Un cetățean rus cu acces la documente strict secrete a fost arestat pentru spionaj în favoarea Ucrainei

0
Publicat:

Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a anunțat marţi că a arestat un cetăţean rus suspectat că a transferat documente secrete în Ucraina, deschizând o anchetă pentru înaltă trădare în plină ofensivă a Rusiei asupra vecinului său, relatează France Presse.

Agenți FSB FOTO Arhivă
Agenți FSB FOTO Arhivă

„FSB a descoperit că un cetăţean rus (a comis un act) de înaltă trădare prin transmiterea de informaţii Ucrainei în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat al FSB.

Potrivit comunicatului, suspectul este un bărbat din regiunea Moscova care conducea o fabrică aeronautică. Acesta a fotografiat fragmente de planuri pentru piese de avioane de luptă cu un telefon mobil, înainte de a le trimite unui cetăţean ucrainean, angajat al unei fabrici de avioane din Odesa, oraş din sudul Ucrainei.

Faptele ar fi avut loc „când el era director tehnic al unei fabrici aeronautice şi avea acces la documente clasificate top secret”, precizează comunicatul.

O anchetă pentru „înaltă trădare” a fost deschisă, infracţiune pedepsită în Rusia cu ani grei de închisoare. Suspectul a fost plasat în detenţie.

În urma lansării ofensivei sale militare în Ucraina, Rusia şi-a consolidat arsenalul legislativ în faţa tuturor vocilor disidente în legătură cu conflictul provocat în țara vecină. Sute de ruşi, acuzaţi că au „discreditat” armata rusă, au fost urmăriţi penal pentru că au criticat intervenţia, aminteşte AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite