este vorba de primul eşec al forţelor ruse, care au fost nevoite să se retragă din regiunea Kiev în martie, înainte de a-şi pierde nava amiral în Marea Neagră în aprilie.

Egor Holmogorov, un comentator adept al ofensivei în Ucraina, declară că există doar două explicaţii posibile: fie 'am fost trădaţi', fie 'armata noastră nu este aptă de luptă'.

Este absolut imposibil să învingi Ucraina cu resursele cu care Rusia încearcă să lupte, cu metode de război colonial în care se folosesc doar profesionişti şi mercenari, fără o mobilizare“, a afirmat în cursul unei dezbateri televizate Boris Nadejdin, fost deputat, înainte de a fi întrerupt pe un ton tăios de un alt invitat.

În faţa dificultăţilor, cei mai înverşunaţi susţinători ai ofensivei cer de acum Kremlinului să apese pe accelerator în Ucraina.

Bloggerul Maxim Fomin, care semnează sub pseudonimul Vladlen Tatarski şi este urmărit de peste 400.000 de persoane pe Telegram, a cerut o 'lovitură nucleară de avertisment' asupra Insulei Şerpilor în Marea Neagră, de unde soldaţii ruşi s-au retras în luna iulie.

În timp ce autorităţile au încarcerat sau au forţat să plece în exil pe cei mai mulţi dintre reprezentanţii de prim-plan ai opoziţiei liberale, aceasta avalanşă de critici se pare că nu constituie o ameninţare pentru Vladimir Putin, potrivit AFP.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea R.Politic, un centru de analiză politică independent, apreciază că riscul în acest stadiu pentru puterea rusă este foarte limitat.

Dar dacă situaţia de pe front în Ucraina se deteriorează în continuare 'cu pierderi, înfrângeri, retrageri, relaţiile dintre aceşti 'patrioţi' şi autorităţi va pusă serios la încercare', a declarat ea.

Iar profilul acestor noi detractori ar putea complica acţiunea de reprimare, subliniază ea.

Căci, contrar opoziţiei liberale, ce putea fi 'strivită (fiind înfăţişată) ca un adversar ideologic şi purtător de cuvânt al Occidentului', un aşa-zis protest patriotic ar putea să fie 'perceput ca legitim' în Rusia, susţine experta citată.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri