Serviciile secrete britanice: Trupele ruse își pierd încrederea în conducerea lor militară

0
Publicat:

Trupele ruse implicate în invazia din Ucraina își pierd probabil încrederea în conducerea lor militară în contextul contraofensivei armatei locale, apreciază serviciile secrete britanice.

Soldați ruși în regiunea Herson FOTO Profimedia
Soldați ruși în regiunea Herson FOTO Profimedia

În contextul contraofensivei ucrainene, trupele ruse sunt nevoite să se retragă și să se poziționeze pentru o apărare „de urgență”. De cealaltă parte, trupele ucrainene continuă să elibereze teritorii, evaluează serviciile secrete britanice.

În timp ce sunt obligate să se retragă în zone întinse din regiunea Harkov (est), trupele ruse încearcă să-și întărească pozițiile, inclusiv cu forțe suplimentare, în unele zone de-a lungul liniei de front din sudul Ucrainei.

Potrivit serviciilor secrete britanice, nivelul de încredere al trupelor ruse în comandanții lor este scăzut și riscă să se deterioreze și mai mult.

Viteza contraofensivei ucrainene în Harkov i-a surprins pe mulți soldați ruși, unii dintre ei fugind în haine civile și abandonându-și armele și munițiile.

Într-o evaluare publicată duminică, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că armata rusă a suferit o „înfrângere operațională majoră” în cursul contraofensivei ucrainene din Harkov.

„Sistemele de arme occidentale au fost necesare, dar nu suficiente pentru a asigura succesul Ucrainei. Utilizarea acestor sisteme într-o campanie bine concepută și bine executată a generat succesul remarcabil al operațiunilor de contraofensivă” din Harkov, subliniază ISW.

Rusia nu recunoaște eșecurile suferite în ultimele zile. La fel ca în alte situații, armata rusă susține că avansul ucrainenilor survine pe fondul unei „regrupări” a forțelor sale.

Potrivit celui mai recent anunț al Kievului, armata ucraineană a eliberat în ultimele două săptămâni circa 6.000 de kilometri pătrați.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite