„Je suis Marine”. Extrema dreaptă, alături de Marine Le Pen. Prima reacție de susținere a venit de la Kremlin
0Prima reacție de susținere a politicienei franceze Marine Le Pen nu a venit nici de la președintele partidului, nici de la aliații apropiați ci de la Kremlin, scrie Le Pont. Aliații de extrema dreapta ai lui Le Pen condamnă verdictul judiciar ca pe o amenințare la adresa democrației.

Marine Le Pen este o figură emblematică a dreptei naționaliste din Franța, una dintre cele mai cunoscute și populare personalități politice ale țării, cu o agendă clară de „Franța pe primul loc”, anti-woke și anti-migrație.
Liderii extremiști de dreapta, care câștigă tot mai mult teren în întreaga Europă, o consideră „una de-a lor” – chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord cu toate punctele de pe agenda politică.
Luni, după ce Le Pen a fost interzisă să candideze pentru funcții publice timp de cinci ani, fiind acuzată, alături de alți membri ai partidului, de delapidarea a peste 4 milioane de euro din fonduri europene pentru a le folosi în Franța în cadrul partidului său, „Adunarea Natională”, mulți dintre acești lideri de dreapta au reacționat pe rețelele sociale.
Pentru aceștia, acest moment nu a fost doar o oportunitate de a-și exprima sprijinul față de Le Pen, ci și de a folosi cazul său pentru a sublinia ceea ce ei văd ca fiind cauza lor comună – o luptă împotriva unui mainstream politic tradițional, care încearcă să le reducă la tăcere sau să le submineze agenda naționalistă.
Însă, pentru Le Pen, aceasta ar putea fi lovitura de grație pentru visul ei de a deveni președinte al Franței. Ea era în topul sondajelor înaintea următoarelor alegeri, programate peste doi ani.
Le Pen și asociații săi politici insistă că sunt nevinovați și au făcut apel împotriva verdictului.
Într-un gest de solidaritate plin de emfază, luni, controversatul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, a declarat într-o postare pe X (fosta Twitter) în limba franceză „Je suis Marine” („Și eu sunt Marine”).
Populistul Geert Wilders, liderul celei mai mari formațiuni politice din Olanda, a postat pe X că este sigur că Le Pen va câștiga apelul și că va deveni următorul președinte al Franței.
De asemenea, viceprim-ministrul italian de extremă dreapta, Matteo Salvini, a reacționat pe rețelele sociale: „Nu suntem intimidați… în viteză maximă, prietena mea!”.
„Cei care se tem de judecata alegătorilor caută adesea siguranță în instanțe. La Paris, au condamnat-o pe Marine Le Pen și vor să o elimine din viața politică”, a scris Salvini.
Instanțele din Franța neagă acuzațiile de politizare și afirmă că rolul lor este să administreze justiția. Totuși, mulți din Franța, 57% conform unui sondaj realizat de BFMTV, consideră că justiția a fost administrată corect în cazul Le Pen, fără părtinire.
Însă suspiciunea că instanțele sunt politizate – hotărâte să blocheze succesul politic al Marinei Le Pen, auto-declarată „vocea poporului” – a fost exprimată de susținătorii acesteia, atât în Franța, cât și în afară.
În numeroase țări europene, sistemele legale naționale par să fie prinse în mijlocul unei noi ere de diviziuni adânci și suspiciuni în societate, ceea ce a dus la un război al declarațiilor între politicienii populisti și detractorii lor – fiecare acuzându-l pe celălalt că folosește justiția pentru a-și proteja propriile interese politice. Franța, România și Ungaria sunt doar câteva exemple recente.
Reacții din Statele Unite
Donald Trump a declarat că condamnarea lui Le Pen este „o chestiune foarte importantă”. Preşedintele american Donald Trump a reacţionat luni la condamnarea şefei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, făcând paralele cu propriile sale cazuri judiciare din Statele Unite. Vorbind la o ceremonie de semnare de la Casa Albă, Trump a adăugat: „[Le Pen] a fost interzisă timp de cinci ani și ea era candidatul principal.” „Asta sună ca la noi, asta sună foarte mult ca la noi.”
Elon Musk a postat pe X că „stânga radicală nu poate câștiga prin vot democratic”. Le Pen va înainta apel și ar putea ieși chiar mai puternică din această încercare, la fel ca Donald Trump, și el victimă a unui îndelungat război judiciar.
Cu toate acestea, problemele sale legale nu i-au afectat deloc șansele politice.
În Franța, este posibil ca – indiferent de ce se va întâmpla politic cu Le Pen – partidul său să beneficieze și să câștige popularitate din toată atenția media generată de sentința de luni, de procesul în apel ce va urma și de sentimentul de sfidare a unui segment important de alegători care simt că establishment-ul francez încearcă să le reducă la tăcere voința populară – luându-le astfel șansa de a-l alege pe președintele pe care îl vor.